Festival Fabrik is cultuur en creativiteit voor en door jongeren

Vegan pancakes en vinyl

05 november 2016
Artikel
Auteur(s): Eline Stevens
Fabrik is een doe-het-zelffestival, georganiseerd door zes Leuvense jongeren, in De Smidse aan de Vaartkom. Drie dagen lang werd een oude, industriële loods opgefleurd met muziek, kunst en workshops.

In een hoek van het gebouw bevindt zich de onkruidkeuken van Medina, het Marokkaans theehuis in de Blijde Inkomststraat. Gedurende drie dagen kan je hier aan tafel schuiven om te eten. Bij het standje ernaast staat Collectief Cursief klaar om vegan pancakes te bakken, de eerste workshop van het festival. Later op de planning staat onder andere een workshop graffiti, werken met stikmachines en beats leren produceren. Een erg divers programma dus.

‘Voor de workshops hebben we veel zaken uitbesteed’, vertelt Kaat Obbels, een van de organisatoren. ‘We hebben een open oproep gedaan aan andere organisaties om een evenement te organiseren in onze loods.’ Zo brengt Nachtuil een lezing en zorgt Picknick Unique op de laatste dag voor een brunch.

‘We hebben een open oproep gedaan aan andere organisaties om een evenement te organiseren in onze loods’

Kaat Obbels, organisator van Fabrik

De toegang tot het festival is gratis, dus blijft er geld over om op het tweedehands platenmarktje een vinylplaat te kopen. Bezoekers kunnen ook ter plekke genieten van muziek uit de dj-booth. Verspreid in het gebouw hangt het werk van jonge fotografen. Sommige foto’s gaan helaas een beetje verloren in het decor en het is ook jammer dat er geen woordje uitleg bij staat over de fotograaf en zijn werk.

Het DIY-concept wordt doorgetrokken naar de bar: in een mengelmoes van oude zetels en houten paletten kunnen mensen iets drinken of gewoon komen chillen.

Hipsters in de bar

Het festival begint behoorlijk rustig, maar na een klein halfuurtje komen de eerste bezoekers toe. Vooral tegen de avond wordt meer volk verwacht dat speciaal voor de muziek komt. ‘Als het café in de avond vol zit en er op de marktjes en in de Marokkaanse keuken wat verkocht wordt, zal ik tevreden zijn’, zegt Kaat. ‘Het belangrijkste is dat de sfeer gezellig is en dat de mensen positief zijn.’

Met het café gaat het alvast de goede kant op want intussen hebben enkele jonge hipsters (muts op en skateboard in de hand) zich in de zetels geïnstalleerd. Onder hen Gill, Linde en Juliette. Zij zijn alvast onder de indruk. ‘Het is hier tof! Leuk gebouw ook!’ Morgen komen ze zeker terug voor de workshop kleren upgraden en ook het eindfeest willen ze niet missen.

‘Als het café in de avond vol zit en er op de marktjes en in de Marokkaanse keuken wat verkocht wordt, zal ik tevreden zijn'

Kaat Obbels, organisator van Fabrik

Het festival past helemaal binnen de heropleving van de Vaartkom. Met het OPEK en verschillende culinaire hotspots in de buurt, is dit de ideale omgeving voor een project dat mikt op creatieve jongeren. Na drie dagen festival en een succesvol eindfeest kan de organisatie tevreden terugblikken. In de toekomst ziet ze dan ook zeker mogelijkheid voor een gelijkaardig project. We zijn alvast benieuwd naar Fabrik 2.0.

Het doe-het-zelffestival Fabrik vond tussen 2 en 4 november 2016 plaats in De Smidse aan de Vaartkom.