OPINIE SUMMIER

Probeer eens een tijdje zonder pil

De gouden eeuw van de anticonceptiepil lijkt steeds verder achter ons te liggen. Toch moeten we niet alle hormonale conceptie voorgoed aan de wilgen hangen. Een tijdelijke anticonceptiestop kan gebruikers helpen met de mentale en fysieke klachten van anticonceptie om te gaan, beargumenteert Medea Ghijsen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Het positieve imago van hormonale anticonceptie staat al een tijdje onder druk. Steeds meer populaire mediakanalen belichten de verhalen van vrouwen die hun pil, spiraal of ring hebben afgezworen door negatieve ervaringen. Onder andere stemmingswisselingen en een verlaagd libido staan op de lange lijst van klachten.

Hoewel er een uitgebreid aanbod bestaat aan hormonale anticonceptiemiddelen, lijken veel vrouwen een beperkte keuzevrijheid te ervaren in hun anticonceptiegebruik. De hoge betrouwbaarheid van hormonale middelen in het voorkomen van zwangerschappen staat in contrast met de ervaring van mentale, fysieke, of emotionele klachten. Anderzijds worden niet-hormonale methodes, zoals condooms, doorgaans als veel minder effectief beschouwd in de medische wereld.

Het gepromote beeld van een 'perfecte' anticonceptiemethode blijkt in de realiteit dus voor velen een mythe te zijn. In dit doolhof worden keuzes om bepaalde anticonceptiemethodes te starten, stoppen, of om te wisselen beïnvloed door een samenspel van persoonlijke ervaringen, overtuigingen en levensomstandigheden.

Een pauze laat anticonceptiegebruikers toe hun lichamelijke autonomie terug te winnen

De beslissing om te stoppen met hormonale anticonceptie is bijgevolg minder zwart-wit dan de eenmalige afwijzing die doorgaans de meeste aandacht krijgt in de media. Hoe kunnen we ruimte maken voor nuance in dit gesprek?

Hier komt het concept van de anticonceptiepauze in beeld. Tot nu toe is er weinig diepgaand onderzoek uitgevoerd naar wat een pauze kan inhouden en wat het kan betekenen voor anticonceptiegebruikers. Toch zijn er verschillende aanwijzingen die suggereren dat de pauze meer aandacht verdient in gesprekken over stopzettingen.

Eerst en vooral laat een pauze anticonceptiegebruikers toe hun lichamelijke autonomie terug te winnen. Wanneer hormonale anticonceptiemethodes gepaard gaan met gemengde gevoelens over de fysieke, mentale of emotionele impact ervan, kunnen anticonceptiegebruikers een gevoel van controle over hun anticonceptiegebruik herwinnen door hormonale methodes tijdelijk stop te zetten.

De mogelijkheid zelf te bepalen hoe lang de pauze duurt maakt het toegankelijker dan een permanente stopzetting

De pauze is een periode van rust waarin iemand kan reflecteren over diens anticonceptietraject: Wat werkt er goed? Wat kan er anders? Welke impact hebben verschillende methodes?

Door tijd te nemen om persoonlijke prioriteiten te herevalueren, kan een uiteindelijke terugkeer naar hormonale methodes authentieker aanvoelen. De mogelijkheid om zelf te bepalen hoelang de pauze duurt, maakt het toegankelijker en laagdrempeliger dan de keuze voor een permanente stopzetting.

De pauze geeft anticonceptiegebruikers (letterlijk) ruimte om genuanceerder met hun gevoelens en mening omtrent anticonceptie om te gaan. Het is dan ook hoog tijd dat we in het debat én de levens van anticonceptiegebruikers een tijdelijke hormonale anticonceptiestop als volwaardig alternatief overwegen. Laten we de complexiteit van anticonceptietrajecten niet uit de weg gaan. Er schuilt een potentiële kracht in de tussenweg.

Veto biedt de vele bachelor- en masterthesissen die stof aan het verzamelen zijn een kans op een tweede leven door ze te verwerken in een opiniestuk. Over deze mening is dus tenminste een jaar nagedacht.

Powered by Labrador CMS