ACTUA KORT 30 OKTOBER

Actua van de week: nieuwe codex, duurdere koten en geen zwembad meer

Er staan 150 nieuwe liederen in de nieuwe blauwe codex, maar er zijn ook enkele titels uit verdwenen.
Er staan 150 nieuwe liederen in de nieuwe blauwe codex, maar er zijn ook enkele titels uit verdwenen.

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Vlaamse PhD Cup 2023: Jolien Van houcke eindigt tweede 

Neurobioloog Jolien Van houcke heeft zilver gewonnen op de Vlaamse PhD Cup 2023 in Brussel. De onderzoekster aan de KU Leuven heeft in haar PhD een innovatieve manier gebruikt om het brein van oude killivissen te verjongen, wat de aangroei van nieuwe hersencellen bevordert. 

Dit kan voor andere inzichten zorgen in de behandeling van hersenziekten, zoals dementie, bij de mens. 'Ik ben zeer vereerd met mijn tweede plaats, want het blijft een mooie erkenning,' vertelt Van Houcke. Een van de grootste uitdagingen van de wedstrijd voor haar was het zo hapklaar mogelijk uitleggen van een onderzoek, wat toch wel het tegenovergestelde is van een onderzoek schrijven, waar alles zo uitgebreid mogelijk moet.

Het langverwachte Leuvense Liedboek, gemaakt in opdracht van de studentenkoepel LOKO, is vanaf nu te koop

Rechtswetenschapper Marie De Cock (UHasselt) gaat met de eerste prijs aan de haal. Haar onderzoek neemt de wetgeving over de intercommunales onder de loep. Van Houcke heeft alleen maar mooie woorden voor de winnares: 'Zij heeft een minder toegankelijk onderwerp heel verstaanbaar kunnen maken. Het was duidelijk dat zij ging winnen.' 

Hoewel de PhD van de neurobioloog is afgelopen, stopt het onderzoek niet. Zij en haar team zullen nog proberen andere verouderingsziekten op te lossen met behulp van killivissen.

Geen zwemzone in de Leuvense Vaartkom 

Slecht nieuws voor de waterratten onder ons. De voorbereidingswerken voor een vernieuwde Vaartkom zijn gestart, maar het project zal eindigen zonder een openluchtzwembad. 

Dat is zowel het gevolg van protesten van buurtbewoners als van financiële overwegingen. In de plaats komt aan de oever een watertuin met enkele houten wandelpontons. Bovendien krijgen ook het Victor Broosplein en de Staart van de Vaart een grondige opknapbeurt. Eind 2024 moeten de werken klaar zijn. 

Leuvense kotenmarkt opnieuw duurder 

Een kot in Leuven kost gemiddeld 499 euro, wat zo’n tachtig euro meer is dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Het gemiddelde is in Gent het grootst met zo’n 525 euro. Het beste ben je af in Antwerpen, daar is een kot met gemiddeld 433 euro nog het goedkoopste gemiddelde. In Hasselt bedragen de prijzen gemiddeld 492 euro. De residenties van universiteiten, die meestal iets goedkoper zijn via 'huurprijs op maat', zijn niet in het onderzoek opgenomen. 

De titels Limburg Allein, Wilhemus en Erika zijn niet meer terug te vinden in de nieuwe codex

'In een markt waar de vraag het aanbod overstijgt, stijgen de prijzen bovengemiddeld,' aldus Kristophe Thijs, woordvoerder van CIB. Hij pleit voor een soepeler vergunningenbeleid om meer koten te bouwen en om een plan van aanpak vanuit de overheid. 'Anders bestaat de kans dat de prijzen blijven stijgen en dat een kot een luxeproduct wordt. Daar heeft niemand baat bij,' besluit hij.

Het Leuvense Liedboek nu te koop

Het langverwachte Leuvense Liedboek, gemaakt in opdracht van de studentenkoepel LOKO, is vanaf nu te koop. Het blauwe cantusboek bestaat nu naast de bekende groene codex van KVHV. Er staan 150 nieuwe liederen in het blauwe boek, maar er zijn ook enkele titels uit verdwenen. Zo zijn de titels Limburg Allein, Wilhemus en Erika niet meer terug te vinden. Sommige controversiële woorden, zoals het 'n-woord', zijn aangepast. Daarnaast worden bepaalde liederen in de voetnoten gecontextualiseerd. 

Naast inhoudelijke veranderingen ondergaat het blauwe boek ook structurele veranderingen. Zo staan alle liederen op alfabetische volgorde, wat het zoeken makkelijker maakt. De plechtigheden, die zoals gewoonlijk op de eerste pagina’s staan, zijn grotendeels behouden. Ook de voorschriften van de traditionele studentendoop blijven hetzelfde, aangezien die overeenkomen met het vernieuwde doopcharter

Wie de nieuwe codex wil bemachtigen voor aankomende cantussen, kan terecht bij de cursusdienst van de eigen faculteit. 

Powered by Labrador CMS