nieuws> Meer dan 4.000 tickets beschikbaar

Opnieuw Beiaardcantus in Leuven

Op 11 mei strijkt de Beiaardcantus neer in Leuven, twee jaar én een maand later dan gepland. Organisator LOKO mikt op een nieuw record.

Gepubliceerd

Studentenkoepel LOKO heeft toestemming gekregen voor de Beiaardcantus 2022. De laatste editie had op 1 april 2020 moeten doorgaan, maar die is door de pandemie in totaal drie keer uitgesteld. Het meest recente uitstel gebeurde dit jaar in januari: de massacantus is toen van 30 maart naar 11 mei verdaagd.

Studentenkringen waren niet allemaal tevreden met die beslissing van LOKO, met discussie als gevolg. 'Er waren in januari nog te veel onzekerheden over de pandemie', verdedigt evenementencoördinator Wouter Weerts de verschuiving. 'We kregen van allerlei partners het advies dat 30 maart best nipt zou worden.'

Bovendien was het lastig om senioren en cantoren te vinden voor de Beiaardcantus. LOKO werft haar cantusvoorzitters normaal op cantussen zelf, maar die cantussen konden sinds eind november niet meer doorgaan.

In de rij staan

De Beiaardcantus is een haast mythisch evenement. De eerste editie ging pas in 2000 door, als een eenmalig evenement ter ere van het 575-jarige bestaan van de KU Leuven. Uiteindelijk groeide het tot een driejaarlijkse traditie, steevast begeleid door het klokkenspel van de Universiteitsbibliotheek.

Tickets kostten de vorige keer 18 euro

Doorheen de jaren heeft LOKO het aantal deelnemers stap per stap opgedreven. In 2017 was er een record met 4040 deelnemers. Dit jaar mikt de organisatie op nog meer. Dat gaat door de tafels en stoelen slimmer te zetten, legt Weerts uit. 'Smallere tafels zijn bijvoorbeeld handig.'

Om aan een van de duizenden tickets te raken, moet je in de eerste plaats bij je eigen studentenkring zijn. Zij verdelen tickets onder hun studenten op fysieke verkoopmomenten. Een onlineverkoop was ook een optie, maar de kringen waren daar geen fan van. 'De fysieke verkoop is deel van de folklore van de Beiaardcantus', legt Weerts uit. Bovendien kan een online ticketverkoop voor extra kosten zorgen.

Prijs

Die extra kosten zouden dan meteen bij de deelnemers belanden, want de Beiaardcantus is een nuloperatie voor LOKO. Voor de afgelaste editie van 2020 kostten de tickets uiteindelijk 18 euro per stuk. Weerts wil nog niets kwijt over de prijs dit jaar: 'Die hangt af van offertes die nog moeten binnenkomen.'

Je kan je ticket niet doorverkopen

Na vermeend gesjoemel in vorige edities, heeft LOKO in 2017 een uitgebreid systeem ingevoerd voor de ticketverkoop: de datum moet duidelijk geafficheerd zijn, er is telkens een waarnemer van LOKO aanwezig, als praesidiumlid heb je geen voorrang … Omdat je ticket wordt verbonden aan je studentennummer, kan je het niet doorverkopen.

De tickets worden puur op basis van studentenaantallen verdeeld onder de kringen, zo heeft de Algemene Vergadering van LOKO beslist in december. Dat kon op ferme kritiek rekenen van de kleinere kringen, die daardoor nu soms minder tickets krijgen dan ze praesidiumleden hebben. De kleinere kringen hadden gepleit voor een ondergrens per kring.

Klassiek zijn er een heel aantal kringen die hun tickets niet allemaal verkopen. Vorige editie waren dat vooral UCLL- en Letterenkringen, blijkt uit documenten die Veto kon inkijken. Die overgebleven tickets – vorige editie een ruwe 10% van het totaal – worden achteraf verkocht door LOKO in een centrale verkoop.

Niet zomaar een cantus

De Beiaardcantus is altijd een bijzonder evenement. Je kan er uitzonderlijk eten (er zijn frietkramen aanwezig) en je kan er vrij naar het toilet gaan. De cantus begint relatief vroeg en er is – zeker op de achterste rijen – altijd een gezonde dosis chaos.

Er lopen amper nog studenten rond in Leuven die de laatste editie hebben meegemaakt

Deze editie wordt extra speciaal. Er zal voor het eerst Hoegaarden Rosée als drankoptie zijn – naast water, Stella en Stella 0.0 – en LOKO toetst af of er enthousiasme is voor een livestream.

Een evidente editie wordt het alvast niet. 'Het is moeilijk dat de Beiaardcantus vijf jaar niet heeft plaatsgevonden', zegt Weerts. 'Veel partners en contactpersonen zijn er niet meer, waardoor je veel meer van nul begint.' Weerts voelt de kaalslag in de evenementensector door de coronacrisis.

Wanneer de volgende keer?

Studenten hebben de Beiaardcantus nu vijf jaar moeten missen. In 2020 ontstond er snel consensus om tickets terug te betalen – met een blauw kaartje uit 2020 kom je er dit jaar dus niet meer in. Het is de vraag of er dit jaar meer enthousiasme zal zijn voor de massacantus door het uitstel, of juist minder: er lopen amper nog studenten rond in Leuven die de laatste editie hebben meegemaakt.

LOKO heeft nog geen beslissing gemaakt wanneer de volgende editie zal plaatsvinden. Dat kan volgend jaar al zijn in de driejarencyclus, maar evengoed weeral binnen drie jaar. De Beiaardcantus organiseren is immers geen sinecure voor LOKO: 'Onze kalender zit al behoorlijk vol', vertelt Weerts. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de Algemene Vergadering.

Powered by Labrador CMS