analyse> Ondanks strengere aanpak en kotlabels nog krotten te huur

Krot te huur

Torenhoge huurprijzen en een kotentekort teisteren Leuven. Er zijn nog koten te vinden, maar die voldoen niet altijd aan de wettelijke en menselijke normen.

Gepubliceerd

Ondanks de strengere aanpak die de stad Leuven in 2020 aankondigde voor koten die ongeschikt zijn voor verhuur, blijven er koten op de huurmarkt verschijnen die wettelijk niet in orde zijn. De vzw Op Krot, een studentenvereniging die de studenten advies geeft rond huurgeschillen, merkt de laatste maanden een stijging in het aantal adviesaanvragen van studenten op.

Wonen in een werf

Studente Eline, die ook de verantwoordelijke is op haar kot, klaagt over muizenplagen, een doorgezakt plafond in de keuken en schimmel op een van de kamers. Wanneer ze naar de huisbaas stapt om de problemen aan te kaarten, krijgt ze nauwelijks een antwoord.

'Zelfs midden in de blok waren ze het pand nog aan het renoveren'

Midas

Wanneer er dan toch een oplossing komt, is dat vaak een snelle en goedkope. 'De verkalkte douchekop werd zo vervangen door eentje van plastic', vertelt Eline. Bij een andere kotgenoot waren er dan weer paddenstoelen op de muren ontstaan door schimmels. 'Die werden gewoon weggesneden zonder dat er een structurele oplossing kwam.'

Ook Midas* kwam dit academiejaar in een kot terecht waar meerdere zaken niet in orde waren. 'Toen ik bij aanvang van het contract het studentenhuis binnen kwam, was het werkelijk nog een werf: er stond een graafmachine en er lag overal modder. Ook daarna hield het niet op, zelfs midden in de blok waren ze het pand nog aan het renoveren', klinkt het bij de student.

Kotlabels

De KU Leuven kwam in 2017 met de bekende kotlabels om studenten een houvast te bieden bij de zoektocht naar een kamer. Via groene en blauwe plakkaatjes zijn studenten sindsdien zeker dat koten met zo'n label ook gecontroleerd worden

Er is een belangrijk verschil tussen de twee labels. Een groen label voldoet aan alle criteria van de KU Leuven én de stad, terwijl het blauwe label enkel vanuit de KU Leuven wordt uitgereikt. De koten met zo'n label voldoen dus niet per se aan de wettelijke normen van de stad.

Volgens de KU Leuven is dat blauwe kotlabel dan ook maar tijdelijk. 'Het hangt er totdat de stad Leuven ook die panden heeft kunnen controleren. Aangezien dat een traag proces is, vond de Huisvestingsdienst het belangrijk dat er bij die koten toch een aantal minimale zaken nagekeken worden.'

De universiteit voegt toe dat een kot zonder label nog steeds kan voldoen aan de eisen van de stad en universiteit. 'Om tal van redenen kan een verhuurder er namelijk voor kiezen om geen label op te hangen.'

Geef dat label maar terug

Ook bij koten met een label loopt het soms mis. Zo vertelt Midas dat zijn kot maandenlang niet in orde was op vlak van Wi-Fi, elektriciteit en privacy en dat het onlangs toch een blauw kotlabel ontving. 'In zo'n geval wil ik de Huisvestingsdienst kunnen vragen om de eigenaar, die nog verschillende andere panden bezit, geen kotlabel meer toe te kennen en de samenwerking volledig stop te zetten.'

In totaal werden 29 kotlabels ingetrokken

Midas vertelt verder dat de kotbaas ongelegen de kamers binnenkwam en ook de huurders agressief bejegende. Onlangs bleek plots dat de stad het pand voor de start van het academiejaar onbewoonbaar had verklaard.

Kan een kotlabel dan ook weer worden afgenomen? 'Wanneer een pand of de verhuurder niet meer voldoet aan de voorwaarden voor het kotlabel, wordt het label vervallen verklaard. De verhuurder moet dat label dan terugbezorgen aan de Huisvestingsdienst', reageert de KU Leuven. In totaal werden 29 kotlabels ingetrokken. 'Maar dat kan om tal van redenen zijn, zoals verkoop of een stedenbouwkundige verbouwing naar een eengezinswoning', nuanceert de universiteit.

Middelen voor student

Ondanks de strengere aanpak van de stad verdwijnen de problemen niet. Het huidige kotentekort zorgt ervoor dat veel kotbazen wegkomen met de mankementen. Bovendien vinden studenten het moeilijk om tegen hun kotbaas in te gaan of weten ze simpelweg niet waar ze recht op hebben en waar ze naartoe kunnen. 'Als ik drie of vier jaar jonger was, zou ik het niet gedurfd hebben om de problematiek aan te kaarten', aldus Midas.

'Pas toen ik ging klagen, kreeg ik een zogenaamde 'korting' van 60 euro'

Eline

De initiatieven waarbij studenten terecht kunnen met hun huurproblemen zijn de Huurdersbond, de Huisvestingsdienst van de KU Leuven, stad Leuven en gratis bij Op Krot.

Op Krot raadt aan om toch te beginnen met een duidelijke communicatie met de kotbaas. 'Verhuurders zijn niet altijd van slechte wil. Samen een oplossing zoeken voor een probleem en duidelijk communiceren op een vriendelijke manier, kan soms al veel ergere problemen vermijden', stelt de vzw Op Krot.

Naar het gerecht

Lukt duidelijk communiceren niet, dan is het volgens Op Krot een optie om een aangetekende brief te sturen en eventueel daarna beroep te doen op de vrederechter. Dat laatste is een stap die zowel Eline als Midas al hebben gezet.

'Je tolereert de problemen, maar op een bepaald moment is het te veel om nog door de vingers te zien', betreurt Eline. 'Ook de huurprijs stijgt volgend jaar met 125 euro per maand, dat is niet meer oké qua prijs-kwaliteitsverhouding. Pas toen ik ging klagen, kreeg ik een zogenaamde 'korting' van 60 euro.'

'Aangezien er geen Wi-Fi was, kon ik geen lessen volgen of videobellen met een prof'

Midas

Studenten in Leuven missen naast de initiatieven die er al zijn, organisaties die hen met raad en daad bijstaan gedurende het hele proces. Nu valt dat proces op de schouders van de student zelf, en gebruikt die vaak nog Google als belangrijkste hulpmiddel.

Dat weerhoudt veel studenten om actie te ondernemen, omdat ze nu eenmaal niet de tijd of kennis hebben om de problemen aan te pakken. Bij de eerder genoemde organisaties kunnen ze vaak enkel terecht voor een eenmalige vraag of hulp op korte termijn.

Impact op student

Naast het feit dat het de student veel last bezorgt en erg tijdrovend is, kan het ook op vlak van mentaal welzijn slopend zijn. Zowel Midas als een van zijn kotgenoten gingen dit jaar langs bij de dienst Welzijn en Gezondheid van de KU Leuven.

'Aangezien er geen wifi was, kon ik geen lessen volgen of videobellen met een prof. Alle stress van het afgelopen semester zorgde er dan ook voor dat ik maar één keer naar een les ben geweest en dat moet ik nu allemaal inhalen', getuigt Midas.

*Midas is een gefingeerde naam.

Powered by Labrador CMS