artikel> België haalt statistieken naar beneden

Een op vijf topuniversiteiten geleid door een vrouw

43 van de 201 topuniversiteiten wereldwijd hebben een vrouw aan het roer. Dat is een record, maar nog steeds een schamele twintig procent.

Gepubliceerd

Times Higher Education publiceert jaarlijks een rangschikking van honderden universiteiten wereldwijd. Dit jaar blijkt 21 procent van de universiteiten in de top 200 geleid door vrouwen - 43 van de 201 om precies te zijn, twee meer dan vorig jaar. Voor het eerst werd de drempel van 20% overschreden.

Internationale verschillen

Voornamelijk de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland zorgen voor de vrouwelijke vertegenwoordiging in de top. Uitschieter is de universiteit van Oxford: zij staat op de eerste plaats en wordt geleid door Louise Richardson. Als Vice-Chancellor, een functie die meer omhelst dan enkel het rectorschap, heeft Richardson de belangrijkste academische en administratieve functie aan de befaamde universiteit.

De VS kent de grootste toename sinds vorig jaar, Duitsland en Zwitserland zagen een lichte daling. Van de Franse universiteiten in de top wordt een meerderheid geleid door een vrouw.

België trekt de statistieken naar beneden

Ongeveer de helft van de landen en regio's in de top 200 hebben geen enkele universiteit onder vrouwelijk leiderschap. België is daar een van. Met vier universiteiten in de top 200 trekt België zo de statistieken naar beneden. Zowel KU Leuven, UGent, UAntwerpen als UCLouvain hebben mannelijke rectoren.

Ierland, Finland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika hebben elk een universiteit in de top die telkens geleid wordt door een vrouw.

Scheve verhouding niet enkel aan top

Dat slechts 21% van de topuniversiteiten een vrouw aan het roer heeft, impliceert niet dat vrouwen wel evenwichtig vertegenwoordigd zijn aan minder hoogstaande universiteiten. European University Association (EUA) becijferde dat het aandeel vrouwelijke rectoren in Europa nog geen 20% bereikt.

Aan dit tempo duurt het tot 2051 voordat 50% van de topuniversiteiten door vrouwen wordt geleid

EUA ziet twee oorzaken. Enerzijds behalen minder vrouwen de titel van professor, waardoor minder vrouwen zich kandidaat kunnen stellen. Daarnaast speelt het klimaat van sommige instituten ook in het nadeel van verandering en dus ook vervrouwelijking.

Nog niet halverwege de helft

In 2018 werd zo'n 17% van de topuniversiteiten geleid door vrouwen. Sindsdien is hun aandeel gemiddeld met een procent per jaar gestegen. Aan dat tempo duurt het tot 2051 voordat 50% van de topuniversiteiten door vrouwen wordt geleid.

Maar de kans bestaat dat de rangschikking er volgend jaar al volledig anders uitziet. Verschillende universiteiten uit de top 10 verwachten binnenkort wissels aan de top. Als de verhoudingen er volgend jaar nog gelijkaardig uitzien, zal dat alvast niet aan te weinig mogelijkheden hebben gelegen.

Powered by Labrador CMS