analyse> 'Je moet vooral je tijd durven nemen'

Gebrek aan kennis zorgt voor orgasmekloof

Ongelijkheid tussen man en vrouw uit zich in verschillende aspecten in de samenleving, waaronder klaarkomen. Er is geen magisch knopje voor het vrouwelijk orgasme; het vereist (zelf)kennis en geduld.

Gepubliceerd

De orgasmekloof is een onderwerp dat mannen op lacherige manier de doodsteek toebrengt in het cantuslied Annemarieke. Om het taboeonderwerp meer bespreekbaar te maken, stuurde Veto een enquête uit. Die was gericht naar Leuvense studenten met een vulva tussen de 18 en 25 jaar. Het kleinschalig onderzoek met 288 respondenten brachten enkele verrassende resultaten.

Masturberen kan je leren

Uit de enquête blijkt dat 90% van de respondenten zichzelf bevredigt met de hand of speeltjes. Masturbatie is echter geen garantie voor elke persoon om klaar te komen. Ongeveer 70% van de participanten geven aan daarbij praktisch altijd te kunnen klaarkomen. De rest komt niet klaar of masturbeert niet.

Die resultaten zijn niet bewonderenswaardig: zo'n 10% van de studenten geven namelijk aan dat ze nog nooit zijn klaargekomen of dat ze niet weten of het al gebeurd is. Hoewel dat laatste ongeloofwaardig kan klinken door het specifieke gevoel van een orgasme, verbaast het klinisch seksuologe Leila Lambrechts, van Seksuologen met Twee, niet: 'Sommigen hebben onrealistische verwachtingen.'

'Je bouwt spanning op en als je klaarkomt, het voelt als een hele ontlading'

Leila Lambrechts, klinisch seksuologe van Seksuologen met Twee

Lambrechts vertelt over een cliënt die dacht dat ze niet kon klaarkomen omdat ze dat niet al spuitend deed. 'Bij mannen is een orgasme meer zichtbaar door de ejaculatie. Dat is de reden waarom vrouwen willen kunnen squirten; het is een bevestiging dat ze zijn klaargekomen.' Het is natuurlijk ook mogelijk dat de realiteit van een orgasme teleurstelt in vergelijking met het idee.

Hoe weet je dan wel zeker of je bent klaargekomen? Volgens Lambrechts is dat moeilijk te beschrijven, omdat iedereen het anders ervaart. De seksuologe doet een poging: 'Je bouwt spanning op en als je klaarkomt, voelt het als een hele ontlading. Net omdat het voor iedereen zo verschillend voelt, is het belangrijk om te weten wat het voor jou is en wat je eruit haalt.'

Het lukt beter bij jezelf

Een tweede bevinding – die niemand zal verbazen – is dat doe-het-zelven een grotere kans op een orgasme teweegbrengt dan wanneer je de taak uit handen geeft. Een kwart van de respondenten komt nooit klaar als de manuele seks door de partner uitgevoerd wordt, of hebben geen manuele seks.

Orale seks resulteert bij een derde van de deelnemers nooit in een orgasme of ze hebben geen orale seks. En twee derde komt nooit of amper klaar bij penetratieve seks of ze hebben geen penetratieve seks. Dat laatste percentage komt overeen met de algemene cijfers: bij twee derde van de vrouwen lukt het niet om klaar te komen zonder bijkomende stimulatie.

De verschillen in de capaciteit tot klaarkomen zijn te herleiden tot twee verschillende oorzaken: de anatomische mogelijkheden – alles wat betrekking heeft tot de lichaamsbouw van de persoon – en het gebrek aan (zelf)kennis. Vaak komt het zo voor dat beide oorzaken elkaar versterken.

Klaarkomen zonder aanraking

Geruchten doen de ronde dat sommige mensen zichzelf zonder enige aanrakingen kunnen laten klaarkomen. Daar blijkt echter weinig empirische evidentie voor te zijn. De doorsnee persoon met een vulva kan enkel klaarkomen door de stimulatie van de clitoris aan de buitenkant of binnenkant.

'Ik vind het zo gek dat de clitoris niet in alle schoolboeken staat. Dat is alsof je de neus er niet zou inzetten.'

Leila Lambrechts, klinisch seksuologe van Seksuologen met Twee

De glans van de clitoris, die zich onder het kapje bevindt dat gevormd wordt door de binnenste schaamlippen, is het meest zichtbaar. Wat velen niet weten, is dat het orgaan achter zijn oppervlakkige deel zwellichamen heeft, die net als bij een penis opzwellen bij opwinding. Die inwendige stimulatie is echter moeilijk te bekomen, omdat je op de juiste plek van de vaginawand moet stoten.

Lambrechts licht toe dat de onwetendheid van de anatomie van het vrouwelijk geslacht een grote rol speelt in de orgasmekloof: 'Als je seks hebt met een man die geen erectie krijgt, wordt daar rekening mee gehouden. Maar als je voorspel overslaat en er meteen invliegt, zal het niet prettig zijn voor de vrouw. Dan ben je gewoon nog niet voldoende opgewonden.'

De seksuologe is tevreden dat Nederlandse basisscholen een biologieboek gebruiken waar de clitoris in staat, maar ze blijft wat op haar honger zitten. 'Ik vind het zo gek dat de clitoris niet in alle schoolboeken staat. Dat is alsof je de neus er niet zou inzetten.' Mensen die vandaag seksueel actief zijn, kampen met een seksuele kennisachterstand.

Ben je klaargekomen?

Net als alle mooie dingen in het leven is communicatie van uiterst belang. De glans van de clitoris – onder het kapje – wordt vaak gezien als het epicentrum van het seksuele plezier van de vrouw, maar dat geldt niet voor iedereen zo. 'Voor sommigen is dat heel gevoelig', vertelt Lambrechts. 'Dan vindt jouw partner de clitoris wel, maar voelt het niet aangenaam.'

Als de partner zich niet bewust is van het scala aan structuren van het vrouwelijke lichaam kan dat voor onzekerheid zorgen. Zo zegt een respondent: 'Er rust een taboe op niet klaarkomen, omdat het lijkt alsof je de andere kwetst als je niet klaarkomt.' Met die gedachten in het achterhoofd gaan vrouwen hun orgasme nadoen.

Op die manier ontstaat er een mentale druk. 'Sommige vrouwen maken zich zorgen dat het niet zal lukken of dat het te lang duurt. Dat brengt ze uit de sexy mood, waardoor het effectief niet lukt', legt Lambrechts uit.

Wannes Magits, beleidsmedewerker van Sensoa, gaat daarmee akkoord. 'Zulke gedachten kunnen afleidend zijn tijdens seks en masturbatie. Bij een orgasme zou je net naar binnen moeten keren om te focussen op jezelf.'

Die afleidende gedachten kunnen een verklaring zijn waarom de meerderheid van de respondenten (44,3%) sneller of makkelijker zou willen klaarkomen. Seksstandjes zijn daar echter niet het antwoord op. 'Het gaat vooral over jezelf terugbrengen naar de opwindende gedachten', meent Lambrechts.

Het is belangrijk om aan te geven wat je leuk vindt: 'Als je graag hebt dat iemand je borsten aanraakt, is het aangenaam om bovenop te zitten', gaat de seksuologe verder, 'en als je onzeker bent over je buik, doe je bijvoorbeeld het licht uit of geef je aan dat je hier niet gestreeld wil worden. Het zijn vaak kleine dingen, maar je moet vooral je tijd durven te nemen.'

Powered by Labrador CMS