reportage> 'Heb jij al ingedronken vanavond?'

Beloning voor nuchtere studenten

De jaarlijkse Oktobercampagne van de Leuvense Overkoepelende Studentenkring (LOKO) staat dit jaar in het teken van 'indrinken'. Een ludieke actie gaf maandag het startschot.

Gepubliceerd

Meer over de Oktobercampagne van LOKO lees je hier.

Een bont gezelschap van Leuvense prominenten, politie-officieren en studenten verzamelt zich maandagavond aan het politiekantoor om de jaarlijkse campagne tegen overlast af te trappen. Enkel lachende gezichten vanavond: er wordt immers een positieve boodschap verspreid. Met behulp van een snuffelaar, die alcohol kan opsporen in de adem, worden studenten die nog niet hebben ingedronken opgespoord en beloond.

‘Zij krijgen een verwenmaaltijd voor twee in de Alma, waar ze bediend zullen worden door de vicerector, de schepen Studentenzaken en de studenteninspecteur’, zegt Pieterjan Vaneerdewegh, overlastmandataris bij LOKO. Studenteninspecteur Rik De Lange is mee op pad en steunt de positieve aanpak. ‘Het is niet de bedoeling om altijd de belerende vinger te tonen’, zegt hij. ‘Leuke acties blijven vaak veel beter hangen.’

‘Het is niet de bedoeling om altijd de belerende vinger te tonen’

Rik De Langhe, Studenteninspecteur Leuven

Iets voor tien confronteert Rik ‘de snuffelflik’ in de Tiensestraat de eerste studenten met de snuffelaar. Ondanks hun enthousiasme blijken de heren van Hesbania toch nét iets te veel op te hebben. Als troostprijs krijgen ze wel een latje met daarop de slogan van de campagne ('Doe het eens op café!') en een QR-code die linkt naar de website van de sensibiliseringsactie.

Een groot deel van de gecontroleerde studenten blijkt rond tien uur nog te slagen voor de snuffeltest. Ook de Oktobercampagne blijkt al relatief bekend bij de studenten. ‘Ben jij nu ook al nuchter?’ schertst LOKO-voorzitter Bram Van Baelen, terwijl hij een tweedejaarsstudente haar beloning overhandigt.

Wanneer de student van huis is ...

Het lijkt best nog mee te vallen met de overlast tot het gezelschap zich rond elf uur verplaatst richting Oude Markt. Een veertigtal aangeschoten studenten zingt in volle borst cantusliederen tijdens hun wandeling naar de langste toog van West-Europa.

Nadat studenteninspecteur De Langhe tussenkomt en de zangwonderen verzekert dat hij wel degelijk al van de zevensprong heeft gehoord, trekt het gezelschap verder, met het vingertje op de mond, ‘shhh!’ fluisterend naar elke willekeurige passant. ‘Een mooi voorbeeld van de overlast die door indrinken veroorzaakt wordt’, zegt De Langhe. ‘Veel studenten gaan pas na middernacht aangeschoten op pad, en zo verplaatst het kwaad zich telkens’.

De overlast lijkt best mee te vallen tot het gezelschap richting Oude Markt gaat

De actie meandert rustig verder tot er geen verwenmaaltijden (en nuchtere studenten) meer over zijn. Daarna delen de campagnevoerders nog zoveel mogelijk latjes uit. Missie geslaagd, stellen ze zelf, alvorens richting bed of - wie weet - zelf nog even op café te gaan.

Powered by Labrador CMS