REPORTAGE STUDEREN

Het beste studeerplekje in Leuven

Reporters van Veto en studenten op Instagram geven hun mening over de beste studeerplekjes in Leuven.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De fakbars lopen stilaan leeg, het gekeuvel in de cafés neemt af en het ruikt naar ijver in de bibs: de Leuvense studenten maken zich op voor de koude blokperiode die volgt. Maar waar kan je als student het beste studeren?

Uit een bevraging van Veto op Instagram komen het Erasmushuis van de faculteit Letteren en de Bibliotheek Sociale Wetenschappen als populairste opties uit de bus. Het minst populair onder onze volgers blijken de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein en de Bibliotheek Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen.

Met een viertal ervaringsdeskundige studenten, trok Veto naar de tien bekendste studeerplekjes van Leuven voor een eigen beoordeling. We gingen er langs met enkele aandachtspunten op zak van Peter Verbist, coördinator van Leercentrum Agora.

2Bergen campus Arenberg

Het eerste wat je denkt wanneer je de wetenschapsbibliotheek binnenwandelt is: 'Deze faculteit heeft geld.' In de inkomhal word je verwelkomd door het miniatuurkasteel van Arenberg uit Legoblokjes. Drank en spijs zijn à volonté aanwezig in de kantine ernaast. Voor onze reporter die aan faculteit Letteren studeert, is dit gebouw het hoogtepunt van academische decadentie. Het ene moment lijk je je in een Star Wars-ruimteschip te bevinden, het andere verdwaal je haast in een neogotisch doolhof.

Het is hier aangenaam studeren eens je je weg kent. Verbist van Leercentrum Agora haalt aan dat akoestiek belangrijk is voor een studeerplek. Op 'de zolder' heb je in elk geval zelden last van lawaai. De vloer is er zacht en de ruimte is ook voldoende verlicht, al zijn er wel amper ramen aanwezig. Daardoor voelt de zaal soms een beetje drukkend.

Aan pauzemogelijkheden is er geen gebrek: de kantine is subliem, de omgevende natuur is ideaal voor een wandelingetje en het kasteel van Arenberg ligt op een steenworp verwijderd. Wetenschapsstudenten zijn overigens bijzonder aantrekkelijk, viel onze reporter op. Kortom: studeren is hier zelden een saaie bedoeling.

Onze score: 8/10
Publieksscore: 7.5/10

2Bergen Learning Centre Désiré Collen

'Is dit de berg al?', vroeg onze onwetende Letterenstudent tot drie keer toe, tijdens onze tocht naar het Désiré Collen. Wat de geneeskundigen bezielde toen ze besloten om hun faculteit op zo'n lastige heuvel te plaatsen? We hebben er het raden naar.

We konden door die zware reis onze teleurstelling niet goed verbergen bij aankomst. De bibliotheek is namelijk best klein, zeker als je het vergelijkt met de rest van de faculteit. De gebouwen zijn wel ruim, maar je vindt er niet zo gemakkelijk je weg de eerste keer. De drank- en snackautomaten in de buurt maken wel veel goed. Ook een pingpongtafel op een van de binnenpleinen ontging ons niet.

De studeerplekjes zelf zijn best oké, maar niets bijzonder. Al bij al zit je hier wel goed, maar de vraag is of het de zware klimtocht vanaf je kot wel waard is. Onze Letterenstudent voelde zijn benen niet meer. Zijn er dokters is de zaal? Gelukkig wel.

Onze score: 6.5/10
Publieksscore: 6.3/10

Agora Learning Centre

Deze ware trekpleister voor (voornamelijk buitenlandse) studenten biedt ruim vijfhonderd studieplaatsen. Toch is het vaak moeilijk om ook maar een vierkante meter aan ruimte te bemachtigen: de plekjes zijn felbegeerd.

Zeker de Silent Study is geliefd onder studenten, dat bleek duidelijk uit onze Instagram-bevraging. Veel studenten zijn dan ook gedwongen om zich in de Flexispace te installeren. Daar is geconcentreerd werken moeilijker, aangezien er geen regel van strikte stilte geldt.

Druk is het altijd in Agora, maar in de meeste gevallen is dat het waard, want de leerruimtes zijn erg aangenaam. Die drukte wordt trouwens ruimschoots goedgemaakt door de aanwezigheid van automaten, pingpongtafels en zelfs een PlayStation.

