satire> KU Leugen

Ook Leuvense priesters tekenen doopcharter niet

Na de Leuvense studentenclubs hebben ook de Leuvense priesters laten weten dat ze zich niet kunnen vinden in het nieuwe doopcharter dat de KU Leuven samen met LOKO opstelde.

Gepubliceerd

‘Er zijn verschillende richtlijnen waar we gewoon niet mee akkoord kunnen gaan’, aldus priester Merckx. ‘Zo zouden de mensen die de doop leiden geen alcohol mogen drinken. Wat moet er dan gebeuren met die miswijn?’

Maar ook praktisch zijn verschillende richtlijnen moeilijk te behalen voor de geestelijke vaders. ‘Schachten mogen zich niet geheel of gedeeltelijk naakt vertonen, maar we kunnen die baby’s toch moeilijk met kleren aan in zo’n wijwatervat kieperen?’ vraagt pastoor Delichte zich af. Ook geluidshinder kan zo een probleem vormen. ‘Wij vertellen die baby’s wel dat ze zich rustig moeten houden, maar wanneer je in aanraking komt met dat koude water is het toch niet meer dan normaal dat je je keel openzet’, vervolgt Merckx.

Delichte vindt dat vooral LOKO hier schuld treft: ‘Het is toch niet omdat onze praktijken nog uit de middeleeuwen stammen – en soms zelfs op het barbaarse af zijn – dat zij mogen beslissen of wij die voortzetten of niet.’ Merckx springt Delichte daarin bij: ‘Het welzijn van onze schachten wordt dan als argument gegeven, maar over het welzijn van de instellingen en tradities reppen ze geen woord. Ongehoord vinden wij dat.’

De priesters bekijken samen met collega’s uit Gent en Antwerpen hoe het verder moet, maar weigeren voorlopig om wijwater bij de miswijn te doen. Het Vaticaan wenste niet te reageren op het doopcharter.

Powered by Labrador CMS