“Hier is geen avondklok”

Opendeurdag voor residenties met programma

13 februari 2016
Artikel
Vorige week konden geïnteresseerde bewoners voor volgend academiejaar al een kot bezoeken. Da's vroeg, maar de residenties met een programma van de KU Leuven zijn dan ook niet zomaar koten.

De Leuvense kotenmarkt is een wirwar van verschillende soorten koten en residenties. "Uiteraard is er het verschil tussen de privémarkt en de residenties van de universiteit," zegt Rebekka Jonkers, verantwoordelijke van het Amerikaans college. "Binnen die laatste groep vind je de residenties met een programma." (zie kader).

Dat programma kan heel breed gaan en is uniek voor elke residentie, maar het codewoord is sociale samenhang. "In veel residenties wordt er een kotmaaltijd georganiseerd. Op de gangen van UP vullen we dat bijvoorbeeld aan met een paar teambuildingsweekends," zegt Laura Deferm van UP. "Vaak wordt er ook een bijkomend engagement verwacht, bijvoorbeeld naar een lezing gaan of aan vrijwilligerswerk doen."

"De residenties van de KU Leuven werken bijna allemaal met tienmaandencontracten, wat de prijs uiteraard drukt," zegt Jonkers over het financiële plaatje. "We kunnen ook rekenen op de technische dienst van de KU Leuven."

Deferm wil ook enkele broodjeaapverhalen over de residenties uit de wereld helpen. "Dat wij een avondklok zouden hebben, is al vijfentwintig jaar achterhaald. Je loopt hier binnen en buiten, mét wie je wil, maar na 23 uur hoort het rustig te zijn als op een ander kot," lacht ze.

"Dat wij een avondklok zouden hebben, is al vijfentwintig jaar achterhaald"

Laura Deferm (UP)

Kotverantwoordelijke

Joeri De Smet is verantwoordelijke in het Heilige Geestcollege, een residentie met een voornamelijk christelijk programma. “Hier wonen enkele buitenlandse priesters, voor de rest allemaal mannelijke studenten,” zegt De Smet tijdens zijn rondleiding. “Voor andere zaken zoals bezoek maken wij geen onderscheid. Bewoners mogen dus ook meisjes uitnodigen. Ook op onze themafeestjes is iedereen van harte welkom.”

Een gelijkaardig verhaal heeft Bram, praesidiumlid van het Amerikaans College. “Elke twee weken organiseren we een activiteit, zoals een kroegentocht of een kerstmarktje,” zegt Bram. “De kamers zijn eerder klein, maar de ruime gemeenschappelijke keuken maakt veel goed. Het gemeenschapsleven maakt het kot dan ook zo tof.”


"Op het einde van het jaar ken je bijna iedereen die hier woont"

Sofie, bewoner Amerikaans College

Het zijn allemaal argumenten die David zouden kunnen overtuigen. Zijn zus Sofie, die al drie jaar kot op zit in het LEO XIII-college en er kotverantwoordelijke is, blijkt echter het cruciale element te zijn. Zij is dan ook trots op haar kot. “Op het einde van het jaar ken je bijna iedereen die hier woont. Je krijgt heel veel steun van mensen om je heen en bent nooit alleen.”

“De sociale projecten zijn leuk om te doen,” zegt Sofie. “Het wordt verondersteld dat je eraan bijdraagt. Tegelijkertijd verwacht niemand van jou wat je niet kan geven en zal niemand je scheef bekijken als je verstek geeft om te studeren.”

Residenties met een programma?

De KU Leuven heeft gesubsidieerde residenties, waar een inkomensgrens geldt, maar ook 15 niet-gesubsidieerde, waar elke student naartoe mag. Van die niet-gesubsidieerde residenties hebben er 5 een programma: het Dondeynehuis, de gangen van UP over verschillende residenties, het Leo XIII-college, het Amerikaans college en het Heilige Geestcollege.