NIEUWS SANDA DIA

Minister van Justitie gaat in gesprek met studenten over proces Reuzegom

Muurschildering van Sanda Dia in de maak

Naar aanleiding van de uitspraak in het proces Reuzegom gaat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vanavond in gesprek met studenten. Het gesprek vindt plaats in Alma 2 om 19u.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

In een bericht op sociale media schrijft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat de dood van Sanda Dia en het Reuzegomproces 'veel emoties hebben losgemaakt'. Hij haalt aan dat jonge mensen en studenten met vragen en kritiek zitten.

De minister meent dat justitie daar niet doof voor mag zijn en daarom kondigde hij aan dat hij vanavond, op donderdag 8 juni, vanaf 19u in gesprek gaat met studenten die daar behoefte aan hebben. Dat gesprek zal plaatsvinden in Alma 2 in Leuven.

'Wij nodigen de studenten van harte uit om talrijk aanwezig te zijn, al begrijpen we ook dat het met de examens moeilijk is nu', laat minister Van Quickenborne weten via zijn woordvoerder. 'Het is de bedoeling dat studenten binnenkomen met vragen en buitengaan met een antwoord.'

Commotie

De uitspraak in het Reuzegomproces maakte de afgelopen dagen veel los. Zo waren er al verschillen protesten en betogingen. Veel mensen vonden de uitspraak in het proces te licht, maar daarnaast was er ook publiek debat over het al dan niet bekendmaken van de namen van de veroordeelde Reuzegomstudenten. De meeste nationale media kozen ervoor om dat niet te doen.

Die beslissing stuitte op onbegrip. Onder meer bij YouTuber Acid, die in een ondertussen offline gehaalde video namen van verschillende Reuzegommers wel bekendmaakte. Het gevoel leeft bij veel jongeren dat de Reuzegommers een hand boven het hoofd gehouden is en dat er sprake is van 'klassenjustitie'.

Debat in het Parlement

Dat ongenoegen heeft de volksvertegenwoordigers intussen ook bereikt. Gisteren drong het Belgisch Parlement er bij de Hoge Raad voor Justitie op aan om een onderzoek te voeren naar het proces. Dat zou moeten uitwijzen of er tijdens de procedure fouten zijn gebeurd. Volgende week beslist de Hoge Raad of dat onderzoek er komt.

Powered by Labrador CMS