artikel> Maximaal cultuurplezier voor een minimaal budget

Te koop: cultuur voor een prikje

Alles wordt duurder dit jaar, dus iedereen is wanhopig op zoek naar manieren om goedkoper te leven. Met dit overzicht bespaar je niet op culturele ervaringen, wel op hun kostprijs.

Gepubliceerd

Om te voorkomen dat je halverwege het academiejaar – of erger nog, pas aan het eind van je studies – ontdekt dat al deze leuke kortingen bestaan, geven we ze je graag nu al mee.

De cultuurkaart, een cultuurparadijs

Wanneer je graag veel culturele uitstapjes plant, ben je als KU Leuven student het best af met een cultuurkaart. Die kost twintig euro, maar dat geld heb je snel terugverdiend. Met zo'n cultuurkaart krijg je fikse kortingen op tickets van alle grote Leuvense cultuurhuizen. In Museum M en PARCUM kan je bovendien het hele jaar gratis binnen.

Met je cultuurkaart kan je doorlopend duotickets winnen

Daarnaast wordt er ook een extra aanbod voor cultuurkaarthouders voorzien. Zo kan je iedere maand gratis naar UUR KULTUUR, een performance of concert speciaal daarvoor uitgezocht. Bovendien lopen er doorlopend winacties voor duotickets van allerlei voorstellingen en optredens.

Ook filmliefhebbers mogen hun hart ophalen, want met je cultuurkaart kan je je maandelijks gratis laten verrassen door de Cinema ZED sneak previews. Die zijn ook toegankelijk voor niet-cultuurkaarthouders, maar dan gelden de normale tarieven.

Nog geen cultuurkaart, maar nu wel interesse? Je kan hem eenvoudigweg online kopen.

Studentenkortingen bij de vleet

Ook zonder cultuurkaart kan je als student genieten van voordelige tarieven. Jongeren tot 25 jaar betalen bijvoorbeeld slechts 5 euro om Museum M te bezoeken en krijgen 10% korting bij 30CC.

Daarnaast bestaan er nog meer interessante aanbiedingen. Zo kan je bij Cinema ZED gratis een ZED-studentenkaart aanvragen, waarmee je 1,5 euro korting krijgt op je cinematickets. Maar dat is nog lang niet alles: je kan er op je verjaardag gratis mee naar de film, je betaalt slechts 4 euro voor de Filmklassiekers en de ZED in de aula-vertoningen én je kan een keer per maand genieten van de Bring a friend-formule. En zoals gezegd, het kost helemaal niets.

Met de last minute deals betaal je bij 30CC slechts de helft van de prijs

Het is er voorlopig niet het seizoen voor, maar Cinema ZED heeft nog een andere interessante formule, vooral wanneer we komend jaar opnieuw zo'n warme zomer krijgen. Zodra de temperaturen 28°C of meer bereiken, kan je namelijk gebruikmaken van de hittekorting en betaal je niet meer dan 6 euro voor een filmticket.

Bij 30CC heb je dan weer de last minute deals. Daarmee betaal je vanaf twee uur voor de start van de voorstelling als -25-jarige slechts de helft van de prijs. De korting is ook geldig wanneer je ouder dan 25 en in het bezit van een cultuurkaart bent. Last minute-tickets zijn zowel aan de balie als online te verkrijgen.

Gratis en voor niets

Ook wanneer je je volledige cultuurbudget al hebt uitbesteed, valt er nog van alles te beleven. Er zijn meer activiteiten waar je gratis heen kan dan je op het eerste gezicht zou denken.

In Bar Rustic, Café Revue en Hal 5 kan je genieten van (gratis) live muziek

Kunstencentrum STUK bekoort bijvoorbeeld al jaren studentenharten met hun geliefde Jazz op zondag. In het najaar kan je daarvoor in Studio Manhattan terecht, in het voorjaar hopelijk weer in het STUKcafé. Daarnaast loopt in het begin van het tweede semester ook hun jaarlijkse tentoonstelling Artefact, dit jaar rond het thema extase.

Naast Jazz op zondag kunnen de muziekliefhebbers ook elke tweede dinsdag van de maand in Bar Rustic en elke laatste zondag in Café Revue terecht voor jamsessies. In de categorie café-amusement is er ook nog Hal 5. Daar kan je op de eerste donderdag van de maand gaan zingen, en elke derde donderdag gaan dansen. Bovendien geniet je er elke laatste vrijdag om Hal(f) 5 van een 'special act': muziek, circus, poëzie...

Powered by Labrador CMS