artikel> Informatiecampagne moet studenten meer verspreiden over Leuvense parken

Geen 'bubbelcirkels' in stadspark, wel meer spreiding

Door het mooie lenteweer werd het afgelopen woensdag erg druk in het Leuvense stadspark. Van sociale afstand was er in de vooravond nauwelijks nog sprake.

Gepubliceerd

Rond 18u liet burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) het park vanwege de drukte door de politie ontruimen. De foto die de burgemeester op Twitter postte, deed denken aan een festivalweide.

Om zulke taferelen voortaan te vermijden, stellen vijf Leuvense jongerenpartijen (Jongsocialisten, Jong N-VA, Jong Vld, Jong Groen en JONGCD&V) 'bubbelcirkels' voor. Met krijtspray zouden coronabubbels afgebakend worden in het gras. Op die manier kunnen groepjes studenten op veilige afstand van elkaar zitten.

'Uiteindelijk blijft het de verantwoordelijkheid van de studenten, maar wij zien de krijtcirkels als een psychologisch hulpmiddel', vertelt Brent Bellefroid, voorzitter van Jongsocialisten Leuven. Op het Sint-Pietersplein in Gent brengen ze nu al zulke krijtcirkels aan.

Afwachten

De jongerenvoorzitters rekenen voor hun krijtcirkels op de stad, maar schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen) wil liever nog even wachten: 'Elk moment kunnen de regels rond de buitenbubbel veranderen. Laat ons het overlegcomité van vrijdag afwachten.'

Bovendien gelooft de schepen eerder in een betere spreiding van de studenten dan in krijtcirkels. Van Oppens: 'Samen met LOKO en de onderwijsinstellingen willen we de studenten laten kennismaken met de verschillende Leuvense parken. Er is helemaal geen probleem als iedereen zich verspreidt.'

Ook de voorzitter van de Jongsocialisten denkt niet dat Leuven met een ruimtegebrek kampt: 'Integendeel. Leuven heeft heel veel groen, maar veel van die plekken zijn onbekend bij studenten. Aan HAL 5 bijvoorbeeld was vorige week bijna niemand.'

Op dit moment zijn samenscholingen beperkt tot vier personen, maar de jongerenpartijen hopen op acht of tien personen per bubbel in de nabije toekomst. 'Want lachen en zeveren met vrienden, in het echt en niet enkel achter een scherm, daar hebben we allemaal nood aan', klinkt het.

Powered by Labrador CMS