nieuws> FFP2-maskers blijven uitzondering

Ook na de blok chirurgische mondmaskers

Vanaf dinsdag moet je in heel de KU Leuven een chirurgisch mondmasker dragen, niet meer enkel in bibliotheken of bij examens. Je kan de meeste lessen nog steeds kiezen om online of fysiek te volgen.

Gepubliceerd

KU Leuven-rector Luc Sels heeft op maandagavond een mail gestuurd naar studenten en universiteitspersoneel over het komende semester. Chirurgische mondmaskers worden algemeen ingevoerd vanaf dinsdag, de dag na de mail dus.

FFP2-maskers worden volgend semester een uitzondering. In januari waren de speciale maskers enkel verplicht tijdens mondelinge examens, terwijl de UGent en de UAntwerpen het masker bij elk examen verplichtten. FFP2-maskers zullen volgens de FAQ's van de universiteit enkel nog verplicht kunnen zijn in bepaalde practica met een volledige bezetting in kleinere lokalen. De beslissing erover ligt bij de faculteit.

Geen mondmasker vooraan de aula

Op een rustige plaats in openlucht blijft een mondmasker niet verplicht, uitgezonderd voor evenementen. Ook personeelsleden mogen hun mondmasker achterwege laten, indien ze met voldoende afstand van elkaar zitten op de werkplek of in een vergadering. Dat laatste is ook van toepassing op studentenvertegenwoordigers. Een mondmasker blijft echter aanbevolen.

'We vragen de studenten ook om voldoende af te wisselen en van beide opties gebruik te maken'

Luc Sels, rector KU Leuven

Docenten mogen ook in het tweede semester zonder mondmasker voor de aula staan. Als je kort iets eet of drinkt hoeft een mondmasker ook niet. Maar telkens geldt: houd voldoende afstand.

Online of op de campus

Voor de rest blijft de aanpak van de KU Leuven hetzelfde als aan het einde van het vorige semester. Je kan zelf kiezen om fysiek naar de les te gaan of om online te volgen.

'We vragen de studenten ook om voldoende af te wisselen en van beide opties gebruik te maken', vult Sels aan in een persbericht. 'Zo hebben ze regelmatig contact met elkaar, en verzekeren we toch dat het onderwijs op de campus veilig verloopt.'

De ervaring leert dat de bezettingsgraden door de huidige aanpak 'voldoende worden ingeperkt'

'Deze aanpak, gebaseerd op keuzevrijheid, vraagt veel flexibiliteit van onze docenten en onderwijsondersteuners,' zo zegt Sels, 'maar kan op veel bijval rekenen van onze studenten.'

Ongeacht welk mondmasker je dient te dragen, iedereen blijft welkom in de aula: de universiteit werkt al een tijdje niet meer met dwingende bezettingsgraden. De ervaring leert dat de bezettingsgraden door de huidige aanpak 'voldoende worden ingeperkt', schrijft de universiteit.

De druk van inhaalexamens

Ondanks dat de omikronvariant hevig woedt, bedraagt de uitval wegens COVID-19 en andere redenen ongeveer twee procent aan de KU Leuven, zo staat te lezen in het persbericht. Vorige jaren bedroeg dat cijfer slechts één procent.

'Elke golf komt weer met extra inspanningen en de vermoeidheid is voelbaar'

Luc Sels, rector KU Leuven

De universiteit staat onder druk door de snel veranderende coronasituatie. Zo werden er veel inhaalexamens verwacht deze examenperiode, omdat die midden in de omikrongolf plaatsvond. Sels uit dan ook verzoenende woorden in zijn mail naar het personeel, die Veto kon inkijken: 'Ik besef dat deze aanpak soms voor complexe uitdagingen kan zorgen (...). Elke golf komt weer met extra inspanningen en de vermoeidheid is voelbaar.'

'Ga dan ook wijs om met de hierboven geschetste richtlijnen', gaat Sels verder tegen het personeel. 'Ze staan niet in steen gebeiteld. Doe wat goed is voor onze studenten, maar houd ook rekening met wat haalbaar is voor u en uw collega's. Ga tijdig in gesprek met uw faculteit of dienst, en zoek samen naar een oplossing die werkbaar is.'

Lees morgen op veto.be een interview met Luc Sels over de corona-aanpak in het tweede semester.

Powered by Labrador CMS