NIEUWS NSV

BREAKING: KU Leuven verbiedt NSV-activiteiten in haar gebouwen en legt klacht neer tegen Dries Van Langenhove

'Multiculturaliteit betekent dictatuur.'

De KU Leuven heeft beslist om tot eind 2025 met onmiddellijke ingang de NSV! te verbieden gebruik te maken van haar lokalen. Dat kondigt de universiteit aan in een persbericht. Aanleiding is de controversiële lezing van de vereniging met Dries Van Langenhove als gastspreker. Tegen die laatste legt de universiteit klacht neer.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Er was al vanaf de aankondiging consternatie rond het vraaggesprek met Dries Van Langenhove dat door de NSV werd georganiseerd op 28 februari. Zo werd een open brief ondertekend door ongeveer 1000 mensen, waaronder ook verschillende KU Leuven-professoren. Daarin laakten ze de houding van de universiteit. Ook werd er door om en rond de honderd actievoerders geprotesteerd op het Ladeuzeplein diezelfde avond.

KU Leuven reageert aan Veto

De KU Leuven heeft bijkomende toelichting gegeven aan Veto. Op de vraag welke precieze uitspraken tot de beslissing hebben geleid, reageert de universiteit als volgt: 'Gelet op het feit dat we klacht neerleggen en een juridische procedure opstarten, gaan we daar op dit moment niet verder op in. Maar de uitspraken zijn voldoende gedocumenteerd.'

De universiteit laat weten dat haar beslissing niet is beïnvloed door het protest van enkele professoren in een open brief. 'Er bestaat een duidelijk richtinggevend kader voor de organisatie van evenementen, namelijk de Verklaring over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting aan KU Leuven. Daarbij hoort ook de praktische leidraad bij gebruik en reservering van lokalen van KU Leuven. Wie zich niet aan dit kader en de leidraad houdt, riskeert een sanctie', laat de persdienst weten. 

'Zowel het kader als de leidraad zijn duidelijk, er zijn op dit moment geen plannen om dit aan te passen', laat de universiteit weten. 'De rector heeft hierover gebeld naar NSV', klinkt er verder nog.

De universiteit liet in de media weten dat ze de lezing zou toelaten, conform haar algemene beleid rond het gebruik van gebouwen. Maar ze benadrukte dat de NSV naar eigen zeggen 'gewaarschuwd' was dat ze de regels van de universiteit moest volgen. Dat is volgens de universiteit niet het geval geweest. 

Ze wijst in haar persbericht op de 'Verklaring over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting aan KU Leuven.' De lezing zou daarmee in strijd zijn geweest: het schreef zich niet in binnen de waarden van de universiteit zoals aangegeven in dat gebruikskader. De extreemrechtse studentenvereniging mag daarom voortaan geen gebruik meer maken van lokalen van de universiteit. 

De NSV is momenteel een erkende vereniging onder studentenkoepel LOKO. Voorzitter Sofie Ooms reageert aan Veto dat ze kennis namen van de beslissing van de KU Leuven: 'We moeten eerst intern bekijken wat precies de uitspraken zijn geweest tijdens de lezing, pas daarna kunnen we kijken in hoeverre dit gevolgen zal hebben.' Ooms geeft aan dat LOKO de kwestie momenteel volop aan het bekijken is. 

Geen vragenronde, maar een racistische speech

Verder laat de universiteit weten strafrechtelijke actie te zullen ondernemen tegen Van Langenhove. 'Tijdens de NSV-lezing werden de voorwaarden duidelijk geschonden, en deed Van Langenhove racistische uitspraken', staat er in het persbericht te lezen. 'Uitingen van seksisme, racisme, bedreigingen of het ontkennen van de door de wet bepaalde genocides zal KU Leuven nooit aanvaarden of normaliseren.'

'Blanken zijn zo ook beter in het bouwen van bruggen, daarom zijn alle goede bruggen in Afrika nog van kolonisatoren of Chinezen'

Dries Van Langenhove

NSV! had Dries Van Langenhove dan ook in Leuven uitgenodigd voor een 'vraaggesprek' over regeneratieve landbouw, er werd niet aangekondigd dat Van Langenhove een betoog zou houden over andere onderwerpen. Studenten die hoopten op een uiteenzetting van zijn standpunt over dat onderwerp, kwamen van een kale reis thuis. 

Van Langehove repte met geen woord over regeneratieve landbouw, maar hield een uur lang een betoog over 'de aanval op de blanke man.' Van Langenhove had het onder meer over 'de dictatuur die België is', 'omvolking', en de ongelijkheid tussen de verschillende 'rassen' waar je 'nu eenmaal niets aan kan doen'. Op die manier bleef er relatief minder tijd over voor vragen, dan aangekondigd. 

'Multiculturaliteit betekent dictatuur'

Dries Van Langenhove

Het vooraf aangekondigde onderwerp bleek een typisch voorbeeld van window dressing, waarbij het onderwerp van regeneratieve landbouw misleidend moest werken om het werkelijke onderwerp van de avond te verbergen. 

Wellicht probeerde NSV! op die manier te vermijden dat de lezing verboden zou worden: in de richtlijnen van de KU Leuven voor het huren van haar lokalen staat er immers te lezen dat er tijdens evenementen geen sprake mag zijn van misdrijven zoals racisme of seksisme. Dat NSV! bewust misleidend zou geweest zijn in de communicatie, ontkent de vereniging formeel tegenover Veto in een sms-bericht.

Blanke ingenieurs

Van Langehove stak van wal met een redenering die hij, alsof hij zich professor waande, op het krijtbord in de aula uittekende. Volgens hem is het logisch dat er meer blanke mannen afstuderen als ingenieur, en zwarte mannen – Van Langenhove gebruikte trouwens consequent het woord 'Afrikanen' – beter zijn in het lopen van marathons, omdat dat hen gewoon beter zou liggen. 

'Zonder de "witte, racistische man" zaten de zwarten nog in Afrika te wachten met de vraag of een stam hen de keel zal komen oversnijden of ze zal opeten of verkopen aan een Arabische slavenhandelaar'

Dries Van Langenhove

'Blanken zijn zo ook beter in het bouwen van bruggen', aldus Van Langenhove. 'Daarom zijn alle goede bruggen in Afrika nog van kolonisatoren of Chinezen.'

Deze naar racisme neigende uitspraken kaderden in zijn betoog tegen 'de aanval op de blanke man', die volgens hem wordt ingezet vanwege de multiculturaliteit. Volgens Van Langenhove is het tijd om te erkennen dat diversiteit het allergrootste samenlevingsprobleem is: 'multiculturaliteit betekent dictatuur.' 

De witte man is superieur

We denken volgens Van Langenhove onterecht in termen van gelijkheid: 'Dieren zijn niet gelijk, planten niet, en mensen ook niet.' Hij kreeg enkele lachers op zijn hand toen hij zei dat je een 'Joodse trans gehandicapte Afrikaan moet zijn om nog mee te mogen draaien in deze maatschappij'. Verder is het discours dat de schuld van de koloniale geschiedenis bij blanke mannen legt, volgens hem absurd. 

'Zonder de "witte, racistische man" zaten de zwarten nog in Afrika te wachten met de vraag of een stam hen de keel zal komen oversnijden of ze zal opeten of verkopen aan een Arabische slavenhandelaar. Wees de "grote onderdrukker" toch eens dankbaar', aldus Van Langenhove.

Dit artikel werd geüpdatet om de reactie van NSV!, LOKO en de KU Leuven bij te voegen.

Powered by Labrador CMS