nieuws> Beiaardcantus blijft vaste waarde binnen Leuvense studentencultuur

Beiaardcantus palmt Ladeuze en menig studentenhart in

Na een half decennium wachten streek de Beiaardcantus weer neer in Leuven en dat hebben we geweten.

Gepubliceerd

Fotoverslag

Bekijk ons fotoverslag van de Beiaardcantus hier.

Om een goed plaatsje tijdens de cantus te bemachtigen, stonden sommige deelnemers al vier uur voor de deuren opengingen in de rij. De vroegste vogels waren Babyloniërs, maar ook andere kringen zorgden ervoor dat hun praesidia op de meest prominente plaatsen konden zitten. Wanneer het Io Vivat werd aangezet, waren alle 4126 plaatsen bezet.

Onder begeleiding van de 63 klokken van de beiaard en een heuse blaaskapel werd de cantus ingeleid. Duizenden studenten zongen luidkeels mee. Minstens even indrukwekkend was de greep van de cantoren op hun commilitones tijdens het eerste uur.

Van cantus naar bacchanaal

'Dit is de beste cantus ooit', schreeuwt een Winees ons in het oor. Ook andere studenten delen die mening: 'Op sommige momenten kreeg ik gewoon kippenvel', vertrouwt een Babyloniër ons toe.

Door middel van grote schermen konden ook zij die achteraan in een hoekje zaten de cantoren volgen. Vorige editie was er kritiek op de sterkte van de geluidsinstallatie, maar ook dat zat deze keer snor. Zelfs in de toiletten achteraan kon je de cantus nog haarscherp horen.

Uiteindelijk werd er door de dorstige studenten 15.000 liter bier gedronken

Het nadeel van zo'n massacantus is dat de cantoren overgeleverd zijn aan de goodwill van de cantusgangers. Halfweg tempus 2 gaf toch zeker de helft van het plein er de brui aan en verviel het gebeuren voor een deel in een terrasje op de Oude Markt, maar dan wel met onbeperkte hoeveelheden bier. Uiteindelijk werd er door de dorstige studenten 15.000 liter bier gedronken. De echte diehards gingen tegen het einde gewoon voor het podium staan om mee te zingen.

Ook Mo mocht mee

Er waren ook enkele prominente figuren aanwezig op de cantus. Zo sprong burgemeester Mohamed Ridouani even binnen. Hij was niet aan zijn proefstuk toe met deze beiaardcantus.

Ook Schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens liet zijn gezicht er zien. Wie echter de meeste belangstelling wekte, was studentenflik Gil Vanommeslaeghe, die waarschijnlijk nog nooit zo veel handtekeningen heeft moeten uitdelen. Rector Luc Sels zat in het buitenland.

De cantus was volledig uitverkocht, maar dat bleek minder gemakkelijk dan voorheen gedacht. Zeker bij de grote kringen waren er nog tickets over na de eerste verkoopronde. Vaak was er nog een tweede ronde nodig.

'Mensen kopen hun tickets vandaag de dag gewoon liever online'

Vera Leser, coördinator communicatie LOKO

Zelfs daarna waren ze nog niet allemaal de deur uit en werden de laatste tickets online aangeboden. 'Mensen kopen hun tickets vandaag de dag gewoon liever online', getuigt Vera Leser van LOKO. Dat die laatste tickets binnen de 50 seconden verkocht waren, bewijst dat.

FOMO'ers op hun tippen

De mensen die geen ticket konden bemachtigen, konden van over de hekken de sfeer opsnuiven. Sommigen cantusten zelfs mee vanop bankjes naast het terrein of vanop de balkons en daken van de omliggende gebouwen. De eenzaat die over het hek probeerde te klimmen, zag zijn plannen snel gedwarsboomd door een van de vele veiligheidsagenten.

Om tien uur, na een laatste Oude Roldersklacht, werden de studenten huiswaarts gestuurd. Velen met een glimlach op hun gezicht, nog gezellig verder zingend. Niet iedereen was zo een aangenaam lot beschoren. Zij die over hun limiet gegaan waren, werden door hun vrienden ondersteund of kleurden de kasseien van de omliggende straten terwijl omwonenden en passanten geamuseerd toekeken.

Powered by Labrador CMS