CulTip: 1 tot 14 november

Uw culturele spiekblaadje voor de komende twee weken

23 oktober 2017
Voorbeschouwing
Auteur(s): Valentijn Prové
U twijfelt nog wat te doen? Ons cultureel genie Valentijn is uw gids in deze donkere periode!

Donderdag 2 november, 19u30

Workshop fotografie – Museum M

Iedere eerste donderdag van de maand organiseert Museum M een laagdrempelige workshop voor volwassenen, telkens over een andere kunstdiscipline. Dit keer is fotografie aan de beurt…met je smartphone! Leer van een professionele fotograaf hoe je creatief kan fotograferen met je mobieltje, dat heus wel meer kan dan die ordinaire selfies. Tip: in de prijs is ook de toegang tot het museum zelf inbegrepen, dus neem zeker een kijkje bij de werken van fotograaf Dirk Braekman uit het Belgisch paviljoen van de Biënnale van Venetië.

Woensdag 3 november, 20u

The dream syndicate– het Depot

Frontman Steve Wynn trekt er met zijn drie kompanen op uit, zowel met topfavorieten op hun imposant oeuvre als met nieuwe composities. Waar veel bands de overstap naar synthesizers en drums maakten, hielden zijn de folk- en rockstromingen uit de jaren zestig en zeventig levend en werden zo één van de belangrijkste spelers van de rockscène. Grijp je kans om deze legendarische gitaarheld live mee te maken!

Zondag 5 november, 20u

Bill Frisell – 30cc/schouwburg

Amerikaans gitarist Bill Frisell is sinds de jaren ’80 wereldwijd één van de leidende jazzgitaristen. Deze keer liet hij zich door schilderijen van Gerhard Richter, Duitslands meest gevierde contemporaine kunstenaar, alsook door klassieke strijkinstrumenten inspireren. Samen met een viool, een altviool en een cello brengt hij zowel klassiekers als nieuwe verrassingen uit zijn hele oeuvre. Zo’n naam in Leuven is uniek, dus laat je deze kans niet ontglippen!

Maandag 6 november, 20u

Boekvoorstelling ongehoord/human ecology – STUK auditorium

We kennen allemaal de ‘creative commons’, zoals Wikipedia, die gemeenschappelijk gebruik kunnen worden. Handig, ja, maar de dag van vandaag toch nog eerder in de marge van de samenleving. Hoe zou het zijn als deze vormen van ‘peer-to-peer’-samenwerking centraal stonden, los van markt en staat? Auteurs Michel Bauwens en Vasilis Kostakis gaan deze vraag na in hun nieuwste boek. Denk samen met hen over een economie die “billijkheid, duurzaamheid en openheid” combineert!

Dinsdag 7 november, 20u

Kino K: Titos Brille – Justus Lipsiuszaal (Erasmushuis)

Eén keer per maand komen studenten Duits en andere liefhebbers van de taal samen voor een filmavond in de Justus Lipsiuszaal van het Erasmushuis, de enige filmzaal met een uitzicht over gans Leuven. Deze maand wordt het ‘Titos Brille’, een documentaire waarin schrijfster, regisseur en acteur Adriana Altaras in een Mercedes en met een hondje naast haar op zoek gaat naar haar verleden. Vanuit het naoorlogse Berlijn, waar ze haar nieuwe leven begon, vervolgt ze haar weg naar Italïe, Zagreb, Split en Rab (in het huidige Kroatië).

Dindag 8 november, 20u

Merlijn of het barre land – OPEK

2 muzikanten en 14 jonge spelers brengen één van de beroemdste verhalen uit de westerse literatuur en betrekken het op de wereld vandaag: dat van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Het productiehuis fABULEUS en de Leuvense band Hydrogen Sea grijpen terug op Merlin oder Das wüste Land (1980) van de Duitse schrijver Tankred Dorst en verbinden het met stripverhalen, films en series. De voorstelling speelt nog heel de week, dus je hebt gewoon geen reden om hem te missen!

Woendag 8 november, 20u

FOREVER – STUK soetezaal

Theatermaakster Grace Ellen Barkey legt zich in haar voorstelling FOREVER toe op een oeroude paradox: de worsteling van de mens met zijn sterfelijkheid tegenover de natuur die zich eeuwig blijft vernieuwen. Als één van de meest verwerkte thema’s in de kunsten, zijn we er bijna toe verplicht ons op onze voorgangers te beroepen. Deze voorstelling is een herwerking van Das Lied von der Erde van G. Mahler. Verwacht je aan een intieme dans en een wonderschone stem, die het heftigste moment in het leven verbeelden.

Woensdag 8 november, 20u

DAD – 30cc/Schouwburg

Nasrdin Dchar, acteur met migratieachtergrond, wordt binnenkort vader. Hij staat stil bij wat hij van zijn eigen achtergrond aan zijn kind moet doorgeven. Dit confronteert hem met zijn roots, maar in welke mate heeft zijn kind hiermee te maken? De zeer actuele reflectie van de gerenommeerd acteur (winnaar van het Gouden Kalf en de Rembrandt Award) werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017.

Donderdag 9 november, 20u

Christian Scott – Het Depot

Christian Scott is niet zomaar een naam in de jazzwereld. Hij is een waar fenomeen, een sensatie om te zien. Geen concert gaat er voorbij zonder virtuoze trompetimprovisaties, heldhaftige verhalen en een unieke interactie met het publiek. Als wegbereider van de Stretch Music (uitgerekt, die veel plaats voor andere culturen laat), omringt hij zich steeds met jonge talenten uit verschillende culturen. Een hoogtepunt voor de jazzliefhebber in Leuven!

Donderdag 9 en vrijdag 10 november, 20u

USO Reisconcerten – aula Pieter de Somer

Het Universitair Symfonisch Orkest van de KU Leuven geeft het beste van zichzelf met een meeslepend, romantisch programma. De bekende paardengalop uit de Wilhelm Tell ouverture van G. Rossini opent het concert en Toon Rutten toont vervolgens hoe virtuoos en gevoelig een bastuba kan zijn. Laat je ten slotte onderdompelen in een romantische roes met de 4e Symfonie van Brahms, één van zijn grootste en bekendste meesterwerken en live een unicum in Leuven.

Gerelateerde Artikels

CulTip: 2 tot 15 maart

02 maart 2020
Voorbeschouwing

CulTip: 17 februari tot 1 maart

17 februari 2020
Voorbeschouwing

Veto's Oscarvoorspellingen 2020

05 februari 2020
Voorbeschouwing

Cultip 23 april tot 5 mei

23 april 2019
Voorbeschouwing

Cultip 11 maart tot 24 maart

07 maart 2019
Voorbeschouwing

Cultip 25 februari tot 8 maart

20 februari 2019
Voorbeschouwing