De nabijheid van Alma 2 en de lange openingstijden – open tot middernacht, zelfs op zon- en de meeste feestdagen! – zijn Agora’s grootste troeven. Niet verwonderlijk dat het zo'n populaire studeerplaats is.

Score: 8/10
Publieksscore: 7.5/10

Erasmushuis

De bibliotheek van de faculteit Letteren, gelegen in het Erasmushuis, is een heel populaire studieplek in centrum Leuven. Met goede reden: de bibliotheek beschikt over ruime tafeltjes en comfortabele, zachte stoelen. Het is er over het algemeen aangenaam stil en lekker warm.

Het gebouw lijkt langs de buitenkant op het eerste gezicht op een brutalistisch Sovjet-Russisch hoofdkwartier. Eens je er echter mee vertrouwd geraakt, leer je er een van de gezelligste studeerplekjes in Leuven kennen.

Ook niet-Letterenstudenten merken deze bibliotheek op. Dat zorgt voor wrevel bij sommige fans: 'Er passeren te veel rechtenstudenten', deelt een student ons mee. Een ander dient hem van repliek: 'De Letterenstudenten zijn een beetje té aanwezig...'

Uit onze bevraging blijken de populairste verdiepingen onder studenten het derde en het vierde. Het kan op de meeste verdiepingen wel aardig druk worden soms. In dat geval zoek je best je heil op de minder drukke verdiepingen, zoals zes en zeven. Het grootste nadeel aan het Erasmushuis is immers dat de plekken snel bezet zijn. Op tijd komen is de boodschap.

Ten slotte is er natuurlijk ook de gezellige Madmum-koffiebar naast de ingang. Mogelijk is dat het beste dat ze hier ooit hebben ondergebracht, naast Erasmus zelf.

Onze score: 8/10
Publieksscore: 8/10

Artes Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek is een beschermd monument: de vele toeristen die er rondlopen geven je soms het gevoel dat je er niet hoort te zijn. 'Daar zijn er veel te veel van', klaagt een student uit de bevraging. Toch zijn studenten hier meer dan welkom.

Je moet er wel met allerlei erfgoedregeltjes rekening houden: de vloeren en trappen zijn glad en de meubels kostbaar, bijgevolg mag je je studiespullen alleen in een mandje meenemen en is zelfs water drinken niet toegestaan. Dat kan een erg magere publieksscore verklaren.

De verwarming is geregeld een zootje: als het er niet bloedheet is, is het er zeker en vast te koud. Anderzijds is de verlichting hier wel gezellig en de stilte wordt meestal goed gerespecteerd, ook door de toeristen. Maar met het foute paar schoenen aan, horen ze je gepiep wel tot in de Himalayas...

Het is een populaire studeerplek, maar meestal is er nog een plaatsje vrij. Als de grote zaal té groot voor je is, kan je altijd terecht in een van de andere zaaltjes.

We geven het toe: Om te studeren is dit niet bepaald de beste plaats, maar we bleven toch even plakken vanwege de vibe. Want wat werkt motiverender dan je even een student op Zweinstein te kunnen wanen? Hocus-pocus jezelf daarna wel maar gauw naar een betere bib.

Onze score: 6/10
Publieksscore: 5.9/10

E-Bib

Wat de bibliotheek van de economen betreft, waren we op het eerste gezicht niet overtuigd van de studieruimte. Ze oogt kaal en allesbehalve aangenaam om een volledige blok in door te brengen. Wie echter beter kijkt, vindt hier en daar leuke plaatsen om te studeren.

De open ruimtes op de benedenverdieping zijn een must voor wie groepsdruk nodig heeft om goed te kunnen werken. Tenzij je houdt van lawaaierige studenten, raden wij de zitplaatsen aan de poortjes alvast af. De kleine lokalen doen het daarentegen wel erg goed. Over het algemeen kan je in deze bibliotheek gefocust werken, maar qua werksfeer schiet ze niet boven de anderen uit. De economienerds hier en daar moet je er trouwens helaas bijnemen (knipoog).

Genoeg van deze bib? Maak een wandeling in het park om even aan je studieboeken te ontsnappen. Als pauze kan dat tellen. Kortom, onze studiesessie hier kon er zeker mee door, maar er zijn betere bibliotheken te vinden.

