artikel> Jeugdbewegingen en hun werking voor studerende leiders

Chiro en KSA in Leuven: de leiders krijgen leiding

Studenten die in een jeugdbeweging actief zijn, hoeven hun hobby niet te missen tijdens de week. Zowel Chiro als KSA organiseren sinds enkele jaren een studentenwerking in Leuven.

Gepubliceerd

Vele Leuvense studenten zetten zich tijdens het weekend in voor verschillende jeugdbewegingen. Opdat die geëngageerden ook in hun studentenstad de jeugdbewegingsmicrobe kunnen beleven, organiseren zowel de Chiro als de KSA verschillende activiteiten. Sinds een vijftal jaar bieden de provinciale afdelingen van beide organisaties typische jeugdbewegingsactiviteiten in een studentikoos jasje aan.

KSA’ers kunnen terecht bij Studentenwerking Leuven. “KSA staat oorspronkelijk voor Katholieke Studentenactie,” zegt Jasper Moermans van Werkkring Limburg, een van de organiserende kringen. “Met de Studentenwerking blijven we trouw aan onze roots. Ook in Gent is er een soortgelijk initiatief.”

“Velen stoppen nu al na drie jaar”

Jasper Moermans, studentenwerking Leuven

Vijf keer per jaar organiseert de Studentenwerking een activiteit. “Dat kan een fuif zijn, een barbecue, een stadsspel… We zorgen er ook altijd voor dat er een spelelement in verwerkt is.” Op die manier behoudt de Studentenwerking van de KSA het typische jeugdbewegingskarakter.

Ook de Chiro heeft een studentenwerking in drie verschillende studentensteden. Voor Gent is dat Chigant, voor Kortrijk Jokor en voor de Leuvense studenten is er Jolé. “We willen een beetje Chirosfeer in het studentenleven van onze vrijwilligers brengen,” zegt Jasmien Truyers. “Concreet wordt dat dan een viking kubbtoernooi (werpspel met houten blokken, red.) of een cantus met Chiroliedjes.”

KRUISBESTUIVING

De activiteiten van de Chiro en de KSA hebben natuurlijk een groter doel dan het entertainen van studenten. Kennismaken met leiding van over heel Vlaanderen heeft meer voordelen dan het louter uitbreiden van je Facebookvriendenbestand.

Zo wijst Moermans op het belang van kruisbestuiving. “Het uitwisselen van mogelijke kampplaatsen en ideeën voor spelletjes is hier schering en inslag.” Ook bij Jolé wisselen vrijwilligers ideeën uit. “Je hoort toffe dingen van andere Chiro’s en brengt ze mee naar je eigen Chiro,” zegt Truyers. “Daarenboven wordt de band tussen verschillende Chiro’s bevorderd.”

"Je hoort toffe dingen van andere Chiro’s"

Jasmien Truyers, Jolé

Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk om het studentenleven te combineren met het engagement als leiding in een jeugdbeweging. Dat merken ze zowel bij Chiro als bij KSA.

“Engagementen veranderen,” vertelt Moermans. “Jongeren hebben zoveel om mee bezig te zijn. Daarom versnipperen en verkorten ze hun engagementen vaak. Tien jaar geleden was je nog gemakkelijk vijf jaar leiding. Nu stoppen velen al na drie jaar.” Ook Truyers geeft toe dat de combinatie tussen Chiroleiding en studentenleven soms erg moeilijk kan zijn. Toch blijft zij ervan overtuigd dat het zeker mogelijk is: “Als je je daarvoor inzet, lukt dat wel!”

Powered by Labrador CMS