artikel> Enige Belgische universiteit in top 100

KU Leuven behoudt 45ste plaats in World University Ranking

Times Higher Education heeft zijn World University Ranking voor 2021 bekendgemaakt. De KU Leuven staat als enige Belgische Universiteit in de top 100.

Gepubliceerd

Om de volgorde te bepalen worden vijf criteria gebruikt die tot de kerntaken van een internationale universiteit zouden moeten behoren. Onderwijs, onderzoek en citaties zijn de belangrijkste: ze bepalen elk 30 procent van de score. Die criteria worden aangevuld met de internationale uitstraling van de instelling (7,5 procent) en industry income, de impact op de commerciële sector via kennisoverdracht (2,5 procent).

Met een magere 59% scoort de universiteit het zwakst op onderwijs. Ze blinkt dan weer uit in onderzoek (74%), aantal citaties in academische literatuur (86%) en kennisoverdracht naar de commerciële sector (97%). Het aantal referenties is zelfs gestegen tegenover het vorige jaar, maar dat leverde geen hogere ranking op. De hoge score voor onderzoek is ook goed nieuws voor de modale student. In de beste onderzoeksinstellingen staan namelijk meer middelen, bronnen en faciliteiten te hunner beschikking.

Eén ranking zegt niet alles

De KU Leuven is de enige Belgische universiteit in de top 100. Opvallend is dat in een andere ranking vorige maand, the Academic Ranking of World Universities, de UGent hoger scoorde. De KU Leuven haalde toen maar net de top 100, terwijl haar Gentse concurrent op plaats 66 prijkte. De ARWU hanteert andere criteria, waaronder het aantal Nobelprijswinnaars en hoeveel artikels in toptijdschriften Science en Nature geschreven zijn door het universitair personeel. De World University Ranking is dan weer de enige globale prestatietabel die de duurzame ontwikkelingsdoelen of SDG's van de VN in acht neemt.

In 2016 stond de Leuvense universiteit nog op de 35ste plaats, maar na de 49ste plaats in de ranking van 2019 klimt de Alma Mater weer omhoog. Op de lijst met universiteiten van het Europese vasteland staat ze op plaats zeven.

Powered by Labrador CMS