Onze score: 7/10
Publieksscore: 6.4/10

Rechtenbib

We zagen niet minder dan vijf studenten met hemd en blazer toen we binnenwandelen. Het is onmiddellijk duidelijk: dit is de bibliotheek van de rechtenstudent. Minpunten voor de hemden en blazers.

De bibliotheek op campus Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen zelf is echter best oké. Met het Academisch Kwartier nabij, is de bibliotheek ideaal voor wie na het studeren niet te veel tijd kwijt wil spelen aan het zoeken naar een plek om te eten.

Je spullen kan je ook na de openingsuren gemakkelijk kwijt in de lockers, al zijn die buiten de deuren vlug bezet. In deze bib wisselen grote overzichtelijke ruimtes en kleinere lokaaltjes elkaar af. Wie niet gestoord wil worden door voorbijgaand rechtenvolk, kan terecht in het achterste lokaal op de bovenste verdieping, of in lokaal 2B+. Die plekjes zijn echter schaars, dus op tijd reserveren is de boodschap!

Onze score: 7.5/10
Publieksscore: 6.3/10

Bibliotheek Wijsbegeerte

Wanneer je de filosofiebibliotheek binnenwandelt, voelt het een beetje alsof je een boomhut beklimt. Het bouwsel bevat maar liefst vier verdiepingen, en die kraken alsof ze elk moment kunnen inzakken. Echt stil is het er dus nooit; je kan door de merkwaardige constructie zelfs iemand drie verdiepingen hoger nog horen kuchen.

De gangetjes zijn uitzonderlijk smal, net zoals de tafeltjes. Daar past je laptop amper op, maar dat wil wel zeggen dat je een excuus hebt om lekker dicht tegen je medestudenten aan te kruipen. De plaatsen zijn beperkt, maar omdat niet veel mensen het kennen is er altijd wel een plekje vrij.

Boven alles schreeuwt dit studieplekje gezelligheid. Het is zowel sfeervol als efficiënt verlicht met bureaulampjes. Het is er lekker warm en je wordt getrakteerd op een mooi uitzicht op de tuin. Dat stukje groen biedt een goede, maar wel de enige vorm van randanimatie voor tijdens je studiepauzes.

Onze score: 8.5/10
Publieksscore: 7.5/10

Bibliotheek Psychologie en Pedagogie

Op het eerste gezicht lijkt deze bibliotheek een nogal kale, saaie bedoeling. Dat beeld klopt echter niet, want het duurt niet lang om je hier helemaal thuis te voelen.

De lampen zijn sterk maar warm, de studenten vriendelijk en de tafels voldoende groot. Daarnaast kan je elke gsm gemakkelijk en gratis opladen aan de oplaadpaal buiten de poortjes. Het sleutelsysteem van de lockers is helaas wat verouderd.

Een ander nadeel is de ietwat vreemde ligging van deze bib. Wij liepen alvast eerst het verkeerde gebouw binnen. Dat was even om gek van te worden. Zijn er psychologen in de zaal? Gelukkig wel.

Onze score: 7/10
Publieksscore: 6.7/10

Bibliotheek Sociale Wetenschappen

De bibliotheek van Sociale Wetenschappen is niet zo bekend, maar biedt niettemin een goede studie-ervaring. Je kan er gezellig tussen de boeken zitten, de tafeltjes zijn heel ruim en er zijn voldoende stopcontacten. Volgens Verbist van leercentrum Agora is een studieruimte best zo groot mogelijk, en hier is daar duidelijk voorrang aan gegeven.

Er komt veel natuurlijk licht binnen door de grote ramen. Sommige studieplekken bevinden zich in een 'boomhutje' of verstopt achter de boekenrekken. Je hebt dus wel veel variatie, maar het is niet altijd even gemakkelijk om je plekje te vinden. De aanduidingen zijn niet erg consequent.

Er zijn zeteltjes en barstoelen als je zitvlak al eens wat afwisseling nodig heeft. Over het algemeen blinkt deze bibliotheek niet per se uit in gezelligheid, maar het biedt alle benodigdheden om goed te kunnen studeren. Een aanrader.

Onze score: 8/10
Publieksscore: 8/10

Powered by Labrador CMS