analyse> Soms kunnen de studentenjaren je duur komen te staan

Wanneer je studententijd je politieke carrière bedreigt

In het eerste Amerikaanse presidentiële debat werd Joe Biden ervan beschuldigd dat hij de slechtste van zijn klas was. De studententijd gooide voor politici al vaker roet in het eten.

Gepubliceerd

Boris Johnson en David Cameron, huidig en voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, waren beiden lid van de exclusief mannelijke studentenclub Bullingdon Club toen zij aan Oxford studeerden. Een ex-vriendin van een voormalige voorzitter van deze club, die op hetzelfde moment als Johnson lid was, kwam vorig jaar in het nieuws met schokkende feiten over de Bullingdon Club. Ze sprak over prostituees die aanwezig waren bij samenkomsten en daar seksuele activiteiten uitvoerden voor de mannen. Wie dat wenste, kon extra betalen om ze in dienst te nemen.

Boris Johnson stond binnen deze club bekend als een van de 'big beasts', die nergens schrik van had

De hele cultuur van deze organisatie bestond erin om zo dronken mogelijk te worden, en later vandalisme te plegen in de meest extreme vormen. Wanneer een nieuwe voorzitter verkozen werd, werd zijn kamer helemaal kapot geslagen.

Maar het bleef niet bij het eigendom van de leden zelf. Toen een deel van de universiteit net gerenoveerd was, zijn de Bullingdon Boys langs geweest om niks heel achter te laten. Het feit dat de leden stuk voor stuk uit de Britse high society kwamen, verklaart dan ook veel. Er was – in die tijd – een cultuur van overmaat, waarin dergelijke activiteiten genormaliseerd werden.

Johnson stond binnen deze club bekend als een van de big beasts, die nergens schrik van had. Wanneer bekend werd wat hij allemaal had mispeuterd, heeft hij zich publiekelijk gedistantieerd van de club. Hij beschreef het als 'een werkelijk schandelijk vignet van bijna bovenmenselijke, niet-gegradueerde arrogantie', terwijl hij voormalige leden nog steeds groet met de kreet 'Buller, Buller, Buller', naar de naam van de club.

Trump en Biden: geen modeltraject

Niemand slaagt erin zijn studententijd geheim te houden, zelfs Donald Trump niet. Zijn eigen nichtje bekende aan de media dat hij een slimme medescholier betaalde om zijn SATs, het eindexamen van de middelbare school in de Verenigde Staten, af te leggen voor hem. De resultaten van dit examen zijn cruciaal om toegelaten te worden aan de universiteit van jouw keuze. Hiermee werd Trump geaccepteerd in Fordham University in New York, en kon hij later overschakelen naar Wharton School, de business school van de University of Pennsylvania, allebei voorname en gekende scholen in de Verenigde Staten.

Onlangs gaf zelfs Joe Biden een zonde toe: hij pleegde plagiaat. Speciaal hiervoor organiseerde hij een persconferentie. De presidentskandidaat, vechtende om zijn campagne te redden, was verplicht met zijn fout naar buiten te komen. Hij voegde wel toe dat het niet kwaadaardig bedoeld was, en dat hij gewoon de regels van het citeren niet goed had begrepen.

Biden eindigde pas op de 76ste plaats van de 85 studenten

Biden's schoolcarrière aan de universiteit verliep niet even vlot als hij zelf graag laat uitschijnen. In zijn eerste jaar aan Syracuse University, waar hij rechten studeerde, veegde hij zijn voeten aan zijn schoolwerk. Daardoor eindigde hij bij de laatsten van zijn klas. Biden loog hier in het verleden vaak over, toen hij zei dat hij de beste punten haalde in zijn laatste jaar. Trump had dus niet helemaal ongelijk, want Biden eindigde pas op de 76ste plaats van de 85 studenten.

In de meeste van deze gevallen ondervonden de politici in kwestie geen al te zware gevolgen. Een tegenslag in hun campagne, een deuk in hun imago, wat negatieve pers, niets ernstigers dan dat. Maar het bewijst wel dat men over publieke figuren alles te weten kan komen, en dat kan zowel in hun voordeel als in hun nadeel spelen.

Powered by Labrador CMS