longread> Volg de start van het academisch jaar aan de KU Leuven hier op de voet

LIVE BLOG (geëindigd): Opening Academiejaar

Vandaag wordt het academisch jaar aan de KU Leuven op gang geschoten. De openingsspeeches, de stoet van de togati en alle andere evenementen kan je hier op de voet volgen.

Ververs deze pagina regelmatig om de updates te zien. Voor Windows druk CTRL + F5. Voor Mac druk CMD + R.

Volg het ook via instagram, twitter en snapchat (veto_be).

12u25

We sluiten de live blog hier af. Later op de dag volgen nog meer foto's en de teksten van de speeches. Morgen verschijnt de eerste papieren Veto van het academiejaar met daarin ook een verslag van de opening van het academiejaar. Bedankt om te volgen en tot een volgende keer!

12u17

De rector heeft het academiejaar nu officieel geopend en roept iedereen op om zich 'volledig te laten gaan' op de afsluitende receptie. De Vlaamse Leeuw wordt gezongen.

12u12

Niet iedereen kan de mooie woorden van Rik Torfs smaken. Een dertigtal academici van de KU Leuven schreven rector Rik Torfs een open brief om op te roepen de samenwerking te stoppen met een Israëlische universiteit. Eerder op de dag was deze vraag ook al te horen bij een actie die de stoet der togati verstoorde. Foto's daarvan staan onderaan deze pagina.

12u07

De rector van KU Leuven, Rik Torfs, houdt in zijn openingsrede een pleidooi tegen de doodstraf en voor vrijheid. Vooral de academische vrijheid en de godsdientsvrijheid krijgen aandacht. 'Ook waardeloze meningen mogen worden geuit.'

12u04

De kernboodschap van de speech van Rik Torfs:

12u00

De rector citeert in zijn openingsspeech gretig uit deze klassieker van John Lennon.

11u55

Rector Rik Torfs begint aan zijn speech. Hij looft de vorige speeches en de cover van Jacques Brel door Frank Vander linden. Daarna gaat hij over naar een stuk over Utopia, het werk van Thomas More dat dit jaar zijn 500ste verjaardag viert.

11u51

De diehards kunnen de academische zitting ook volgen via deze livestream van de KU Leuven.

11u46

Nu volgen de de speeches van het personeel. Voor het Administratief en Technisch Personeel (ATP) nam Isabelle Benoit het woord. Voor het academisch personeel spreekt Jens Hermans

11u39

De speech van Stura ging over het nut van vertegenwoordiging vandaag de dag. De voorzitter liet weten dat ze het dossier van de maximumfactuur zal 'opvolgen' en wil van de rectorsverkiezingen 'geen formaliteit maken'.

'(...) vorig jaar vulden meer dan 10 000 studenten de online bevraging over de planning van de herexamenroosters in. Die bevragingen, onze open onderwijsvergaderingen, onze nota’s dat zijn de kasseien van vandaag. Wij gebruiken ze niet om stuk te gooien, maar om op te bouwen en op te staan.'

Marie Vanwingh, voorzitter Stura

11u28

De voorzitter van de Studentenraad KU Leuven, Marie Vanwingh, begint aan haar speech. Gisteren publiceerden we al een stuk met de historische context van de studentenspeech.

11u22

Het welkomstwoord van de rector is achter de rug. De zitting wordt muzikaal opgeluisterd door Frank Vander linden. Solo met een akoestische gitaar en niet met zijn rockformatie De Mens.

11u17

Rector Torfs won de Stoet der Togati. #KU Leugen

11u13

Rector Rik Torfs opende de academische zitting zoals we hem kennen: met een kwinkslag.

11u03

Het tweede deel van de officiële opening - na de eucharistieviering - gaat bijna van start. Vanaf morgen zijn er lessen in de aula Pieter De Somer, maar nu zit de zaal afgeladen vol met voornamelijk professoren die uitkijken naar de speech van rector Rik Torfs, een studentenvertegenwoordiger en een vertegenwoordiger van het personeel van de KU Leuven.

10u57

We hoorden al prachtige gezangen opstijgen uit de Sint-Pieterskerk (zie onze snapchat: veto_be), maar ook vanavond wordt de opening nog muzikaal luister bijgezet. Het openingsconcert brengt werk van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Veto gaf hiervoor tickets weg, maar die zijn helaas al de deur uit.

10u40

Van de Sint-Pieterskerk gaan de professoren in toga nu in stoet naar de aula Pieter De Somer voor het vervolg van de officiële opening. We houden je op de hoogte van de speeches.

10u25

De opening van het academiejaar staat bol van de tradities. Een verslag van de eerste dag van het academiejaar in 2003 leest dan ook zeer herkenbaar. Toen hield studentenvertegenwoordiger Bram Delen een pittige speech en vergeleek de toenmalige rector met Napoleon! Benieuwd of er dit jaar ook hoge woorden vallen in de speech van de studenten...

10u18

Ook de overkoepelende kringorganisatie LOKO voerde actie bij de stoet van de togati. Onder het motto 'Kom uit je kot!' willen ze studenten meer uit hun kot lokken om zo de vereenzaming van studenten tegen te gaan. De actie was ludiek met een geïmproviseerd kot in open lucht vlakbij de Sint-Pieterskerk. Meer info over de actie van LOKO kan je vinden op hun site.

10u03

Na de eucharistieviering gaat de stoet naar de aula Pieter De Somer voor de academische zitting. Daarop worden ook de traditionele speeches gehouden. Een historisch overzicht van de speeches van de studenten kan je lezen in deze longread.

9u46

De actievoerders voor de Palestijnse zaak legden zich op de route van de stoet der togati. De politie heeft hen verwijderd, maar het ging er niet hardhandig aan toe. Een van de actievoerders heeft rector Rik Torfs rechtstreeks aangesproken: "Ik wil dat u hiervan akte neemt." De actie was specifiek gericht tegen de samenwerking tussen de KU Leuven en Israël. Rik Torfs antwoordde vriendelijk dat hij de aanwezigheid van de actievoerders apprecieerde.

9u38

De eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk is begonnen. Deze wordt voorgezeten door het hoofd van de Universitaire Parochie (UP) Jacques Haers. De mis duurt ongeveer een uurtje.

9u32

Er was een actie voor de Palestijnse zaak en rector Torfs werd aangesproken. We berichten later meer.

9u15

Ze zijn er aan begonnen! De stoet der togati, met de rector voorop, gaat nu richting Sint-Pieterskerk, waar de eucharistieviering gehouden wordt.

9u12

Welkom op deze live blog over de opening van het academiejaar aan de KU Leuven.

Powered by Labrador CMS