editoriaal> Editoriaal

Opinie: Stura struikelt

In het artikel ‘Moeten UCLL-studenten uit E-bib geweerd worden?’ leest u dat de Studentenraad (Stura) van de KU Leuven vindt dat er te veel UCLL-studenten tijdens de blokperiode de E-bib bezetten.

Gepubliceerd

Dat gaat ten koste van KU Leuven-studenten die ook een blokplekje willen claimen, aldus Stura. Het is begrijpelijk dat de Studentenraad van de KU Leuven nadenkt over dit probleem en naar oplossingen zoekt.

De manier waarop Stura dit probleem tot nu heeft aangepakt, tart evenwel alle verbeelding. Op de Algemene Vergadering van 17 februari wilde ze een stemming houden om het aantal UCLL’ers te limiteren. Zonder eerst met UCLL zélf te praten. De directeur Studentenbeleid van UCLL, Francis Loyens, komt dan ook uit de lucht vallen als we hem hierover contacteren.

De stemming kwam er uiteindelijk na ongeveer een 20-tal minuten discussie. De snelheid waarmee het bureau van de Studentenraad het voorstel erdoor wilde jagen, was opvallend. Opluchting alom toen de AV het voorstel afwees en opriep om eerst met UCLL aan tafel te zitten.

Als we Stura naar een reactie vragen, wil die niet reageren: ‘Deze problematiek werd nog maar vluchtig besproken op de AV.’

Volg even mee: reageren tegen pers naar aanleiding van een stemming (!) die plaatsvond op een publieke (!) vergadering wordt blijkbaar als een overbodige luxe ervaren. De manier waarop Stura in dit dossier met haar publieke verantwoordelijkheid omgaat, is hemeltergend.

Blijkbaar achtte het bureau van Stura het wél opportuun om na een ‘vluchtige’ discussie een stemming te houden. Zonder eerst met de UCLL te gaan praten. Begrijpe wie begrijpen kan.

Nogmaals: het is goed dat Stura zich over het plaatstekort in de E-bib buigt. Dat dit op een dergelijke machiavellistische manier moet gebeuren, gaat er maar moeilijk in.

Mogen we van Stura op z’n minst een constructieve houding vragen? Ten opzichte van haar eigen studenten en studenten van een andere instelling bijvoorbeeld. En ten opzichte van de pers, als het ook maar even kan.

Geschreven door de hoofdredacteur. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.

Powered by Labrador CMS