NIEUWS ACTUA KORT

Actua van de week: Tweedehandsboeken en aandacht voor mentaal welzijn

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

Studenten kritisch over Weyts' nieuwe evaluatiesysteem voor docenten 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de evaluatie van academisch personeel aan universiteiten en hogescholen hervormen. Volgens Weyts zorgt het huidige systeem voor een te lang aanblijven van personeel met een negatieve evaluatie.

Het plan voorziet enkel een evaluatie van academici na 'klachten en twijfels over hun functioneren.' Voordien werd al het personeel op regelmatige tijdstippen gecontroleerd. Na een negatieve evaluatie volgt een remediëringstraject van negen of, indien nodig, twaalf maanden. Academici die na dit remediëringstraject nog steeds niet voldoen, kunnen meteen worden ontslagen.

De Europese Unie vermindert het budget van Horizon Europe met 2,1 miljard euro om meer middelen vrij te maken voor investeringen in defensie

In het Nieuwsblad reageren KU Leuven en Stura op de beslissing. De studentenraad hoopt dat er ook een plaats blijft voor de 'kleinere' klachten van studenten over hun professoren. De universiteit is positief en legt de nadruk op de mogelijkheid tot verbetering van academici via de remediëring.

Nieuw OverKop-huis in Leuven

Er komen binnenkort 23 nieuwe OverKop-huizen in Vlaanderen. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) bekend. In een OverKop-huis kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar terecht wanneer ze zich mentaal niet goed voelen en nood hebben aan gratis gespecialiseerde hulp.

Eén van die huizen komt in Leuven en moet tegen het einde van 2024 de deuren openen. OverKop ontstond in 2016 na acties van Rode Neuzen Dag. Dit jaar staat de teller op 61 huizen.

'We hebben een morele plicht om het hoger onderwijs zo betaalbaar mogelijk te houden'

Inge Vander Velpen, CEO Acco

Er vinden ook activiteiten plaats rond mentaal welzijn in de OverKop-huizen. 'Jaarlijks komen er duizenden jongeren over de vloer', zegt Crevits. 'Met deze uitbreiding willen we het mentaal welzijn van onze jongeren in Vlaanderen verder versterken.'

Ook de KU Leuven biedt hulp rond mentaal welzijn voor studenten via Stuvo. Wie nu al nood heeft aan hulp van OverKop, kan terecht op overkop.be. De locatie van het Leuvense OverKop-huis is nog niet bekend.

EU verlaagt budget voor academisch onderzoek

De Europese Unie vermindert het budget van Horizon Europe met 2,1 miljard euro om meer middelen vrij te maken voor investeringen in defensie. 'Het meest ambitieuze onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU ooit', dat loopt tot 2027, moet de EU beter op de academische kaart zetten. Er is geld voor onderzoek in diverse disciplines, zoals ruimtevaart, gezondheid en landbouw.

In 2025 vieren de UCL en KUL samen de zeshonderdjarige oprichting van de Leuvense universiteit

De KU Leuven is de universiteit die tot nu het meeste geld – maar liefst 170 miljoen euro – verkreeg via het project, onder andere door het wegvallen van de Britse universiteiten na de Brexit. Initieel was er sprake van 95,5 miljard euro. Door het steunpakket van 50 miljard euro van de EU aan Oekraïne, werd het budget van Horizon Europe verlaagd. Dat meldt onder andere Science|Business.

Uit de evaluatie van de voorganger van het project, Horizon 2020, bleek nochtans een tekort aan middelen. Sinds dit jaar moet de KU Leuven overigens opnieuw concurreren met de Britse universiteiten, die weer mogen deelnemen.

Acco start tweedehandsverkoop

Boekhandel en uitgeverij Acco lanceert een uitgebreid tweedehandsplatform voor studieboeken. De Leuvense coöperatieve merkte dat de vraag daarnaar groeit. De CEO van Acco, Inge Vander Velpen, spreekt over een 'morele plicht om het hoger onderwijs zo betaalbaar mogelijk te houden.' Ongetwijfeld heeft het platform ook een financieel belang: vijftien procent van de aankoopprijs gaat naar Acco.

De KU Leuven en de UCLouvain hebben de Leuven Louvain University Alliance (LLUA) opgericht

Acco is niet de enige speler op de markt. Veto berichtte eerder over BookCycle, een studentenproject van onderuit dat cursusdiensten van studentenverenigingen aanzet tot de verkoop van tweedehandsboeken. Studenten verkopen hun boeken daarnaast ook vaak zonder tussenpersoon, bijvoorbeeld via Facebookgroepen.

Omdat Acco een nieuwe speler is in de tweedehandsverkoop, is het afwachten of de boekhandel meteen het meest dominante platform op de markt wordt. Naar eigen zeggen biedt Acco een meerwaarde omdat ze toeziet op de kwaliteit en geldigheid van de aangeboden exemplaren.

KU Leuven start officiële 'alliantie' met universiteit van Louvain-la-Neuve

De KU Leuven en de UCLouvain hebben de Leuven Louvain University Alliance (LLUA) opgericht. Dat is een samenwerkingsverband tussen beide universiteiten. Volgens rector Luc Sels vormt het samenwerkingsverband een kader voor onder andere de gemeenschappelijke aanstelling van personeel, gezamenlijke diploma’s en een samenwerking voor de ontwikkeling van campus Brussel. 

De nieuwe alliantie wordt bestuurd door de rectoren en enkele vicerectoren van zowel de KU Leuven als de UCL, die de LLUA Council vormen. Het doet denken aan de tijd dat de twee universiteiten één geheel vormden. Na 'Leuven Vlaams' in 1968 verdween de Franstalige tak van de universiteit naar Louvain-la-Neuve. 

De alliantie past binnen een toenadering van de universiteiten die al langer aan de gang is. Sels spreekt over 'twee takken van eenzelfde boom die almaar meer vervlochten raken.' In 2025 vieren de UCL en KU Leuven ook samen de zeshonderdjarige oprichting van de Leuvense universiteit, onder meer met gedeelde Patroonsfeesten.

Powered by Labrador CMS