nieuws> Rangschikking maakt Leuven trots

KU Leuven is van alle markten thuis

De KU Leuven scoort weer goed in de QS-ranglijsten per studiedomein. Vooral Theologie (4) en Tandheelkunde (11) springen in het oog. Globaal blijft de KU Leuven de beste universiteit van Vlaanderen.

Elk jaar behaalt de KU Leuven hoge scores in verscheidene ranglijsten. Ook nu bevestigt de universiteit haar status: ze staat op de 70e plaats in de ranglijst van het Britse analysebedrijf Quacquarelli Symonds (QS). Dat is een van de meest prestigieuze ranglijsten, samen met die van Times Higher Education.

QS bracht recent ook zijn ranglijsten per studiedomein uit, en die geven de KU Leuven reden om trots te zijn: de universiteit weet een plaats te bemachtigen in de top 50 in de meeste disciplines. Lager dan 100 komt de universiteit bijna niet te staan. Er zijn zo'n 1300 universiteiten verwerkt in de lijst.

De echte winnaars

Theologie presteert opnieuw het beste van de universiteit en komt op daarbij op de vierde plaats in de rangschikking te staan, op de voet gevolgd door Tandheelkunde die neerstrijkt op een comfortabele elfde plaats. Theologie stijgt twee plaatsen tegenover vorig jaar.

Dat de Leuvense universiteit goed voor haar medemens kan zorgen, blijkt uit het feit dat de universiteit voor Psychologie op 22, Farmacologie op 27, Geneeskunde op 34 en zowel Anatomie als Fysiologie op plaats 43 eindigt.

Onder de 50 staan verder Klassieke Talen en Geschiedenis van de klassieke oudheid op plaats 28 en Architectuur op 29. Verder staat Filosofie op 31, gevolgd door Machinebouw (38), elektronisch ingenieur (39) en chemisch ingenieur (43).

De opvolgers

Ook als het studiedomein lager dan plaats 50 uitkomt, is er geen reden tot paniek. Dat is namelijk nog altijd een hele prestatie. Computerwetenschappen en Materiaalkunde pakken beide de 50ste plaats. Voor Chemie strijkt de KU Leuven neer op 53, voor Linguïstiek op 57, voor Biologie op 60. De universiteit scoort ongeveer even goed voor Levende Talen (64) als voor Klimaatwetenschap (65). Onder de 100 sluiten Engelse Taal en Literatuur (88) en Wiskunde (96).

Welke onderzoeksdisciplines vallen relatief het slechtste uit aan de KU Leuven? Burgerlijk ingenieur valt tussen de 51 en de 100. Geofysica, Geologie en Aard- en Marinewetenschap landen tussen de 101 en 150. Kunst en Design doet het het minst goed: zij krijgen een plekje tussen 201 en 230 aangewezen.

Concurrerende universiteiten

Niet alleen de onderzoeksdisciplines, maar ook de overkoepelende onderwerpen worden beoordeeld door QS. In die categorie doet Gasthuisberg het erg goed: de KU Leuven behaalt de 29ste plaats voor Biomedische Wetenschappen. Technologie en ingenieurswetenschappen blijven niet ver achter (39). Humane wetenschappen eindigt op plek 46. De achterblijver is de Natuurwetenschap, die slechts een 93e plek weten te veroveren.

De KU Leuven bewijst zichzelf dus wederom als all-round universiteit. Bovenaan prijken de usual suspects: zo staan University of Oxford, University of Cambridge en Harvard University in de top drie voor de Kunsten en Geesteswetenschappen, maar ook in die van Ingenieurswetenschappen of Natuurwetenschappen.

In Vlaanderen blijft de KU Leuven echter wel op kop. De UGent staat globaal pas op plaats 141, terwijl de VUB achterloopt op plaats 221. Voor Biowetenschappen en Geneeskunde behaalt UGent wel een puike 60e plaats, maar heeft ze nog steeds een achterstand op de KU Leuven, die op plaats 29 prijkt.

Powered by Labrador CMS