artikel> 'Ongrondwettig' besluit wordt ingetrokken

Stad bindt in: studenten kunnen opnieuw (in tuin) samenkomen na 22 uur

De stad Leuven trekt een controversiële maatregel in waarbij kotstudenten na 22 uur niet in hun tuin konden samenkomen. Die regel lag fel onder vuur na een reeks coronaboetes vorige week.

'Ongrondwettig' en 'te absurd voor woorden': de kritiek was niet mals nadat vorige week uitkwam dat kotstudenten volgens een Leuvense politieverordening niet na 22 uur mogen samenkomen in hun tuin of terras, terwijl dat voor andere Leuvenaars geen probleem vormt. 'Zoiets doet grondwetspecialisten gewoon lachen', reageerde oppositielid Lorin Parys (N-VA).

De bal ging aan het rollen nadat acht kotstudenten vorige week beboet werden tijdens een tuinfeest. Hoewel de maatregel al sinds oktober 2020 in het gemeentereglement was opgenomen, stond de regel nergens verduidelijkt op de website van de stad of de KU Leuven.

Volgens Leuvens schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens had niemand in de gemeenteraad een opmerking bij de bepaling. 'We hebben dat gecommuniceerd via de website en de onderwijsinstellingen.'

Herevaluatie

Uit de voorbereiding van de politieverordening blijkt dat de rechtvaardiging destijds een 'toenemend aantal vaststellingen van nachtlawaai door studenten' was. Artikel 7 van de verordening specificeert daarop 'samenkomsten (van studenten, red.) te verbieden vanaf 22 uur tot 8 uur'. De avondklok in België loopt nochtans slechts tussen 12 uur en 5 uur in de ochtend.

Na een herevaluatie gisteren trekt de stad die maatregel opnieuw in, volgens het stadsbestuur omdat de regel onzinnig is nu de buitenbubbel opnieuw slechts vier personen omvat. Burgemeester Mohamed Ridouani bevestigt wel dat de boetes voor de acht studenten wel blijven gelden, omdat ze werden uitgevaardigd voor nachtlawaai en niet het verbod op samenkomsten.

De studenten zelf betwisten dat alvast: 'De Leuvense politiewoordvoerder heeft op Radio 2 gezegd dat het een coronaboete is omdat het een inbreuk op het burgemeesterbesluit uitmaakt, en niet omdat het te luid zou zijn geweest.'

Powered by Labrador CMS