artikel> Notoire k(r)otbaas zou tot 2000 koten beheren

Einde van een tijdperk? Arnold Appeltans en zoon opgepakt

Leuvens beruchtste kotbaas Appeltans is donderdag samen met zijn zoon opgepakt. Appeltans, die een groot aantal koten in Leuven bezit, is al jaren een doorn in het oog van zijn huurders.

Gepubliceerd

Veto schrijft inmiddels al 17 jaar over de wanpraktijken van de familie Appeltans. De huisjesmelkers zouden rond de 2000 koten in Leuven bezitten en kregen reeds een hele resem klachten tegen zich. Zo rekent de huisbaas regelmatig extra kosten aan voor buitencontractuele zaken. Ook voor de rechtbank regende het klachten, vooral om huurwaarborgen die nooit terug bij studenten kwamen. In een pand in de Bogaardenstraat, zo kwam vorig jaar uit, tapte Appeltans zelfs illegaal stroom af.

De verhuurders staan om die redenen al sinds 2004 op de radar van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven. Die weigeren sindsdien dan ook ieder kot van de familie op Kotwijs te plaatsen. Omdat de verhuurder een dermate slechte naam had, werd er vaak met pseudoniemen gewerkt. De laatste jaren richtte Appeltans zich op een nieuwe zwakke groep: vluchtelingen.

Donderdag begon de Vlaamse Wooninspectie op zeven locaties, onder meer het kasteel van de familie, met huiszoekingen. Na die acties werden vader en zoon Appeltans, zelf ook verhuurder, opgepakt. Zijn vrouw en klusjesman, mochten onder voorwaarden beschikken.

Later meer.

Powered by Labrador CMS