artikel> Weyts vraagt zelfde uitzondering als vorig academiejaar

Terugvorderen leerkrediet opnieuw mogelijk

Wie in de vorige examenperiode een onvoldoende haalde, kan het verloren leerkrediet opnieuw terugvorderen. Weyts pleit voor eenzelfde regeling als tijdens het tweede semester van vorig academiejaar.

Gepubliceerd

Het voorstel zou een verlenging uitmaken van de regeling van vorig academiejaar. Dat systeem stond een student met een onvoldoende voor een vak uit het tweede semester toe zijn leerkrediet terug te vorderen na een verzoek aan de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen.

Zo'n verzoek is ook in normale tijden mogelijk na een situatie van overmacht. Voor het tweede semester van vorig academiejaar werd de coronapandemie na een tussenkomst van het parlement automatisch als overmacht aanzien. Destijds maakte 8152 studenten gebruik van dat systeem.

Eenzelfde regeling komt er dus ook voor het eerste semester van dit jaar, althans wanneer het Vlaams Parlement zijn fiat geeft. 'De studenten hebben in het eerste semester amper de binnenkant van een aula gezien', stelt Weyts. 'Ze zijn al genoeg gestraft door de coronacrisis en het afstandsonderwijs: wie gebuisd is na zo een abnormaal semester moet niet nog eens extra gestraft worden met een verlies aan leerkrediet.'

Het voorstel geldt voorlopig enkel voor de examenperiode van januari, ook wanneer studenten dat tekort niet kunnen goedmaken in de tweede examenperiode.

'Bewust gezwegen'

Dat de verlenging van de oude regeling zo lang op zich liet wachten is enigszins bijzonder, zeker gezien de vraag om het systeem opnieuw in te voeren al enkele weken weerklinkt. 'Ik heb bewust gezwegen tot ná de examens', verklaart Weyts. 'Als je dit al aankondigt voor of tijdens de examenperiode, dan ondergraaf je het hele examenproces. Studenten moeten alle examenkansen ten volle benutten.'

Powered by Labrador CMS