artikel> Kick-off evenement Green Office Leuven

KU Leuven krijgt hotspot van duurzaamheid

Green Office KU Leuven, een spiksplinternieuw duurzaamheidspunt voor en door studenten, deed voor het eerst zijn deuren open voor het grote publiek.

Gepubliceerd

Op de eerste activiteit van Green Office was het proppen geblazen. Jong en oud trok naar het kick-off evenement om te proeven van een rijkgevuld programma, gaande van boeiende workshops en lezingen tot kokosbier en verse soep van overschotjes.

Geen nieuw concept

Green Office laat zich beknopt definiëren als 'een duurzaamheidskantoor aan de universiteit geleid door studenten en ondersteund door stafleden'. Het zou dé plaats bij uitstek moeten worden waar studenten en personeelsleden terecht kunnen met vragen en ideeën omtrent een duurzame universiteit.

Voor KU Leuven is dit het jongste initiatief van de Dienst Duurzaamheid in samenwerking met Studentenvoorzieningen, LOKO en CORE (Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik). Een hybride model voor én door studenten waarin men samenwerkt aan diverse projecten om de KU Leuven duurzamer te maken. Een team van vijf jobstudenten uit verschillende faculteiten geven het project vorm en leiden alles in goede banen.

Het concept is echter niet zo uniek als men doet uitschijnen. Onze Noorderburen kwamen er reeds mee op de proppen in 2010 en het duurzaamheidskantoor van Gent draait al sinds 2015 op volle toeren.

Rode bietendip

Het openingsevenement startte overdag met vier workshops rond ecologisch leven, denk 'meubels maken uit pallettenhout' en ‘ecologisch koken op kot’ met op de achtergrond een sustainable speeddate voor jonge onderzoekers.

En wat is een opening zonder receptie? Bij Green Office werden de mensen duurzame hapjes en drankjes voorgeschoteld, o.a. verse soep gemaakt van groenten die anders in de vuilbak zouden zijn beland. Al knabbelend aan Oxfam Chips met rode bietendip kon men een infomarktje met allerhande duurzame initiatieven bezoeken.

Het avondprogramma stond volledig in het teken van positiviteit, wat bleek uit de openingsspeeches. 'Onze universiteit kan een hotspot van duurzaamheid worden. Waar anders worden zo veel jonge mensen klaargestoomd om in de meest uiteenlopende sectoren beslissingen te gaan nemen? Stel je de impact voor als al die beslissers van morgen opgeleid zijn over duurzaamheid', verkondigde Noah Fuhrmann, lid van team Green Office.

Het was net geen naïef pleidooi voor de 'we zijn goed bezig en alles komt goed' houding. De nadruk lag immers op initiatieven die de toekomst zelf in handen nemen. Ook rector Rik Torfs deed een duit in het zakje: 'We moeten al onze besluiten duurzaamheid laten inademen: bij het aanplanten van nieuw groen kijken wij bijvoorbeeld altijd naar de kwaliteit en houdbaarheid van bepaalde planten, hetzelfde geldt voor de duurzaamheid van onze historische gebouwen.'

Het logo van het project (Een groene bij, red.) staat symbool voor hun hele verhaal: 'Wij zijn de bijen die de bloemen bestuiven in de (universiteits)tuin van een duurzamere toekomst', aldus teamlid Astrid Croes. Woorden die tot de verbeelding spreken. Echter, een concreet ontwerp om Leuven tot duurzaamheid te dwingen, bestaat nog niet. Daarvoor zijn zij afhankelijk van de studenten-vrijwilligers en de ideeën die zij hopelijk zullen aanbrengen.

Het Green Office project nam dus een opmerkelijke start en moet nu deze grote woorden waarmaken. Op 25 oktober vindt een startvergadering plaats waar men vrijwilligers uitnodigt om over een concreet actieplan voor de toekomst te discussiëren.

Powered by Labrador CMS