artikel> 'De rectorverkiezing mag niet wegen op het bestuur van de universiteit'

Luc Sels opnieuw rectorkandidaat

Luc Sels stelt zich kandidaat voor een tweede termijn als rector. Dat maakte hij bekend in zijn nieuwjaarsboodschap aan het KU Leuven-personeel.

In mei verkiest de KU Leuven na vier jaar opnieuw zijn rector. Huidig rector Luc Sels maakt alvast bekend zichzelf te willen opvolgen. 'De voorbije weken stelden velen mij de vraag of ik ook de volgende jaren uw rector wil zijn. Ja, ik ben kandidaat voor een tweede termijn', deelde de rector mee in een mail naar het universiteitspersoneel. 'Ik vind het mijn plicht u mijn voornemen tijdig kenbaar te maken.'

Sels benadrukt dat de komende maanden, waarin de universiteit wederom grotendeels digitaal zal werken, echter niet enkel in het teken van zijn campagne zal staan. 'De rectorverkiezing mag niet wegen op het bestuur van de universiteit. Want de chaotische tijden liggen nog niet achter ons.'

Tegenkandidaat

Het is uitkijken naar een tegenkandidaat tegen Sels. Nu Sels meer duidelijkheid biedt over zijn eigen intenties, kan die zoektocht beginnen.

Sels' bekendmaking komt een dag na het nieuws dat de KU Leuven zeven ex-Reuzegomleden, betrokken bij de fatale studentendoop van Sanda Dia in 2018, wilt schorsen van de universiteit. Hun advocaten gaan daartegen in beroep.

De data voor de rectorverkiezingen liggen ondertussen vast, met de eerste ronde die plaatsvindt op dinsdag 21 mei. Tegenkandidaten moeten zich melden voor 31 maart. Als er meer dan twee kandidaten zijn, zijn er mogelijk extra rondes nodig, die zouden plaatsvinden tussen 18 en 25 mei.

Een rector kan aan de KU Leuven maximum twee termijnen bekleden. Sels' ploeg geraakte in 2017 aan de macht na een nipte overwinning tegen zittend rector Rik Torfs.

Powered by Labrador CMS