artikel> LOKO blaast 30 kaarsjes uit

Van fuifzalenproblematiek tot rectoraatsbezettingen

Hoera! Dit jaar viert LOKO, de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie, haar dertigste verjaardag. Maar wat heeft LOKO de afgelopen dertig jaar allemaal uitgespookt? Een overzicht.

Gepubliceerd

6 november 1986: oprichting LOKO

In de jaren 80 is de Leuvense studentenvertegenwoordiging uit elkaar gegroeid en bestaan er te veel slecht samenwerkende studentenraden naast de toenmalige koepelorganisatie, de Algemene Studentenraad (ASR). De kringen willen graag terug naar één organisatie, dus kiest men voor een nieuwe koepel. LOKO is geboren. Op 6 november 1986 treden alle kringen, met uitzondering van Ekonomika, toe tot LOKO. Fun fact: een eventuele naamswijziging voor het studentenblad van de koepel, waarbij onder andere Vote een optie was, zorgt voor heftige discussies. Uiteindelijk blijft de naam Veto behouden.

Academiejaar 1990-1991: de eerste ‘Plan Sjarel’

Binnen LOKO blijven een aantal onenigheden de kop opsteken. In 1989 roept men een statutencommissie in het leven om hieraan een einde te maken, maar dit draait uit op een teleurstelling. Karel ‘Sjarel’ Bolckmans kan het moddergooien tussen de Leuvense kringen niet meer aanzien. Als nieuwe preses van de Landbouwkring nodigt hij de andere presidia uit voor een verbroedering in hun fakbar. Niet lang daarna volgt Peter Dequidt, preses van WiNa (vereniging van studenten wiskunde, informatica en fysica) dit voorbeeld op onder de naam ‘Plan Sjarel’. Sindsdien organiseert elk presidium van elke faculteit een jaarlijkse receptie voor de andere presidia.

Aan de laatste editie van de Beiaardcantus namen 3.600 studenten deel

1992: eerste editie Ithaka

Ithaka is begonnen als ééndagstentoonstelling met als thema ‘Odyssee’. Ondertussen is dit festival van hedendaagse beeldende kunst uitgegroeid tot een meerdaags festival op een locatie met een bijzondere geschiedenis, zoals de Sint-Pieterssite. Ongeveer vijftien Belgische kunstenaars krijgen een budget waarmee ze rond een vastgelegd thema kunnen werken. Ithaka is het evenement dat al het langst georganiseerd wordt door de vroegere Kultuurraad en door LOKO Cultuur.

21 januari 2000: Albatros wordt LOKO’s fuifzaal

In de jaren 90 kampen de Leuvense kringen met een tekort aan grotere zalen voor fuiven en TD’s: de zogenoemde ‘fuifzalenproblematiek’. Studenten betogen zelfs op het Ladeuzeplein met de slogan ‘Fuiven in Leuven: kan het nog?’ Gelukkig is de redding nabij. LOKO wil zelf een fuifzaal gaan uitbaten en eind augustus gaat BVBA Albatros failliet. Na succesvolle onderhandelingen wordt LOKO op 21 januari 2000 de trotse nieuwe eigenaar van Albatros.

22-23 november 2000: voorlopig laatste rectoraatsbezetting

Wanneer het rectoraat beslist om semesterexamens in te voeren, ontstaat een golf van protest. Eerst organiseert men een betoging met meer dan 5.000 deelnemers, daarna volgt een actie waarbij studenten kerstkaartjes kunnen schrijven naar rector André Oosterlinck. Aangezien dat alles niets uithaalt, besluit LOKO het rectoraat nog maar eens te bezetten. De plannen zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. Zo knijpt de conciërge van het rectoraat een oogje dicht in ruil voor een bak bier. Toch worden de semesterexamens uiteindelijk ingevoerd.

De conciërge knijpt een oogje dicht in ruil voor een bak bier: LOKO bezet het rectoraat

18 oktober 2005: eerste LOKOmotion

LOKOmotion, de jaarlijkse fuif van en voor alle Leuvense kringen, is ontstaan om LOKO meer naambekendheid te geven. Dit academiejaar is er echter een einde gekomen aan deze traditie: door een minder goede editie vorig jaar en hervormingen binnen LOKO, heeft de studentenkoepel beslist om geen twaalfde editie van de fuif te organiseren (zie Veto 4301).

20 mei 2009: LOKO treedt toe tot een hervormd VVS

De Vereniging van Vlaamse studenten (VVS) en LOKO hebben al jaren een knipperlichtrelatie. In oktober 2005 verandert men de VVS- en de StAL-fractie (Studentenraad Associatie Leuven) zelfs in ‘extern beleid’, omdat LOKO voortdurend in en uit deze verenigingen springt. Nadat de studentenkoepel haar in december 2006 nog maar eens de rug toekeert, wordt VVS serieus hervormd. Anderhalf jaar later treedt LOKO, samen met enkele andere studentenraden, opnieuw toe tot de vereniging.

Academiejaar 2013-2014: afscheiding van de Studentenraad van de KU Leuven

Vanaf het academiejaar 2013-2014 splitst LOKO zich af van StuRa (de Studentenraad van de KU Leuven). Sindsdien gaat ze niet meer als ‘de Leuvense studentenraad’, maar als ‘de Leuvense studentenkoepel’ door het leven. De onderwijsvertegenwoordiging en een deel van het internationaal en diversiteitsbeleid vallen vanaf dan onder StuRa en zijn niet langer de verantwoordelijkheid van LOKO.

2 april 2014: voorlopig laatste Beiaardcantus

De eerste editie van de Beiaardcantus, op 27 september 2000 op het Ladeuzeplein, wordt door LOKO georganiseerd ter ere van het 575-jarig bestaan van de KU Leuven. Nadien volgen een tweede editie in 2003, een derde in 2008 en een vierde in 2011. De voorlopig laatste editie, op 2 april 2014, is de grootste massacantus ooit: ongeveer 3.600 studenten nemen deel. Volgend semester vindt een nieuwe editie van de Beiaardcantus plaats.

30 november 2016: 30 jaar LOKO

Op 30 november viert LOKO haar 30ste verjaardag. En uiteraard mag een ‘Alumni Plan Sjarel’, dat twee dagen later plaatsvindt, niet ontbreken.

Powered by Labrador CMS