artikel> Acties op Gasthuisberg om nieuw statuut ASO's

Nationale manifestaties artsen in opleiding

Het is bonje tussen de artsen in opleiding en de federaties van ziekenhuizen. Inzet is een nieuw statuut dat nog strengere voorwaarden belooft. De artsen in opleiding beloven alvast een staking.

Gepubliceerd

De sociale rechten van de arts-specialisten in opleiding (ASO's) zijn al lang een heikel punt. Gewezen minister van Volksgezondheid Maggie De Block droeg daarom de vertegenwoordigers van de ziekenhuizen en artsen vorig jaar op om een akkoord te vinden rond een uniform contract met billijke voorwaarden.

Na meer dan een jaar onderhandelen komen de ziekenhuisorganisaties nu met een nieuw voorstel dat volgens koepelorgaan VASO enkel 'meer achteruitgang dan vooruitgang betekent'. Zo komt er geen recht op een gegarandeerd minimumloon bij ziekte, worden overuren pas vergoed boven de 60 uur en komt er geen onafhankelijk controlesysteem voor het aantal gewerkte uren.

'Wat nu voorgesteld wordt na meer dan een jaar onderhandelen, is simpelweg een provocatie'

Jonas Brouwers, voorzitter VASO

'Wat nu voorgesteld wordt na meer dan een jaar onderhandelen, is simpelweg een provocatie', reageert Jonas Brouwers, die voorzitter is bij VASO. De Vlaamse koepel lanceerde samen met Franstalige zusterorganisatie CIMACS een petitie voor betere werkomstandigheden. Die petitie werd op een week tijd al 27.000 keer ondertekend.

De Franstalige ASO's manifesteerden vandaag in verschillende ziekenhuizen en ook op Gasthuisberg vonden kleinschalige acties plaats. Indien er tegen vrijdag geen schot in de zaak komt zouden grootschaligere acties niet uitgesloten worden. De blik is dan vooral gericht op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die eerder beloofde een nieuw wettelijk kader uit te werken tegen december 2020.

Powered by Labrador CMS