artikel> Case Maclaim schildert portret

Kleurrijke muurschildering op PDS herdenkt Sanda Dia

Net voor de start van het academiejaar schilderde kunstenaar Case Maclaim een portret van Sanda Dia op de PDS. Sanda's vrienden namen het initiatief, de KU Leuven stelde de muur ter beschikking.

Gepubliceerd

Sanda Dia

In december 2018 overleed student Sanda Dia als gevolg van een doopritueel dat hij onderging bij studentenclub Reuzegom. Bijna vier jaar later is de rechtzaak tegen de Reuzegom-leden nog steeds lopende.

Op de straatgevel van aula Pieter De Somer (PDS), net naast het Sint-Donatuspark, prijkt sinds deze week een muurschildering van Sanda Dia. Sanda stierf in 2018 na mishandeling tijdens een uit de hand gelopen doopritueel van studentenclub Reuzegom.

Lucas, goede vriend van Sanda, vertelt dat de grote steun voor Sanda het project heeft geïnspireerd. 'We geloven dat we Sanda nu op zoveel mogelijk manieren positief moeten herdenken.' Bjørn Van Poucke (oprichter van All about things, het bedrijf dat het project op poten zette, nvdr.) verklaart de centrale locatie van de muurschildering: 'Niemand wil dat Sanda vergeten wordt. Met een muurschildering in het hartje van de stad zal dat niet snel gebeuren.'

Van Poucke laat weten dat het project twee jaar geleden al in de steigers stond, maar dat ze alle tijd hebben genomen om er met vrienden en familie in sereniteit aan te werken. De universiteit stelde een muur van de PDS ter beschikking, een symbolisch gebaar.

De KU Leuven oogstte in het verleden veel kritiek omdat ze oorspronkelijk enkel een taakstraf oplegde aan de daders. In het begin was het voor Sanda's vrienden dan ook niet vanzelfsprekend om voor dit project samen te werken met de universiteit.

Het is straatkunstenaar Case Maclaim die Sanda Dia op de muur schilderde. Maclaim staat bekend voor zijn weergaven van handen. Ook in dit werk komt die specialiteit naar voren: de kunstenaar baseerde zich namelijk op de bekende foto waarin Sanda's hoofd op zijn handen rust.

Voor Maclaim is het een emotioneel project: 'Hij lijkt als twee druppels water op de neef van mijn vrouw, het voelt allemaal heel dichtbij.'

Powered by Labrador CMS