artikel> Congres Seksuologie

Let’s talk about sex

Op 28 maart vond het tweede Congres Seksuologie plaats dat Eros in samenwerking met LOKO organiseert. Een verscheidenheid aan onderwerpen, belicht door grote namen. Daar moesten we bij zijn.

Gepubliceerd

Het eerste, maar ook enige obstakel bleek het vinden van de inkomhal Onderwijs en Navorsing 2 in het kluwen van gebouwen te Gasthuisberg. De instructies op mijn plannetje waren nochtans duidelijk: ‘Volg de bordeaux lijn, neem op het einde een lift naar de vierde verdieping, doorkruis een inkomhal, ga even naar buiten, ga even naar binnen en aan uw rechterkant vindt u de eindbestemming’. Geen probleem, doorheen mijn jeugd ben ik getraind door op de achterkant van mijn favoriete doos ontbijtgranen ieder doolhof te bestuderen op weg naar de schatkist.

Goodies

Eenmaal aangekomen op het congres kreeg ik geen schatkist, maar wel een goodiebag met heel wat interessante objecten. Zachte comfortabele tampons, waarmee ik 'mezelf kon zijn, iedere dag van de maand'. Een kleine roze vibrator, altijd handig. Crème d’amour, een condoom, de Flair en een beetje comfort gel. Opeens had ik spijt dat ik in mijn eentje was afgezakt naar dit evenement.

Aan de hand van kleine vragen in haar presentatie werd er gepeild naar onze mening en vooroordelen

Met een namiddagticket op zak kreeg ik de kans om mijn kennis op te frissen over BDSM, mythes in verband met seks en de vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. De eerste spreker van de middag was klinisch psychologe Jantien Seeuws. Kopje onder in de wereld van ‘bondage, discipline, sadisme en masochisme’, kortweg BDSM. Aan de hand van kleine vragen in haar presentatie werd er gepeild naar onze mening en vooroordelen. ‘Is BDSM een geaardheid of een keuze?’

Feitjes en cijfers en meer

Uit recent onderzoek bleek dat zeven op de tien Vlamingen wel eens gefantaseerd heeft over deze kinky praktijken, ik incluis. Maar nog opvallender was dat de helft al effectief eens aan BDSM gedaan heeft. Twaalf procent doet het geregeld en bijna acht procent verklaarde dat het een deel is van hun identiteit. Dat blijkt toch geen kleine groep excentriekelingen meer te zijn.

In principe ressorteert BDSM onder ‘slagen en verwonden’ in ons Strafwetboek. Je kan namelijk niet instemmen met geweldpleging op jezelf. De enige wettelijke uitzonderingen hierop zijn de euthanasiewet en de bokssport. Hierdoor heerst nog steeds een verdoken sfeertje rond alles wat met BDSM te maken heeft. Er openlijk voor uitkomen zou namelijk in je nadeel kunnen spelen bij bijvoorbeeld een echtscheiding of op andere domeinen zoals gezien in de zaak van de Mechelse strafrechter Koen Arrousseau en zijn vrouw, de 'SM-rechter'.

Bijna acht procent verklaart dat BDSM deel is van hun identiteit. Dat blijkt dan toch geen kleine groep excentriekelingen meer te zijn

‘Het is zeer belangrijk om dit soort genotsbeleving in zijn context te zien’, klinkt het. Eenzelfde persoon kan door de vertrouwensrelatie met zijn/haar partner enorme seksuele vrijheid ervaren bij het beoefenen van BDSM. Maar wanneer hij/zij slachtoffer wordt van een brutale overval, worden deze pijnprikkels helemaal niet gelinkt aan genot. Communicatie, vrijheid en vrijwilligheid zijn zowat de drie belangrijkste pijlers. Voor het overige fleurden veel leuke plaatjes en praktijkvoorbeelden de uiteenzetting van Seeuws op.

De tweede spreker van dienst was Wim Slabbinck, ook wel bekend uit het televisieprogramma ‘Blind Getrouwd’. Hoe ver liggen de mannelijke en vrouwelijke seksualiteit werkelijk uit elkaar? Door het doorprikken van een aantal hardnekkige mythes probeert hij aan te tonen dat mannen helemaal niet van Mars komen en vrouwen niet van Venus. We komen beiden van de planeet aarde en vertonen veel meer gelijkenissen dan verschillen.

Door het doorprikken van een aantal hardnekkige mythes probeerde Slabbinck aan te tonen dat mannen helemaal niet van Mars komen en vrouwen niet van Venus

‘Denken mannen elke zeven seconden aan seks?’ Dat zou neerkomen op een ruime 1200 keer per dag, toch een beetje veel. Dit werd nooit onderzocht, maar circuleert zo wel op het internet. Dr. Terri D. Fisher deed wel een onderzoek bij universiteitsstudenten. Ze onderzocht hoe vaak een bepaalde groep aan eten, slaap of seks dacht. Zowel mannen als vrouwen denken vaker aan seks dan aan eten of slapen. Gemiddeld zouden mannen elke 44 minuten aan seks denken en vrouwen elke 77 minuten.

Het blijft opvallend hoeveel mensen op seksueel vlak normaal willen bevonden worden. In seks is er niet echt een ‘normaal’, maar wel een enorme verscheidenheid. Voor Slabbincks mening over ‘Hebben mannen veel meer seksuele partners dan vrouwen?’, ‘rollen bij een speeddate’ en ‘de vagina is een transformer’ verwijs ik je graag door naar zijn boek ‘Elke zeven seconden. Mythes over mannen, vrouwen en seks’.

Oh My God Yes

Als laatste spreekster, tevens mijn persoonlijke favoriet, kwam Prof. Dr. Laan naar voren. Zij is hoogleraar seksuologie en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Wereldwijd is ze bekend door haar baanbrekend onderzoek naar seksualiteitsbeleving bij vrouwen.

Mijn ogen gingen alvast open bij het horen over de orgasmekloof tussen heteroseksuele mannen en vrouwen. Tijdens het vrijen komt 65 procent van de vrouwen klaar, terwijl dat bij de mannen 95 procent is. Daartegenover doen lesbische vrouwen het stukken beter: 86 procent onder hen komt geregeld klaar tijdens een vrijpartij. De oorzaak ligt dus niet bij de anatomie van de vrouw. De echte oorzaak van deze orgasmekloof moet gezocht worden bij de duur, kwaliteit van de vrijpartij en waarmee er wordt gestimuleerd.

Tijdens het vrijen komt 65 procent van de vrouwen klaar, terwijl dat bij de mannen 95 procent is.

De pijn die vrouwen ervaren tijdens penetratie is nog steeds een probleem. Zo’n 10 procent ervaart pijn tijden het vrijen. De mythe dat seks pijn moet doen, is nog springlevend. Helaas kan ik hier nu niet verder over uitweiden. Voor verdere inzichten kan je Laans boek ‘Seks!’ raadplegen.

Het Congres Seksuologie wordt om de twee jaar georganiseerd. Als je er deze editie niet bij kon zijn, raad ik je aan om het volgende congres in 2021 zeker niet te missen.

Powered by Labrador CMS