NIEUWS NSV

Studentenkoepel LOKO schort de erkenning van NSV op, maar die gaat in beroep

De Leuvense studentenkoepel LOKO heeft de erkenning van NSV! Leuven ingetrokken. Dat naar aanleiding van het omstreden vraaggesprek van de extreemrechtse vereniging met Dries Van Langenhove als gast. De NSV! gaat in beroep tegen die beslissing. Over twee weken beslissen de studentenkringen onder LOKO finaal over de opschorting.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Naar aanleiding van een omstreden vraaggesprek in Leuven op 28 februari, waarbij Dries Van Langenhove te gast was, verbood de KU Leuven het de rechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) om gebruik te maken van haar gebouwen. De lezing strookte niet met de regels van de universiteit. Ze klaagde Van Langenhove bovendien aan wegens 'aanzetten tot racisme.'

Gisterenavond, tijdens haar Algemene Vergadering (AV), maakte de Leuvense studentenkoepel LOKO bekend dat ze de erkenning van de NSV! als vrije vereniging zal intrekken. Dat besliste LOKO's onafhankelijke subsidiecomissie. De NSV! gaat nu bij de AV van LOKO in beroep tegen de beslissing.

Beroep

Je kan als studentenvereniging bij LOKO erkend worden als zogenaamde vrije vereniging indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een erkende vrije vereniging krijgt dan toegang tot de faciliteiten van LOKO. Ze kan gratis materiaal uitlenen bij de koepel en ontvangt werkingssubsidies. Op die manier worden een negentigtal verenigingen door LOKO gesteund.

'Ons reglement stelt dat wanneer een vereniging evenementen organiseert die niet in lijn zijn met onze waarden als koepel, de erkenning kan worden ingetrokken', duiden Sofie Ooms en Stien Smaege, voorzitter en ondervoorzitter bij LOKO. Het is de aparte subsidiecomissie van LOKO — bestaande uit vertegenwoordigers van LOKO, de faculteitskringen en enkele vrije verenigingen — die daarover oordeelt. 

'De NSV! is tot op heden niet ingegaan op de uitnodiging de kwestie te bespreken'

Sofie Ooms en Stien Smaege, voorzitter en ondervoorzitter van LOKO

In dit geval oordeelde de subsidiecommissie op maandag 4 maart dat de erkenning van de NSV! moest worden ingetrokken. Dat oordeelde de commissie op basis van een voorwaarde in haar reglement die stelt dat verenigingen zich aan de 'waarden' van LOKO moeten houden. Die staan onder meer uitgeschreven in LOKO's inclusiviteitsstatement, en volgens de koepel was het vraaggesprek van de NSV! daarmee in strijd. 

Toekomst NSV!

De NSV! tekende gisterennamiddag beroep aan tegen de beslissing bij LOKO's AV. In die AV zetelen vertegenwoordigers van alle Leuvense studentenkringen  — ook wel faculteitskringen genoemd. Iedere studierichting wordt door een van die studentenkringen vertegenwoordigd.

De NSV! zelf is ook uitgenodigd om zijn zaak te bepleiten en vragen van de kringen te beantwoorden

Met andere woorden: het is nu aan de kringen onder LOKO om te beslissen of ze het beroep gegrond vinden. De NSV! zelf is ook uitgenodigd om zijn zaak te bepleiten en vragen van de kringen te beantwoorden. 

Nog voordat de subsidiecomissie oordeelde over de schrapping van de NSV!'s erkenning, probeerde LOKO contact op te nemen met hen. 'De NSV! is tot op heden niet ingegaan op de uitnodiging de kwestie te bespreken', laten Ooms en Smaege weten. 

De NSV! was sinds 2010 aangesloten als vrije vereniging onder LOKO, wat destijds voor veel verdeeldheid zorgde onder studentenkringen. De schorsing wordt besproken op de volgende AV. Die staat momenteel gepland op 29 maart. De NSV! kon nog niet worden bereikt voor commentaar.

Powered by Labrador CMS