artikel> AFT wil genderonevenwicht binnen technologische arbeidsmarkt tegengaan

Op zoek naar vrouwen in de tech

AFT organiseert de zevende editie van het Women in Tech Gala. Het evenement zet vrouwen in het STEM-domein in de kijker om zo bij te dragen tot de diversifiëring van de techwereld.

Gepubliceerd

Academics for Technology (AFT), een non-profitorganisatie die door studenten gerund wordt, nodigt vijf vooraanstaande carrièrevrouwen uit voor het Women in Tech Gala. Ze zullen tijdens die avond hun ervaringen delen als vrouwen op de technologische arbeidsmarkt, wat tot op de dag van vandaag een door mannen gedomineerde werkplek is.

Op die manier probeert de studentenonderneming vrouwelijke studenten te inspireren om toe te treden tot de techwereld, aangezien het aantal vrouwelijke werknemers er nog relatief laag is. Dat betekent echter niet dat het doelpubliek enkel vrouwelijke studenten zijn. Elke geïnteresseerde persoon is welkom.

Genderkloof

Hoewel het genderevenwicht varieert naargelang de verschillende STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics), is er toch ongetwijfeld sprake van een genderkloof in de brede context.

Caroline Mossay, die samen met Jasmine de Messemaeker het Women in Tech Galaorganiseert, is zelf een 'woman in tech'. Als eerstejaars in haar bachelor Ingenieurswetenschappen schat ze in dat er nauwelijks twintig procent meisjes samen met haar in de aula zaten.

Er is echter wel een duidelijke evolutie merkbaar. Over de afgelopen tien jaar is het aantal vrouwen die starten aan een STEM-opleiding gestegen met negen procent. Volgens de organisatoren is de verklaring daarvoor de constante uitbreiding en evolutie van het techdomein.

'Hoe breder een domein wordt, hoe groter de aantrekkingskracht van dat domein', zegt Caroline Mossay. 'Omdat er dan meer aspecten bestaan die mensen kunnen aantrekken.' Ze haalt het voorbeeld van werktuigkunde aan: 'Dat gaat vandaag niet enkel meer over auto's, zoals mensen soms denken. De studentenpopulatie in STEM-richtingen wordt diverser omdat het domein zelf diverser wordt.'

Beide organisatoren benadrukken dat ook de steeds meer grootschalige promotie van STEM-richtingen een gewichtige factor is in het groeiende aantal vrouwen in het domein. Evenementen zoals het Women in Tech Gala zijn om die reden van cruciaal belang volgens de vrouwelijke studentenondernemers.

Het evenement gaat door op woensdag 20 oktober om 18u45 op Campus Groep T.

Powered by Labrador CMS