artikel> Le(u)ven na Louis Tobback

Saïd haakt af, Bruno zet deur open

Saïd El Khadraoui stelt zich niet kandidaat als nieuwe Leuvense lijsttrekker. Bruno Tobback heeft wel interesse, al spreekt Tobback senior dat formeel tegen: "Bruno doet niet mee en dat is een feit."

In december van dit jaar kiest de Leuvense sp.a een nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De winnaar zal een belangrijke rol spelen bij de volgende burgmeestervekiezing in 2018. Drie namen komen prominent naar voren: Mohamed Ridouani, Saïd El Khadraoui en Bruno Tobback.

El Khadraoui haakt echter officieel af: “Ik voel me natuurlijk vereerd omdat ik genoemd word als één van de kanshebbers. Ik heb er ondertussen heel lang over nagedacht. Ik denk echter dat ik mezelf, de sp.a en de Leuvense kiezer een rad voor de ogen zou draaien als ik zou beweren dat ik mij voluit kan smijten in een avontuur dat moet leiden tot een succesvolle campagne in 2018 met mij als lijsttrekker. Bijgevolg ga ik mij zeker niet kandidaat stellen als de vraag mij wordt gesteld.”

El Khadraoui, vroeger schepen in Leuven, verloor in 2014 zijn zetel in het Europese Parlement. Momenteel is hij beleidsadviseur bij de Europese commissie.

Of dit betekent dat ik nooit meer een rol van betekenis in de politiek zal spelen? Dat weet ik niet. Een zekere Louis Tobback is pas op zijn 56ste burgemeester geworden,

Saïd El Khadraoui, gemeenteraadslid s.pa Leuven

“Mijn keuze om niet voor het lijsttrekkerschap te gaan heeft niets te maken met een gebrek aan goesting, ambitie, talent of stemmenpotentieel,” meent El Khadraoui. “Ik heb vandaag een uiterst boeiende job in het hart van het Europees raderwerk. De eerstvolgende jaren liggen mijn prioriteiten elders."

"Of dit betekent dat ik nooit meer een rol van betekenis in de politiek zal spelen? Dat weet ik niet. Een zekere Louis Tobback is pas op zijn 56ste burgemeester geworden," besluit El Khadraoui.

Knullige communicatie

Bij Bruno Tobback, nummer drie op het lijstje met favorieten, klinkt een heel ander verhaal. In juni 2015 liet Bruno Tobback uitschijnen zich geen kandidaat te stellen. Na een bocht van 180 graden, lijkt hij daar nu toch terug voor open te staan. Vader Tobback is echter formeel: "Bruno doet niet mee en dat is een feit." Zitten vader en zoon wel op dezelfde golflengte?


“Ik sluit niet uit dat ik opkom als mogelijk lijsttrekker,” vertelt zoon Bruno wanneer we hem vragen of hij zich kandidaat stelt. “Als men in Leuven vraagt om de lijst te trekken, dan zal ik daar ook geen nee tegen zeggen.”

Vader Tobback spreekt hem echter tegen: “Bruno zal op de lijst staan, maar niet als lijsttrekker. Ik moet altijd nieuwe speculaties lezen in de kranten, maar Bruno doet het niet. Dat is een feitelijk gegeven.” De communicatie bij de familie Tobback loopt spaak, vader Tobback leest speculaties die zoon Bruno zélf de wereld instuurt.

De communicatie bij de familie Tobback loopt spaak, vader Tobback leest speculaties die zoon Bruno zélf de wereld instuurt.​

De kans dat Bruno de volgende lijsttrekker wordt, is namelijk klein. De imagoschade na de verloren voorzittersverkiezingen tegen John Crombez is groot. Het speelt bovendien allerminst in zijn voordeel dat vader Tobback al twintig jaar de plak zwaait in Leuven. Opzichtige politieke dynastieën zijn niet bijster populair.

Door de functie van diezelfde vader is Bruno ook nooit gemeenteraadslid kunnen worden, wat hem direct vervreemdt van de Leuvense stadspolitiek.

Ridouani dan maar?

Wie het dan wel wordt, is voor Louis Tobback vrij duidelijk: “Tegen Kerst weet je wie de volgende lijsttrekker is. De kans dat dat Mohamed Ridouani is, is bijzonder groot," aldus de huidige burgemeester. Of hij het tot 2018 uithoudt? “Ik heb in 2012 beloofd om mijn termijn uit te doen en aan die belofte zal ik me houden.”

De aankondiging van de volgende lijsttrekker in december valt dus vroeg. Dat kan voor een gespannen situatie zorgen binnen het schepencollege. Als Ridouani effectief de volgende lijsttrekker wordt, zal hij onvermijdelijk in het vaarwater van Louis Tobback komen te zitten.

Enerzijds zal Ridouani de kiezer met een nieuw programma moeten overtuigen, anderzijds zal hij als schepen vasthangen aan het beleid van de huidige burgemeester. (Meer over Mohamed Ridouani lees je op pag. 12, red.)

Powered by Labrador CMS