Rechtsfaculteit stevig vernieuwd

Facelift voor De Valk

08 October 2016
Artikel
Auteur(s): Arne Sonck
't Academisch Kwartier, de ontmoetingsruimte in de Nieuwe Valk van de rechtsfaculteit, werd deze zomer grondig vernieuwd. Een groendak, klimaatneutrale bekleding en een groen terras buiten volgen.

Vier jaar geleden begon de rechtsfaculteit aan de renovering van de oude Valk. Achtereenvolgens werden de bibliotheek, de monitoraatslokalen en de lounge gerenoveerd, daarna werd de binnenplaats vergroend.

Bernard Tilleman, decaan van de rechtsfaculteit, vertelt trots over de vernieuwing: 'De bedoeling is om de Valk opnieuw zijn oorspronkelijke functie van pedagogie terug te geven, er een living campus van te maken die aantrekkelijk oogt om te studeren of om gewoon vriendschapsbanden voor het leven te smeden.'

Vorig jaar begonnen de werken aan de Nieuwe Valk. 'De Nieuwe Valk was eigenlijk een eufemisme geworden', verklaart Tilleman, 'dat gebouw was afgeleefd en door diverse ingrepen foeilelijk geworden.'

Daar moeten de vernieuwingen nu iets aan doen: eerst werden de aula’s en de pleitzaal vernieuwd, deze zomer werd dan de studieruimte gerenoveerd. Ook verving men de oude banken door afzonderlijke compartimenten met werkvriendelijke zetels en kreeg de cursusdienst een nieuwe look.

'De Nieuwe Valk was eigenlijk een eufemisme geworden, dat gebouw was afgeleefd en foeilelijk'

Bernard Tilleman, decaan faculteit Rechtsgeleerheid

Jonas Vertommen, preses van Crimen, reageert positief op de vernieuwingen: ‘Vooral de nieuwe cursusdienst, die we nu met VRG delen, is een verbetering. De vorige was veel te klein en bovendien kunnen we nu in grotere oplagen en dus goedkoper aankopen.’

Studiebooths

Een minpuntje vindt Vertommen de wat spaarzame inrichting van 't Academisch Kwartier: ‘Vroeger zat het steeds al vol en nu zijn er nog minder plaatsen. Bovendien is de inrichting zo associaler: dit was een sociale plek waar mensen samen kwamen zitten, nu lijkt het meer op een mini-Agora met allemaal aparte compartimentjes.’

Die studiebooths vindt Karolien Haelterman, preses van VRG, net een meerwaarde. ‘Die booths zijn super handig voor groepswerk. De nieuwe inrichting is ruim, modern en er is meer dan genoeg plaats.’

Haelterman vertelt dat ze weinig betrokken waren bij de vernieuwing van de studieruimte. ‘Maar dat was ook helemaal niet nodig, we zijn zeer tevreden met het resultaat. Bovendien hebben wij wel heel vaak samengezeten met de architect voor de cursusdienst.’

'De laatste fase van de vernieuwing wordt gefinancierd door het klimaatneutraal maken van het gebouw'

Bernard Tilleman, decaan van de rechtsfaculteit

De laatste stappen in de verbouwingen van de Nieuwe Valk zijn het aanleggen van een groendak en het bekleden - en zo klimaatneutraal maken - van het gebouw. Als laatste volgt het aanleggen van wat groen rondom de Nieuwe Valk.

Bij de financiering waren verschillende overheden betrokken. ‘Zo financierde de stad Leuven de restauratie van de muur. Het algemeen beheer van de KU Leuven zelf en de faculteit stonden ook in voor de geldstroom’, vertelt Tilleman. ‘Daarnaast hebben we voor de mooiere, kunstzinnige vernieuwing beroep gedaan op externe sponsors. De laatste fase van de vernieuwing wordt gefinancierd door de kostenbesparing die het klimaatneutraal maken van het gebouw met zich mee zal brengen.’

De Valk werd gesticht in de vijftiende eeuw, kort na het ontstaan van de universiteit. Oorspronkelijk was het één van de vier pedagogieën van de Artesfaculteit: de Lelie, de Valk, de Burcht en het Varken. Deze onderwijsinstellingen verstrekten zowel kost en inwoning als onderwijs, een beetje te vergelijken met de colleges in Oxford en Cambridge.

Ook had elke pedagogie zijn eigen schild. Dat van de Valk was van goud, met een valk gezeten op een tak, waarschijnlijk in natuurlijke kleur. De wapenspreuk luidde: volitat super omnia falco, 'de valk overvleugelt alles'.