artikel> Zweten voor de wetenschap

Sportlabo Bakala Academy houdt atleten scherp

Op de universitaire campus in Heverlee bevindt zich de Bakala Academy, een onderzoeks- en testcentrum voor sporters. Het prestigieuze sportlabo werkt nauw samen met de KU Leuven.

Gepubliceerd

De Bakala Academy ontleent zijn naam aan Zdenek Bakala, de steenrijke Tsjech die de grote mecenas is van wielerploeg Etixx-Quick Step. Samen met de KU Leuven stampte hij twee jaar geleden het onderzoekscentrum uit de grond. De KU Leuven staat hoofdzakelijk in voor de wetenschappelijke benadering.


Tot op het bot

Bakala’s fascinatie voor de koers betekent niet dat het centrum enkel op wielrenners mikt. “Hier komen even goed triatleten, roeiers of schaatsers,” zegt medewerker Jens. “Onder hen bevinden zich met de Uplace BMC-triatleten en Bart Swings heel wat profs, maar het grootste deel van onze klandizie bestaat uit recreanten. Wij bieden hen dezelfde diensten aan op een aangepast niveau.”

Het gebouw is duidelijk uitgerust voor die brede waaier aan atleten. We lopen onder meer langs de DXA-scanner, die elk lichaamsdeel tot op het bot analyseert. Dat kun je letterlijk nemen, want naast bijvoorbeeld de vetmassa wordt hier ook de spierbotmassa onder de hoogtechnologische loep genomen.

De testruimte met roeimachines, loopbanden en een fiets is het vaakst bezet in de Academy. “De meeste renners nemen echter hun eigen fiets mee,” zegt medewerker Jens. “Dat is beter voor de betrouwbaarheid van de test.”


Op de hoogte zijn

Eén van die renners is Laurens De Plus, die vorige week de Kristallen Fiets voor beste belofte won. Hij rijdt volgend jaar voor het Etixx-Quick Stepteam van Bakala. In de Acamedy legt hij een inspanningstest af, waarbij hij zijn trapfrequentie aanhoudt onder steeds opgedreven wattages. Dat dat na een tijd lastig wordt, is te zien aan het zweet en de grimassen waarmee het klimtalent zich doorheen de test stampt. Intussen analyseren specialisten zijn pedaalslag en de kracht van zijn beide benen.

“Zo’n test is niet plezant, maar ik ben tevreden,” zegt De Plus achteraf. “Ik trapte 420 watt, wat voor mijn gewicht erg goed is. Nu we op de hoogte zijn van mijn vormpeil, kunnen we bekijken wat bij te sturen valt.” De Plus wil zich straks tonen in kleinere rittenkoersen. “Deze week ga ik alvast met de ploeg en iemand van de Academy op stage naar Spanje. Later plan ik zelf twee hoogtestages.”

Een hoogtestage kan de Bakala Academy ook simuleren. Het sportlabo beschikt over hoogtekamers, die door middel van zuurstofregeling de omstandigheden in de bergen nabootsen.

“Die kamers zorgen voor het effect van een hoogtestage, zonder dat je daarvoor je sociaal leven moet verwaarlozen,” stelt Jens. “Atleten slapen, eten en ontspannen zoals thuis. Vorig jaar verbleef een Amerikaans atletiekteam hier tussen de meetings van de Diamond League. Mooi volk toch, zo dicht bij huis.”

Powered by Labrador CMS