artikel> 'Binnen uiterlijk een maand willen we beginnen met het streamen van sportlessen'

Sporten doe je vandaag al in code oranje: dit moet je weten

Geen wedstrijden meer voor indoor contactsport, outdoor sporten verandert niet. Op voorhand inschrijven en kleinere sportsessies blijven de regel. Geen kampioenschappen op Vlaams niveau tot na kerst.

Gepubliceerd

Door corona moest elke sportkaarthouder zich al op voorhand inschrijven voor elke sportsessie. Ook was het aantal mensen dat aan een sessie kon deelnemen al fors beperkt.

Code oranje heeft nu vooral gevolgen voor indoor contactsporten zoals judo of basketbal. Die worden nu enkel contactloos gehouden: wedstrijden zijn niet meer mogelijk, trainingen met anderhalve meter tussen de deelnemers wel.

Outdoor blijft doorgaan zoals onder code geel: dat wil zeggen onder beperkte capaciteit. Opvallend is wel dat er daarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen contactsporten, onder meer voetbal, en niet-contactsporten zoals lopen in de openlucht.

'Zumba is ongelooflijk populair, je kan pas over drie weken een vrije plaats vinden'

Pieter van Kelst, Beheerder Universitair Sportcentrum

Reserveren

Het reserveringssysteem moet garanderen dat iedereen met een sportkaart een plaats kan bemachtigen voor zijn favoriete sport. Pieter van Kelst, directeur van het Universitair Sportcentrum legt uit: 'Je hebt één credit om een activiteit te reserveren binnen een bepaalde groep sporten. Eens je die ingezet hebt, moet je wachten tot je sessie voorbij is voor je je opnieuw kan inschrijven. Zo willen we veel studenten de kans geven om te bewegen, eerder dan slechts enkelen intensief laten sporten.'

Sommige sporten zijn zeer populair, maar kunnen wegens de beperkte capaciteit door veel minder mensen in een keer gevolgd worden. Daarom kan je nu tot drie weken op voorhand al een sportsessie vastleggen, op voorwaarde dat je niet al je credit inzette op een eerdere sessie. Van Kelst: 'Zumba bijvoorbeeld is ongelooflijk populair, deze week zijn er al vier sessies van vijftig personen, maar je kan pas over drie weken een vrije plaats vinden.'

‘We willen toch vermijden dat studenten geen sportkaart kopen omdat er een online alternatief is'

Pieter van Kelst, Beheerder Universitair Sportcentrum

'Een probleem is wel dat sommigen zich inschrijven, maar niet komen opdagen en zo de beperkte plaatsen afnemen van anderen. Dat gebeurt voorlopig gelukkig enkel kleinschalig', voegt van Kelst toe.

Sporten in een pandemie

Het aantal mensen dat kan deelnemen aan een bepaalde sport hangt af van het protocol van Sport Vlaanderen, dat wordt bepaald op basis van de infrastructuur en de soort sport. Toch probeert het Universitair Sportcentrum een maximaal aantal mensen te laten sporten. Zo duren de meeste sportsessies nu maar een uur en gaat bijvoorbeeld het fitnesscentrum vroeger open om meer sessies mogelijk te maken.

Bij een eventuele tweede lockdown mag je enkel nog outdoor sporten met je gezinsbubbel. Vorige lockdown bood het Universitair Sportcentrum gratis online sportlessen aan voor iedereen, maar nu zouden die er enkel voor sportkaarthouders komen: 'We willen toch vermijden dat studenten geen sportkaart kopen omdat er een online alternatief is. Binnen uiterlijk een maand willen we beginnen met het streamen van lessen die bij ons plaatsvinden.'

Kampioenschappen

Interuniversitaire kampioenschappen zoals bijvoorbeeld wedstrijden tussen een ploeg van de KU Leuven tegen die van de VUB zijn afgelast tot het tweede semester. Normaal gingen die competities van start in november. Van Kelst: 'Als we in het tweede semester opnieuw in code geel zitten, gaan we ervan uit dat het wel kan plaatsvinden.'

Powered by Labrador CMS