artikel> Kaalslag in cultuurland gaat verder

Geen Vlaamse subsidies voor Ithaka en Existenz

Het kunstenfestival Ithaka en Existenz krijgen dit jaar geen projectsubsidies van de Vlaamse overheid ondanks een positief advies. De oorzaak is het krappe Vlaamse cultuurbudget.

Gepubliceerd

De foto's bij dit artikel tonen de locaties van het komende Ithakafestival: het Anatomisch Theater en de Kruidtuin.

Enkele keren per jaar reikt de Vlaamse overheid subsidies uit aan culturele projecten. Twee projecten die de voorbije jaren op die steun mochten rekenen, zijn Ithaka, het kunstenfestival van LOKO Cultuur, en Existenz, een groep architectuurstudenten die kunstzinnige activiteiten op poten zet. Beiden vissen dit jaar achter het net.

Ithaka kreeg nochtans een “zeer positief” advies voor de zakelijke kant en een “positief” advies voor het artistieke aspect. Enkel projecten die op beiden “zeer positief” scoorden, werden in de categorie van Ithaka gesubsidieerd. “Het totale beschikbare budget was ontoereikend om het project het gevraagde bedrag toe te kennen,” zegt Gert Van Tittelboom, communicatieambtenaar van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

“Het beschikbare budget was ontoereikend.”

Gert Van Tittelboom - communicatieambtenaar Departement Cultuur

“Vorig jaar kregen we nog 3600 euro van Vlaanderen,” zegt Cilia Gouwy, cultuurcoördinator van LOKO. Toch heeft het wegvallen van die subsidies volgens haar geen gevolgen voor het voortbestaan van Ithaka. “We begroten Ithaka heel voorzichtig en rekenen nooit te veel op subsidies in onze begroting,” zegt Gouwy. “Als je dat doet, kan het evenement te snel in elkaar vallen.”

Ondertussen werkt de organisatie aan andere oplossingen. “We hebben een subsidieaanvraag lopen bij de provincie Vlaams-Brabant. Ook met CERA, dat ons eerder al steunde, zijn de onderhandelingen bezig,” zegt Gouwy. “KBC en SDworks sponsoren ons alvast. Het Ithakateam is heel goed bezig. We zien het nog steeds allemaal zitten,” klinkt het. “Volgend jaar dient LOKO alvast een nieuwe subsidieaanvraag in, voor dit jaar komt het sowieso helemaal goed."


Budgettaire creativiteit

Vicerector cultuur Katlijn Malfliet staat alvast volledig achter Ithaka. “Ik wil absoluut meewerken om allerlei dingen te faciliteren, zoals de financiering,” zegt ze. “Ithaka wordt nu al ondersteund door onze cultuurdienst, maar indien nodig kunnen we een extra inspanning doen.”

Malfliet moedigt budgettaire creativiteit aan. “Waarom eens niet aankloppen bij de talrijke spin-offs die de KU Leuven rijk is? Zij zijn zeker geïnteresseerd in kunst die door jonge mensen wordt gemaakt en gepresenteerd,” zegt ze.

Ook een samenwerking met de studentenraad KU Leuven (Stura) behoort volgens Malfliet tot de mogelijkheden. “Ik weet dat het niet eenvoudig is, maar dat is de weg van de toekomst: LOKO en Stura die rond Ithaka samenwerken om er een nog mooier festival van te maken.”

“Waarom niet aankloppen bij de spin-offs van de KU Leuven?”

Katlijn Malfliet - vicerector cultuur


Existenz

Het verhaal van Existenz, de groep architectuurstudenten die culturele events organiseert, loopt parallel met dat van Ithaka. “Onze motivatie werd positief onthaald, maar we kregen geen subsidies,” zegt Marcos Byttebier, subsidieverantwoordelijke van Existenz.“De grens om subsidies te krijgen voor een architecturaal project was een goed zakelijk advies en een zeer goed artistiek advies.”

Net zoals Ithaka ondervindt Existenz geen last van de weggevallen subsidies. “Volgend jaar dienen we opnieuw een aanvraag in, om aan te tonen dat de vraag om subsidies voor architecturale projecten blijft,” zegt Byttebier. “De Vlaamse Overheid was in het verleden een behulpzame instantie en is dat nog steeds.”

Powered by Labrador CMS