artikel> Getroffen ateliers blijven voorlopig dicht

BAC Atelier heropent gedeeltelijk na brand

Begin januari werd het Bacteriologisch Instituut opgeschrikt door een brand. Slechts een deel van het gebouw, dat eigendom is van de KU Leuven en kunstateliers herbergt, is intussen weer opengesteld.

Gepubliceerd

Het BAC-Atelier werd door een brand getroffen in de vroege ochtend van 2 januari. De vlammen ontstonden onder het dakgedeelte van een leegstaand lokaal op de derde en hoogste verdieping van het gebouw. De brand kon snel geblust worden, maar een deel van het dak en de vloer van het atelier waar het ontstaan was liepen ernstige schade op.

Kwaad opzet werd als oorzaak al snel uitgesloten: op het moment van de brand was er niemand in het gebouw. Het voorval in het oude Bacteriologisch Instituut was een van de vele branden die op korte tijd in Leuven gewoed hebben. Ook in onder meer de Parijsstraat, de Tiensestraat, de Bondgenotenlaan werden huizen getroffen.

Lange tijd was het onduidelijk of het gebouw opnieuw kon opengesteld worden voor de residerende kunstenaars. ‘In overleg met de stabiliteitsingenieur van Technische Diensten is nu beslist dat de niet-getroffen ateliers weer gebruikt mogen worden vanaf 6 februari’, meldt Kristien Jacobs van de Dienst Cultuur KU Leuven.

‘Van de getroffen ateliers is het echter nog niet geweten of ze allemaal weer in gebruik zullen kunnen worden genomen en vanaf wanneer. Acht van de getroffen ateliers zullen althans dit academiejaar niet meer bruikbaar zijn. De Dienst Cultuur heeft een voorstel gedaan aan de residenten om ateliers te delen en kreeg daar positieve reacties op.'

BAC Atelier?

Het voormalige Instituut voor Bacteriologie, dat op de kruising van de Vital Decosterstraat en de Vaartstraat ligt, werd in 1897 opgetrokken naar een ontwerp van Augustin Van Arenbergh, die deel uitmaakt van de befaamde Leuvense architectenfamilie. Met de oprichting van het Instituut wilde de universiteit beklemtonen dat ze een vooraanstaande plaats in nam in het medisch onderzoek.

In het gebouw werd baanbrekend onderzoek gevoerd naar de bestrijding van bacteriële ziekten en werden ook geneeskrachtige serums ontwikkeld. Sinds 2010 is het een beschermd monument. Nog in december kende Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een kleine 600.000 euro toe voor de restauratie van het dak en het buitenschrijnwerk van het instituut.

Vorig jaar werd het Bacteriologisch Instituut herbestemd als het kunstencentrum BAC-Atelier. Daarmee wilde de KU Leuven ruimte geven aan diverse disciplines. Tien ateliers, twee paviljoenen en twee loodsen werden gratis ter beschikking gesteld van studenten en personeelsleden van de universiteit voor de beoefening van beeldende en audiovisuele kunsten, design, muziek, podiumkunsten of hybriden.

Het Leuvense architecten- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh is voor vier jaar een van de vaste residenten van het Atelier. Ook het muziekplatform en jamcollectief MINT huist er. Hun ruimte is niet geraakt door het vuur.

Powered by Labrador CMS