nieuws> Week 19 - 28 september

Internationaal kort

Columbia University heeft cijfers vervalst waardoor men weer aan universitaire rankings twijfelt, terwijl Iraanse studenten in opstand komen tegen het onderdrukkende regime.

Gepubliceerd

Iraanse studenten eisen onderzoek naar moord Amini

Omwille van de dood van Mahsa Amini (22) begonnen er vorige week in Iran verschillende studentendemonstraties aan minstens zeven Iraanse universiteiten. De jonge vrouw werd twee weken geleden gearresteerd en vastgehouden door de zedenpolitie van het land, wegens het overtreden van strikte religieuze kledingregels voor vrouwen. De protesterende studenten eisen een onderzoek naar haar dood en de afschaffing van de zedenpolitie. Die is sinds de Iraanse revolutie in 1979 actief in het land. Ze verplicht het dragen van de hijab en dwingt andere morele restricties af. De Fars News Agency, een Iraans persbureau, meldt dat 'de studenten slogans naar de politie schreeuwden en sommige vrouwen zelfs hun hijab aftrokken', waarop de politie gewelddadig optrad. Ook vrouwenrechtenactivisten organiseerden dergelijke protesten. Zij gebruikten de slogan 'we doden iedereen die onze zus heeft vermoord'.

China opent grenzen voor internationals

Voor de eerste keer sinds de start van de COVID-19-pandemie in 2020 verwelkomt China opnieuw internationale studenten. Sinds augustus dit jaar worden de grenzen langzaam heropend voor verschillende nationaliteiten die in aanmerking komen voor een studentenvisum. België staat voorlopig niet op de lijst. Dit nieuws betekent een belangrijke verandering in het internationale onderwijslandschap. In 2019 waren er nog zo'n 500.000 internationale studenten ingeschreven aan Chinese universiteiten, de meesten afkomstig uit Afrika en Zuid-Azië.

Columbia vervalst cijfers, rankings opnieuw in opspraak

De U.S. News college ranking is een toonaangevende jaarlijkse rangschikking dat het aanzien bepaalt van alle Amerikaanse universiteiten. Prospectieve studenten maken er al decennialang gebruik van om te bepalen naar welke universiteiten ze een aanvraag zullen sturen. Zoals andere rankings neemt het systeem verschillende factoren in acht, zoals onderzoek, de kwaliteit van onderwijs en het aantal publicaties.

De toenemende kritiek komt zowel van de universiteiten zelf als van de beleidsmakers. Een voornaam punt van kritiek is dat de echte onderwijsprioriteiten worden genegeerd. Een belangrijke aanleiding voor deze kritiek was het dalen van Columbia University, een prestigieuze Ivy League universiteit in New York, in de ranking. Columbia viel van haar tweede plaats naar een sombere achttiende plek.

Michael Thaddeus, professor wiskunde aan deze universiteit, luidde de klok door te verklaren dat Columbia die tweede stek had bekomen door vervalste cijfers in te dienen. Daardoor zijn ze gezakt naar de achttiende plaats. Na meer dan twee decennia les te hebben gegeven aan de universiteit, is hij naar eigen zeggen 'geradicaliseerd' door het gebrek aan transparantie van de administratie.

Olie- en gasbedrijven niet welkom op carrièrebeurs

Birkbeck, deel van de Universiteit van Londen, is de eerste instelling die rekruterende firma's op de zwarte lijst plaatsdie volgens hen 'verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de planeet'. Birkbeck stelt daarom dat olie- en gasbedrijven niet langer welkom zijn op carrièrebeurzen van de universiteit. Ook andere wervingskanalen zoals mailcampagnes worden door de universiteit afgesloten.

De beslissing volgt op een campagne die ondersteund werd door de groep People & Planet, die eiste dat wervingscampagnes van fossiele brandstofbedrijven volledig worden stilgezet. Volgens J. Clarke, studentenvertegenwoordiger van de groep People & Planet, is 'deze overwinning de eerste stap in de juiste richting voor Britse universiteiten die een einde maken aan de wervingskanalen naar de bedrijven die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis en wereldwijde milieuproblematiek'.


Powered by Labrador CMS