NIEUWS DUURZAAMHEID

Kringen uitgedaagd om meer tweedehandsboeken te verkopen

Tweedehandsboeken

In Leuven is slechts een fractie van de studieboeken tweedehands. Bookcycle, een initiatief van enkele groengezinde studenten, wil daar verandering in brengen. Het organiseert een wedstrijd voor studentenkringen.

Gepubliceerd

Bookcycle

Wie meer te weten wil komen over het initiatief van Eventus, kan surfen naar http://bookcycle.eventusleuven.be.

Enkele weken geleden lanceerde een vriendengroep het project Bookcycle. De initiatiefnemers vinden dat er veel te weinig studieboeken tweedehands verkocht worden aan de KU Leuven.

Volgens hun berekening zou slechts vijftien procent van de boeken tweedehands zijn. Dat zou naar zeventig kunnen, vinden de studenten. Met een wedstrijd dagen ze studentenkringen uit om het aantal tweedehandsboeken dat zij in hun cursusdiensten aanbieden, te verhogen.

Niemand komt naar Acco?

Vanuit Eventus, een vzw die gericht is op duurzame projecten, richtten zes masterstudenten Bookcycle op. Zowel Eventus als Bookcycle worden gedragen door een aantal vrienden die elkaar leerden kennen op een middelbare school in Leuven.

Volgens Miguel Amant, project-coördinator van Bookcycle, zijn studentenkringen de ideale partner voor hun project. 'Als student moet je het vaakst bij de cursusdienst zijn, terwijl veel studenten voor Acco een omweg moeten nemen', vertelt Amant, 'je komt daar niet gegarandeerd.' Dat verschilt echter wel per faculteit.

'Er wordt veel weggegooid'

Yoa Beumer, LOKO Acco

Het valt op dat de groep niet samenwerkt met Acco, dat immers zelf start met twee projecten om boeken tweedehands te verkopen. Amant sluit een mogelijke samenwerking met Acco echter niet uit: 'Uiteindelijk maakt het voor ons niet zoveel uit hoe het gebeurt. We willen vooral meer tweedehandsboeken zien.' Acco was niet bereikbaar voor commentaar.

Met het project hopen ze dat tweedehandsstudieboeken een prominentere plaats krijgen in de boekverkoop van Leuvense studentenverenigingen. Sommige kringen, zoals LBK, ondernemen al stappen daarvoor. Maar dat is momenteel meestal nog enkel met behulp van een Facebookgroep, en dat systeem is niet ideaal.

De initiatiefnemers van Bookcycle hebben enkele manieren gevonden waarop het vlotter kan. Dat varieert van ingrepen die veel moeite voor de student inhouden, tot een scenario waarin het voor de student slechts evenveel moeite kost als de aankoop van een nieuw studieboek. Met visuals op hun website bieden ze een snel en duidelijk overzicht van de mogelijke scenario’s. Het gemak van de student staat daarin centraal.

Kringen zitten met vragen

Het Bookcycle-team begrijpt uiteraard dat het voor een kring niet vanzelfsprekend is om zulke veranderingen door te voeren. Daarom hebben ze besloten om er een wedstrijdelement aan te koppelen. De kring die procentueel het hoogste aantal van hun boeken tweedehands verkoopt, krijgt onder andere honderd liter Stella.

Voor de groepen op de tweede en derde plaats bedraagt de prijs respectievelijk tachtig en vijftig liter. Ook als je geen podiumplaats haalt, maar toch meer dan zeven procent van je boeken tweedehands verkoopt, kan je rekenen op een prijs.

'Ja, het gaat veel werk zijn, maar het zou zo mooi zijn als we er echt een verschil mee maken'

Simon Nachtergaele, Eventus

Op een vergadering van georganiseerd door LOKO's Acco-mandatarissen, stelde Bookcycle zichzelf voor aan de verschillende studentenkringen. Die reageerden allemaal positief, maar daar blijft het momenteel bij. De meeste kringen willen wel meedoen, maar zijn bang om de enige te zijn. 'Het voelt aan alsof het een beetje alles of niets gaat zijn', zegt Simon Nachtergaele, mede-initiatiefnemer van Eventus.

LOKO Acco reageert enthousiast op het idee. 'We zijn zeker fan van het project, de studentenkringen ook, maar de uitwerking is nogal moeilijk', vertelt mandataris Yoa Beumer. 'Veel kringen zitten met vragen bij de praktische kant van het competitieaspect: voor kleinere kringen is het moeilijk om de middelen voor zulke zaken op te brengen.'

Vastberadenheid

Intussen waren de kiesweken volop aan de gang, dus hadden de studentenkringen andere zaken aan hun hoofd. Toch denkt Nachtergaele dat ze er iets van gaan maken. 'We moeten de kringen gewoon een klein zetje geven', deelt hij vastberaden. 'Ja, het gaat veel werk zijn, maar het zou zo mooi zijn als we er echt een verschil mee maken.'

Beumer beaamt de kritiek dat cursusdiensten duurzamer kunnen zijn. 'Er wordt veel weggegooid', vertelt ze. Maar volgens haar is er wel voldoende animo bij studentenkringen om op dat vlak een tandje bij te steken. Onder meer VTK en Industria zouden al langer bezig zijn met duurzaamheid.

Powered by Labrador CMS