Geen Alma voor de proffen

Tafelen in de Faculty Club

22 februari 2016
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
De Faculty Club in het Groot Begijnhof was vroeger het clubhuis van professoren. De chique setting spreekt nog steeds tot de verbeelding van studenten én professoren.

“De Faculty Club bestond al toen ik zelf student was. Ook toen waren er al misverstanden over wie er precies wel en niet kon komen,” vertelt Philip Dutré, professor Informatica. “Je ontmoet er wel collega’s, maar dat is zeker geen regelmaat. Het is geen Alma voor proffen."

De Faculty Club was eerst nog privé, maar sinds een paar jaar kunnen ook bedrijven en privépersonen tafelen in het restaurant. Opvallend is wel dat het KU Leuvenpersoneel een korting van 16,5 procent krijgt. Adjunct-directeur Erik Notelaers licht toe: “Wij zien de KU Leuven als een belangrijke klant. Als het crisis is, is het goed de KU Leuven te hebben. Daar liggen de budgetten jaren op voorhand vast. Bij bedrijven kan dat van de ene op de andere dag veranderen.”

Toch is het niet zo dat bedrijven de volle pot betalen zodat het KU Leuvenpersoneel aan voordeeltarief kan gaan eten: “Wij dragen die korting zelf als organisatie. In tegenstelling tot de Alma krijgen wij geen toelage van de KU Leuven. De korting die de KU Leuven krijgt komt uit eigen zak, omdat wij op voorhand kunnen inschatten welke omzet we zullen draaien. De KU Leuven speelt daar een grote rol in als belangrijke klant,” benadrukt Notelaers.

“De betalingen zijn zeer transparant,” vindt Els Heylen, lid van de raad van bestuur van de Faculty Club. “Dat gaat via een bestelbon of een factuur. Binnen de KU Leuven zijn daarvoor regels afgesproken, waar de Faculty Club niets over te zeggen heeft.”

Zowat de helft van de Faculty Clubgangers is KU Leuvenpersoneel: “40 procent komt uit de KU Leuven, 60 procent zijn derden,” vertelt Els Heylen van de Raad van Bestuur. “Onze vzw was vroeger verlieslatend, maar is inmiddels wel zelfbedruipend.”

Clubberig

De naam Faculty Club is historisch gegroeid en doet wat prestigieus aan. Toch zijn er geen plannen de naam te veranderen, ondanks de veranderde invulling van het restaurant: “De naam zal voor altijd blijven,” vertelt Notelaers. “Onze naam is zo gekend, het zou dom zijn hem te veranderen. Wij willen het evenwicht bewaren. Binnen de KU Leuven zijn wij gekend als een huis van vertrouwen, maar elke klant is voor ons belangrijk.”

Opvallend is wel dat het KU Leuvenpersoneel een korting van 16,5 procent krijgt

Dutré ziet in de Faculty Club nog steeds het paradepaardje van de universiteit: “Het valt voor dat we daar graag gaan met externe bezoekers en zo indruk maken. Dat hoort er ook bij.” Al is er een mentaliteitswijziging onder de jonge professoren, vindt Notelaers. “Voor oude professoren blijft het nog altijd een club, maar dat is veel minder zo bij de jonge professoren.”

Alma-vol-au-vent

De hamvraag blijft wel of de Faculty Club zo veel lekkerder is dan studentenrestaurant Alma. Joris Gevaert, voorzitter van de Studentenraad, vertelt over zijn Faculty Clubbezoekjes: “Eén keer per maand eten we tussen de Academische Raad en het Gemeenschappelijk Bureau (hoogste bestuursorgaan van de KU Leuven, red.) in de Faculty Club. Dat is geen chic eten. Gisteren was het gewoon een slaatje.”

Alma moet niet onderdoen, vindt Gevaert: “Ik vind de vol-au-vent van de Alma heel lekker.” Ook van de Alma-recepties is Gevaert fan: “Ik denk dat de cateringservice van Alma nog chiquer is, Alma heeft een heel assortiment met speciale broodjes.”

Gevaert erkent wel de speciale setting van de Faculty Club: “Het heeft iets magisch en als je ervan hoort, kijk je ernaar uit om er naartoe te gaan. Maar de Academische Raad is spijtig genoeg niet zo luxueus.”

Al zijn de etentjes niet het belangrijkst voor de Sturavoorzitter: “Ik kijk uit naar de diners omwille van wat besproken wordt tijdens de informele lunchgesprekken. Dat is heel belangrijk voor de studenten.” Gevaert geeft graag toe dat een broodje soms verlossend kan werken: “Als je aan het vergaderen bent tot 3 uur in de namiddag kijk je er wel naar uit, maar dat is dan omdat je honger hebt.”