nieuws> Groen volgens studenten winnaar

Student wil kunnen stemmen in Leuven

Leuvense studenten willen stemrecht in hun studentenstad, blijkt uit een peiling van Veto. Groen zou dan de grootste partij worden, maar oppositiepartij N-VA volgt al op een derde plaats.

Gepubliceerd

Leuvense studenten tevreden over stadsbestuur

De survey van Veto leverde nog meer op: studenten vinden de kotprijzen te hoog en zijn verdeeld over de veiligheid en klimaatacties van de stad. Ontdekt hier alle resultaten.

Leuven na 3 jaar Mo

De ploeg van Mohamed Ridouani (Vooruit) zit halverwege haar termijn. Lees al onze artikels hier.

Het kan in Nederland, maar in België niet: als student stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stad waar je studeert. 62,69% van de Leuvense studenten wil dat wél, blijkt uit een online survey van Veto bij 218 studenten.

Het is bovendien niet omdat de optie bestaat, dat die ook gebruikt wordt. In Nederland geven veel studenten zo aan dat ze toch niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Studenten moeten er bovendien als 'student' ingeschreven zijn bij de stad. Een cultuurverschil is ook niet onbelangrijk: terwijl veel Vlaamse studenten elk weekend naar hun thuisadres terugkeren, blijven veel Nederlandse studenten op hun kot.

Het veelvuldige overleg tussen de studentenkoepel LOKO en het Leuvense stadsbestuur zorgt er voor dat de stem van de studenten deels wel tot het stadsbestuur geraakt. Een debat over het stemrecht van studenten is evenwel legitiem, blijkt uit de peiling.

Mochten studenten toch kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan zou Groen in Leuven volgens de peiling de winnaar zijn met 23,86%. Op de tweede plaats volgt de partij van burgemeester Ridouani, Vooruit, met zo'n 21,24%. N-VA, de grootste oppositiepartij en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de belangrijkste concurrent van Vooruit, volgt op een derde plaats met 20,21%.

De andere partijen blijven een stuk achter: Open VLD - niet in de coalitie vandaag - volgt met 12,95% op een vierde plaats, terwijl coalitiepartij CD&V op 10% staat. Vlaams Belang haalt de vijf procent niet en PVDA komt net boven de 7%.

De huidige coalitie van Vooruit, Groen en CD&V zou dus door de studenten een meerderheid van de stemmen krijgen. Al blijft N-VA ook volgens hen een geduchte concurrent voor burgemeester Ridouani.

Powered by Labrador CMS