nieuws> Meer dan duizend studenten slachtoffer

Amerikaanse universiteit betaalt 490 miljoen dollar aan slachtoffers seksueel misbruik

De Universiteit van Michigan heeft ingestemd met een schikking van 490 miljoen dollar. 1050 studenten, voornamelijk mannelijke atleten, werden slachtoffer van seksueel misbruik door arts R. Anderson.

Gepubliceerd

Op 19 januari hebben de advocaten van zowel de burgerlijke partij als de beklaagde partij een schadevergoeding aangekondigd van 460 miljoen dollar (zo'n 432 miljoen euro) voor slachtoffers van seksueel misbruik. Die som geld is afhankelijk van documentatie door de Raad van Bestuur van de Universiteit van Michigan en hun goedkeuring. 98% van de eisers én de federale rechtbank moeten ermee akkoord gaan.

Via conflictbemiddeling tot schikking

Het akkoord, dat startte met conflictbemiddeling in 2020, behoort tot een van de grootste overeenkomsten die ooit zijn gesloten door een Amerikaanse universiteit om slachtoffers van seksueel misbruik te vergoeden.

'We hopen dat deze schikking een begin kan zijn voor het genezingsproces van de slachtoffers'

Jordan Acker, voorzitter Raad van Bestuur, Universiteit van Michigan

Een bedrag van bijna een half miljard dollar zal worden uitgereikt aan meer dan duizend studenten, vooral atleten van Dr. Richard Anderson, die zich hebben gemeld. Tot 31 juli zal 30 miljoen dollar opzij worden gezet voor nog ongekende slachtoffers van Anderson. Elke individuele eiser zal ongeveer 438.000 dollar ontvangen.

Dat zaak-Anderson stinkt

Dr. Richard Anderson, die in 2008 overleed, werkte van 1966 tot 2003 als arts aan de universiteit in Ann Arbor. Het advocatenbureau WilmerHale stelde vast dat hij schuldig is aan seksueel misbruik bij talloze gelegenheden met patiënten vanaf 1969.

Anderson werkte ook als arts van sportteams zoals het football team dat onder leiding stond van coach Bo Schembechler. Het schandaal van seksueel misbruik dreigde eveneens de reputatie van de familie Schembechler aan te tasten. In 1969 rapporteerde Matt Schembechler, zijn toen 10-jarige zoon, seksueel misbruik, maar zijn aangifte werd compleet genegeerd.

Worstelaar DeLuca meldde seksueel misbruik dat leidde tot vernedering. Hij werd geschorst door zijn team en dus verloor hij zijn beurs

In 1975 al meldde voormalig worstelaar Tad DeLuca voor het eerst seksueel misbruik dat zich uitte in routinematige strelingen en een onnodig rectaal en teelbalonderzoek door Anderson. Dat leidde tot vernedering bij DeLuca. Hij werd geschorst door zijn team en verloor daardoor zijn studiebeurs. Maar er kwam ook een politieonderzoek.

Advocaat Jamie White, die 78 slachtoffers vertegenwoordigt, vertelde The Michigan Daily dat geen geldbedrag, hoe groot het ook mag zijn, de slachtoffers kan compenseren voor wat ze hebben moeten doorstaan. Dat de universiteit in dit geval coöperatieve onderhandelingen opstartte en enige verantwoordelijkheid heeft genomen, is alvast een veelbelovend teken, aldus White.

'We hopen dat deze schikking een begin kan zijn voor het genezingsproces voor de slachtoffers', getuigde Jordan Acker, voorzitter van de Raad van Bestuur van de universiteit, in The Michigan Daily. Verder benadrukt de Raad in een aankondiging over de zaak Anderson het herstel van vertrouwen te willen ondersteunen in een omgeving waar veiligheid voorop staat.

Powered by Labrador CMS