nieuws> FFP2-maskers op mondelinge examens

KU Leuven verplicht medische mondmaskers

De KU Leuven verplicht chirurgische mondmaskers tijdens schriftelijke examens en FFP2-maskers tijdens mondelinge examens. De universiteit is daarmee minder streng dan Gent en Antwerpen.

Gepubliceerd

Stoffen mondmaskers zijn niet toegelaten tijdens de januari-examens, zo staat in een mail van KU Leuven-rector Luc Sels op donderdagavond. Tijdens schriftelijke examens moet je een chirurgisch masker dragen, tijdens mondelinge examens FFP2-maskers. De universiteit verplicht chirurgische maskers al sinds twee weken in bibliotheken.

Met chirurgische mondmaskers bedoelt de universiteit geen 'comfortmaskers', zo verduidelijkt ze op haar website. FFP2-mondmaskers moeten dan weer zonder ventiel zijn. Beide moeten een CE-label hebben.

Gent en Antwerpen

FFP2-maskers sluiten nauwer aan op het gezicht en filteren niet alleen de lucht die je uitademt, maar ook de lucht die je inademt. 'Doordat ze strakker aansluiten zijn ze minder geschikt om langere tijd de dragen', zo klinkt het op de KU Leuven-website.

Aan de UGent en de UAntwerpen denken ze daar anders over. Daar is het FFP2-masker verplicht tijdens alle examens, ook de schriftelijke. Studenten krijgen ze er ook uitgedeeld: in Antwerpen in afhaalpunten op de campus, in Gent aan de ingang van de gebouwen.

De KU Leuven vraagt aan studenten om hun medische masker zelf mee te nemen, maar voorziet wel 'een beperkte voorraad ter plekke voor wie dit even uit het oog verloren is', zo staat in Sels' mail. Chirurgische mondmaskers zijn vlot verkrijgbaar in supermarkten, voor FFP2-maskers moet je naar de apotheek of doe-het-zelfzaken. Je bent er makkelijk een paar euro aan kwijt.

Voor de rest verlopen de examens op de ondertussen vertrouwde manier. Examenstewards zijn wel terug van weggeweest aan de KU Leuven. Zij zullen aanwezig zijn op locaties waar examens voor grotere groepen plaatsvinden, zo staat in Sels' mail.

Vaccineren in Leuven

Studenten kregen woensdag nog een andere mail van Sels in de bus: je kan als student in Leuven je boostervaccin krijgen, ook al ben je er niet gedomicilieerd. Dat is iets wat de universiteit al langer wou, maar ze kreeg er in de eerste prikperiode geen toelating voor. Toen wou ze de prikken nog zelf zetten, nu kunnen studenten aanhaken op de geplande vaccinaties in Leuven.

De regeling geldt ook voor KU Leuven-studenten op andere campussen, bijvoorbeeld Brussel. Je aanmelden kan via een formulier op de website van de KU Leuven. Je kan je nog steeds aanmelden in Leuven als je een uitnodiging hebt gekregen van het vaccinatiecentrum in je domiciliegemeente.

Powered by Labrador CMS