artikel> Fak Letteren brouwt vloeibaar goud ter ere van jubileum, filosofiestudenten brengen democratisch 'NFKara' op de markt

Studenten brouwen eigen bier

Geen donder en bliksem, maar het regent wel meters bier! In een week tijd brachten zowel Fakbar Letteren als de Nieuwe Filosofische Kring hun eigen bier uit. Daar moesten we eens van proeven.

Gepubliceerd

Fakbar Letteren kondigde begin vorige week het heuglijke nieuws aan: ter ere van het vijftigjarige bestaan heeft het huidige beheerdersteam niet alleen allerlei leuke acties bedacht voor de gelukkige feesters, ook is er een eigen bier gebrouwen, genaamd Het Gouden Gevaar. Geen betere manier om het gouden jubileum van een fakbar te vieren, vindt secretaris Joppe Ruts. 'De taarten, cava en alle andere gebruikelijke feestelementen zijn ook van de partij dit jaar, maar we wilden toch net dat tikkeltje meer doen.'

Toch was het even onzeker of het bier op tijd zou zijn voor de vieringen. 'We wisten eigenlijk al bij onze verkiezing dat we dit graag wilden doen', aldus Ruts, 'maar toen moesten we nog op zoek naar de juiste brouwer.' Die brouwer hebben ze gevonden in Microbrouwerij Den Triest, die het beheer heeft ondersteund in het selecteren van ingrediënten en het brouwproces.

Wat de smaak betreft, heeft barcoördinator Alfons Vanbesien het grotendeels voor het zeggen gehad. Er is gekozen voor een blond bier, met 6,5% alcohol. Net iets zwaarder dan een gewone pint dus, en ook wat rijker van smaak, maar het glas is toch steeds verrassend snel leeg. Niet alleen dat van ons, maar ook dat van de andere aanwezigen op het grote jubileumfeest, dus die dansbeentjes werden goed losgegooid.

Het Gouden Gevaar is voorlopig te drinken van het vat in Letteren, maar er zijn ook een honderdvijftigtal flessen van 75cl gemaakt voor degenen die eens rustig thuis van hun glaasje willen genieten. En natuurlijk is er ook gedacht over het juiste glas om dit bier in te schenken. Eentje dat je ook zelf kan aanschaffen, met of zonder fles Het Gouden Gevaar bij. Een leuk hebbeding voor zowel de huidige studenten als de alumni van Fak Letteren.


Een democratisch bier bij NFK

Bij de filosofen ontstond het idee voor een bier heel anders. 'Wij organiseren al jaren onze vaste fak-avond in het M-café, en werden vorig jaar door de eigenaars benaderd met het aanbod een eigen bier uit te brengen', aldus NFK’s preses Rik Ouwerkerk. De democratie stond voorop bij het presidium van NFK, dus lieten ze alle studenten stemmen over het bier. De studenten kozen massaal voor een blond biertje. Drie proevers van NFK, Joris Vanschoren, Sofie Verslype en Ian Wiglema, hebben samen met de brouwer voor de rest van het smaakpalet gezorgd.

Het resultaat is een redelijk licht blond bier, met toetsen van koriander, en een fruitige maar ook bittere afdronk. Een beetje hoppiger dan Het Gouden Gevaar, en iets minder snel in het keelgat te gieten, maar zeker niet slecht, vonden wij. Het bier is ook ietsje zwaarder dan het brouwsel van Fak Letteren, met 7,5% alcohol. Overigens is niet alleen de biersoort democratisch gekozen, ook voor de naam van het bier kon gestemd worden. Dit exclusieve bier, waarvan zo’n 500 flessen te koop zijn, is op deze manier tot 'NFKara' gedoopt. Dat had ook een verwijzing kunnen zijn naar de democratische prijs, want wij kregen op de lancering voor slechts 4 euro een fles van 75cl mee. Hierna zal de prijs stijgen naar 6 euro, maar ook dat is nog goed te doen voor de student met kleine portemonnee.


Powered by Labrador CMS