analyse> Net geen 60 procent van Amerikaanse studenten is vrouw

Vrouwen nemen Amerikaanse universiteiten over

In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de studenten vrouwelijk. Een grote stijging in vergelijking met vijftig jaar geleden. Er studeren minder mannen, die ook nog eens minder goed presteren.

Zes op de tien studenten aan Amerikaanse universiteiten zijn vrouwen, zo schat de non-profitorganisatie The National Student Clearinghouse. De kloof tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten neemt al enkele jaren toe — de coronacrisis heeft die nog iets wijder gemaakt.

Amerikaanse studente Leah studeerde tot 2017 in een liberal arts college in Washington en zag toen al een grote discrepantie: 'Per mannelijke student zaten er drie tot vier vrouwelijke studenten in de les.' Ook in de residenties was het verschil zichtbaar. 'We hadden negen verdiepingen voor vrouwen en drie voor mannen.'

Vroegtijdige stopzetting

Ook in het aantal studenten dat afstudeert van een high schoolbestaat een groot verschil tussen mannelijke en vrouwelijke studenten. Richard V. Reeves, verbonden aan de denktank Brookings Institution, heeft het over een genderkloof over het hele onderwijs, die dieper wordt eens studenten het universitaire niveau bereiken.

Er studeren minder mannen af van een high school en minder mannen schrijven zich in, maar ook de ingeschreven mannelijke studenten brengen het er slechter van af. Mannen doen gemiddeld langer over hun studies en maken het grootste deel uit van dropouts, studenten die hun studies niet afmaken.

'Het probleem in de Verenigde Staten ligt ook bij het grote verschil tussen het aantal studenten dat zich inschrijft en dat afstudeert', licht Reeves toe.

Slechts 40 procent van de mannelijke en 50 procent van de vrouwelijke studenten kan er het modeltraject van vier jaar studeren succesvol afronden. Zes jaar na aanvang van de opleiding — twee jaar langer dan 'normaal' dus — behaalt 60 procent van de mannen en 67 procent van de vrouwen hun diploma.

'Als deze trend zich doorzet, zullen voor elke man twee vrouwen een diploma halen'

Douglas Saphiro, The National Student Clearinghouse

Het overwicht aan vrouwen is een recent fenomeen. Toen Leahs ouders gingen studeren in de jaren '70, was de situatie totaal anders. 'Toen werd er geprobeerd om meer vrouwen aan te trekken.' Die inhaalbeweging lijkt onstopbaar. In 1972 studeerden er 12 procent meer mannen dan vrouwen, sinds 2019 liggen de studentes 14 procent voor.

Douglas Shapiro, uitvoerend directeur van het onderzoekscentrum van The National Student Clearinghouse, waarschuwt: 'Als deze trend zich de komende jaren doorzet, zullen voor elke man twee vrouwen een diploma halen.'

In sommige opleidingen blijven mannen de dans leiden. In het STEM-onderwijs gaat 65 procent van de masterdiploma's in de wiskunde, 73 procent van de masterdiploma's in de ingenieurswetenschappen en 81 procent van de masterdiploma's in IT naar een mannelijke student. De zogenaamde life sciences — biologie, milieuwetenschappen en consorten — zijn evenwel meer vertegenwoordigd door vrouwen.

Liefdesperikelen

'The odds are good, but the good are odd', lachte de minderheid van jongens aan Leahs universiteit over hun kansen op de datingmarkt. Maar mannen zonder universitair diploma zien de keerzijde van de medaille. Sommige experts maken zich dan ook serieus zorgen over de vorming van koppels. Als wordt uitgegaan van het idee dat afgestudeerde studentes liever een partner hebben die ook een universitair diploma heeft, komt een grote groep mannen niet in aanmerking.

De Amerikaanse trend doet vragen rijzen over wie toegang heeft tot goedbetaalde jobs

Leah had er nooit eerder over nagedacht, maar ziet er de logica wel van in: 'Ik denk dat ik onbewust meer geïnteresseerd ben in iemand met een universitair diploma, omdat je automatisch op zoek gaat naar mensen met gelijkaardige ervaringen.'

In het slechtste scenario zou de wanverhouding tussen universitair geschoolde mannen en vrouwen een zware impact hebben op de Amerikaanse samenleving. Shapiro merkt ook op dat de meeste jobs die sinds de financiële crisis van 2008 gecreëerd zijn, postsecundair onderwijs vereisen. De Amerikaanse trend doet vragen rijzen over wie in de toekomst toegang zal hebben tot goedbetaalde jobs.

Crisis

Corona heeft de trend versterkt. De inschrijvingscijfers zijn globaal gedaald, maar bij mannen was dat met 5,5 procent, terwijl het aantal bij vrouwen met net geen 2 procent daalde. Ook niet-globale probleemsituaties drukken hun stempel. Arme mannen en gekleurde mannen zijn ondervertegenwoordigd.

Lakeland Community College in Ohio heeft aan het einde van de twintigste eeuw een Men's resource center opgericht, gemodelleerd naar hulpcentra voor vrouwen die in veel universiteiten aanwezig zijn. Nu de rollen zijn omgedraaid, kunnen misschien meer universiteiten dat voorbeeld volgen. Leah: 'De universiteit in Canada waar ik nu studeer, heeft verschillende centra, waaronder een Gender Empowerment Centre.' Intussen maken vrouwen de grootste groep uit. 'Het is misschien wel belangrijk dat elke student ergens terecht kan.'

Powered by Labrador CMS